Log in
Thor Header

Outlaw

GP Limburg Lommel: de evaluatie van de MX2.

Al jaren lang timmert KTM aan de motorcross weg. De Oostenrijkse reus begon als eerste met het steunen en begeleiden van jonge rijders. Dat idee kende navolging, maar KTM plukt nu met overmacht de vruchten van de investering in mens en materiaal.

KTM stond afgelopen zondag met drie man op het podium bij de MX2: Julien Lieber en WK-leider Pauls Jonass als secondanten van Jorge Prado Garcia.

Die zorgde voor een lokale noot in een voor de Belgen niet zo gunstig verlopen GP. Want Prado Garcia resideert al zo’n vijf jaar in de hoofdstad van de Motorcross: Lommel.

Zo beginnen we aan de review van de MX2, ga gewoon verder door THOR te klikken.

no img


Jorge Prado Garcia, voor liefhebbers van de Spaanse taal een geschenk om uit te spreken. Ook voor ons dus. We wisten wel dat Jorge snel zou starten. We wisten niet dat hij het op de Heeserbergen zou uithouden. En we verspraken ons zelfs, want zijn eerste GP-zege in Piëtramurata was ons zelfs ontgaan. Gelukkig kon medeorganisator Johan Boonen ons nog tijdig corrigeren. Prado Garcia knalde weg uit het starthekken en leidde 8 ronden lang, de helft van de koers. Jonass zat dan al een tijdje op twee, en eens aan de leiding leek hij vertrokken. Niet dus, want Prado verspeelde hier een daar wat meters, om die vervolgens weer goed te maken. Hij zou tweede worden, maar ik heb er zo mijn bedenkingen bij. Kwam dan die slotreeks en de val van Jonass, en toen mocht de jongeling alles geven. Dat deed Jorge ook. Een echte aanval van Covington of Lieber kwam er niet.  Om Jonass moest Prado Garcia zich niet bekommeren; die deed achteraan zijn ding wel. Supertrots zette Jorge zijn tweede GP-zege neer en achter de skybox waren de emoties heel nadrukkelijk aanwezig.

Pauls Jonass zou nog vijfde worden na een toch erg sterke inhaalrace. Dat vertelden we al in het relaas van Prado Garcia.

Julien Lieber werd zaterdag door teammanager Joël Smets  gekozen voor het team voor de MXoN.  In de eerste manche verloor hij zijn vierde plaats in de slotronde aan Benoit Paturel. Thomas Covington was zijn target in de slotreeks. De twee speelden haasje over, maar 4 ronden voor tijd eigende Julien zich definitief de tweede plaats in de reeks en de bronzen plak in de GP toe. Covington was immers roemloos uit de race verdwenen.

We bedoelen het goed, maar Jeremy Seewer was eigenlijk de pineut van Lommel. In de eerste reeks beperkte hij de schade, maar in de finale kon hij nauwelijks gebruik maken van de val van Jonass. Het zag er evenwel goed uit want hij vertrok als vierde in de slotreeks. Om vervolgens terug te vallen naar de negende plaats. De Zwitser vocht wanhopig terug en bleef net uit de greep van Jonass, die zowat 33 plaatsen na hem van start ging. Seewer:”Nadat ik door Jonass gepasseerd werd in de eerste reeks verzwakte ik. Normaal ben ik een van de meest fitte rijders, maar ik weet niet wat er gebeurde. In de tweede reeks viel ik door mijn eigen fout. Het duurde zelf enkele ronden eer ik het zand uit mijnmond en ogen kreeg.”

De maniakale voorbereiding van Brent Van doninck hebben niet het verhoopte resultaat opgeleverd. De Herentalsenaar zou pas twaalfde worden na twee reeksen die werden beëindigd in de middenmoot. Brent reed een vlakke eerste reeks. Startte als elfde en finishte als tiende. In de tweede reeks reed hij van vijftien naar twaalf. Onopgemerkt dus en ik weet zeker dat Brent er zelf meer had van verwacht. Over Brent en Kemea geven we morgen een apart stuk.

Nathan Renkens kon geen punten pakken in Lommel. In de eerste reeks moest hij opgeven en in de tweede werd hij 23ste.

In de tweede reeks leken de mannen van Jacky Martens en Kay Hennekens hun slag thuis te zullen halen. Aan de achterdeur van de workshop reden ze na enkele ronden op de derde, vierde en vijfde plaats. Covington zou laat uitvallen. Thomas Kjer Olsen zettte door en werd derde. Conrad Mewse tot dan toe heel erg stek, zakte in de slotronden wat door zijn krachten en werd nog gepasseerd door wervelwind Jonass en Calvin Vlaanderen.

Geen spoor te vinden over debutant Jago Geerts. Klopt. Jago werd zondagmorgen in de eerste reeks meteen uitgeschakeld na een val in de start. Over de aard van de blessure gaan we niet speculeren. Daar komen we op terug als we exact weten hoe de vork aan de steel zit. Want het ging van ‘dramatisch’ over ‘valt mee’ en al wat daar tussen zit. Maandag werd een afspraak gemaakt met de artsen. Jago had nochtans een puike indruk nagelaten in de kwalificatie. Daar pakte hij de tiende plaats in. Zeg maar: vlak achter de wereldtop en met nog flink wat kleppers die een WK-manche wonnen er achter. Oud nieuws wellicht, maar volgend seizoen stapt Jago over naar het KEMEA Yamaha team. Kwestie van volledig te zijn.

Thomas Covington ging er hard af in de slotminuten van de tweede reeks. Hij reed toen in tweede stelling, nadat hij zelfs even leidde. Gelukkig werden geen blessures vastgesteld, maar hij had wel veel pijn aan de rug. De Amerikaan zal wellicht beperkt gaan trainen met het oog op Zwitserland. Husqvarna ploegmaatje Conrad Mewse mengt zich steeds meer inde debatten. Op het einde moest hij nog 2 man laten gaan. Niet van de minste overigens: ploegmaatje Olsen en Paturel.

 08/08/2017 | posted by Stingray

no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
Mx-discountBakens MotorsportPutolineLeon SagaertTVE SportsJepfraHPIMxtopshopMxWorldBud RacingUltimatelaurense motorsDesmet MotorsportHaan WheelsShock TherapyDhondtEmxTrade