Log in
Thor Header

Outlaw

GP Lommel by 24MXHonda.

De GP van Limburg in het zware Lommelse zand stond met rood omcirkeld op de kalender van Ken De Dycker. De Dycker toonde voor eigen publiek alvast zijn snelheid hoewel hij met technische problemen kampte. Door een ongelukkige val in de eerste manche kon Damon Graulus geen punten scoren in Lommel.

Thor!

Credits: CDS.

no img


Het circuit van Lommel is beroemd en berucht tot ver buiten de landsgrenzen. Voor de GP van Limburg kregen de rijders echter een compleet nieuwe versie van ‘Het Stedelijk motorcrosscentrum’ voor de wielen. Het circuit werd namelijk heraangelegd om in de andere richting te rijden. Tel daar de hevige regen op zaterdag, vijf verschillende klassen en het warm weer ’s zondag en je begrijpt meteen dat de ‘zwaarste race ter wereld’ zijn titel alle eer aandeed. De veeleisend omstandigheden eisten dan ook hun tol zowel voor de rijders als de motoren.

De Dycker kende een frustrerende eerste dag want hij kampte met koppelingsproblemen. Tot overmaat van ramp gaf ook zijn getunede motorblok de geest. Hierdoor moest ‘Keeno’ voor de manches op zondag overstappen op een standaard krachtbron. Bovendien moest Ken door zijn opgave in de kwalificatierace als 34ste, en voorlaatste naar het starthek. Graulus werkte een regelmatige kwalificatiewedstrijd af maar moest afrekenen met een platte band. Uiteindelijk kwalificeerde de voormalige Nederlandse MX2 kampioen als 19de.

’s Zondag was een enorme menigte naar Lommel afgezakt om er hun favoriete rijders aan te moedigen onder een heldere blauwe hemel. In de eerste manche ging De Dycker uitstekend van start als 11de. De 24MX Honda rijder met nummer 9 hield uitstekend stand zodat hij tot half koers in de top-15 bleef. Hoewel hij Max Anstie nog moest laten passeren, lag de 16de plek binnen bereik. Helaas kwam Ken in de laatste ronde tot stilstand zonder benzine. 

Ook voor Graulus verliep de aanvangsfase positief. Damon had een goed ritme te pakken en was verwikkeld in een duel met aan elkaar gewaagde rijders tussen 16 en 20. Toen hij op een tafelsprong aan de rechterkant langs de jump belandde, liep het finaal wanneer hij weer de baan wilde oprijden. Met z’n achterwiel raakte Graulus een betonblok van de afsluiting. Vervolgens viel hij neer en raakte met zijn rechtershouder het betonblok. Ondanks de enorme bloeduitstorting probeerde Damon de pijn te verbijten en de tweede manche af te werken. Door het gebrek aan kracht in zijn arm moest hij jammer genoeg de handdoek in de ring gooien. 

Zo goed was de eerste start, zo slecht was de tweede voor Ken De Dycker. De populaire veteraan bleef slechts ternauwernood recht toen een rijder voor hem viel en een andere zijn been aanreed. Van de 24ste stelling rukte hij na 30 minuten plus twee ronden op naar de 16de plaats. Een puike prestatie gezien het ijzersterke deelnemersveld en zijn slechte start. Daarmee was De Dycker ook de vijfde privé-rijder. In de tussenstand van het MXGP Wereldkampioenschap staat Keeno nu 22ste, Graulus is 23ste.

Ken De Dycker: “Oké, we hebben mat mechanische problemen gehad op zaterdag maar al bij al ben ik tevreden met hoe het weekend is verlopen. In de tweede manche eindigde ik 16de wat een correcte weergave is van waar ik thuis hoort. Met een beter ritme en een betere start in het begin, zaten er misschien twee of drie posities hoger. In ieder geval heb ik alles gegeven. Ook de eerste reeks was goed. Ik kon zowat het tempo van Strijbos en Anstie volgen. Jammer dat ik zonder benzine kwam maar dat gebeurt wel eens in een zware zandwedstrijd. Natuurlijk had het wat makkelijker geweest als ik met het geprepareerde motorblok had kunnen rijden, zeker gezien mijn gewicht en op zo’n zware baan. Maar eerlijk is eerlijk, zelfs met het standaard blok hebben we het er toch goed vanaf gebracht. Een ‘dikke merci’ aan het team dat dit weekend bergen werk moesten verzetten. Ze hebben het uitstekend gedaan.”

Damon Graulus: “Als ik terugkijk op het weekend kan ik alleen maar teleurgesteld zijn. Ik begon me net weer beter en beter te voelen en ik had hard gewerkt om me voor te bereiden op Lommel. Op zaterdag en zondagochtend had ik wat problemen met de motor maar in de eerste reeks liep het goed tot ik ten val kwam. Tijdens de eerste onderzoeken, bleek er gelukkig geen schade aan mijn schouder. Ik ga nog wel voor een tweede opinie naar mijn specialist Dr. Claes zodat ik zeker weet dat alles oké is voor Zwitserland. Jammer hoe jet weekend is verlopen zowel voor het hele team dat zo hard heeft gewerkt als voor mijn supporters. Helaas hoort dit er ook bij. Ik had zo’n geweldige wedstrijd graag op een andere manier beeïndigd!”

Het 24MX Honda-team reist dit weekend naar Frauenfeld, Zwitserland voor de 15de ronde van het FIM MXGP Wereldkampioenschap.08/08/2017 | posted by Stingray

no img
no img
no img
no img
Mx-discountLeon SagaertMxWorldBakens MotorsportEmxTradeDhondtHaan WheelsUltimatelaurense motorsPutolineTVE SportsDesmet MotorsportBud RacingJepfraShock TherapyHPIMxtopshop