Log in
Thor Header

Outlaw

Vincent Collet en Jelle Grade sieren het podium in Ohlenberg .(IMBA)

Na twee afgelaste wedstrijden stond nu de derde proef voor het IMBA kampioenschap op het programma. Onze Belgen trokken naar het hol van de leeuw en stonden voor een zware opdracht om de IMBA leider Frank Jansen-Teitz niet verder uit te laten lopen. Het  circuit was mooi overzichtelijk maar met zijn 1250 meter vrij kort voor een  IMBA wedstrijd en vooral heel smal. Een goede start was dus een optie. ’s Morgens was het al meteen warm om maar te zeggen tegen het middaguur bloedheet met zo'n 43 graden op de thermometer. 

Thor it voor een volledig verslag van Carine Discart
Klik hier voor een fotoreeks 

no img


 

Tijdens de vrije training waren er al problemen voor onze landgenoot  Bart Holemans die met koppelingsproblemen kreeg af te rekenen en de rest van de dag vanaf de zijlijn de wedstrijd volgde. Tijdens de tijdtraining wist Vincent Collet al duidelijk indruk te maken dat dit wel eens zijn wedstrijd zou kunnen worden door de snelste tijd neer te zetten voor de Duitser Jansen-Teitz.  Even na het middaguur volgde dan de landenvoorstelling in de bloedhete zon waarna de rijders nog even de tijd hadden om zich rustig klaar te makken voor hun eerste manche. Ondanks de tropische temperaturen hadden er zich toch 36 deelnemers aangemeld.

1e Manche 
Het was de plaatselijke piloot Jansen-Teitz die als snelste uit de startblokken kwam gevolgd door de Engelsman Lee Dunham.  Jelle Wijns  zat rond de zevende plaats en was meteen onze eerste Belgische rijder. Vincent Collet zat achterin en Jelle Grade was betrokken bij een valpartij in de start en moest als allerlaatste zijn weg vervolgen. Ook Sven Wouters zat middenin het pak. Na één ronde wedstrijd was Vincent Collet al opgeklommen naar de tiende plaats . Jelle Grade kwam weer tot stilstand op het einde van het startveld hij had problemen door de val met zijn rem. Toch kon hij zijn weg weer vervolgen maar hij zat op zo goed als twee ronden achterstand toen hij halverwege het circuit weer tot stilstand kwam. Voor Jelle Grade leek de wedstrijd over te zijn. Maar op dat moment word de wedstrijd stilgelegd doordat er twee mensen van de hulpdiensten zijn aangereden .  De piloten stellen zich weer op in het geslotenpark  waar medegedeeld word dat de wedstrijd met een half uur vertraagd  word doordat de ziekenwagen het circuit op moet om de kwetsen van het circuit te hallen. De monteurs van Jelle Grade doen al het nodige aan de bike om deze weer rijklaar te krijgen voor de herstart. 
Herstart 1é manche
Vincent Collet weet dat hij hier een goede start moet nemen en focust zich op het startgebeuren met als resultaat dat hij kopstart neemt.  Maar de IMBA leider Jansen-Teitz volgt hem op de hielen .Onze andere Belgen  zitten ook goed mee vooraan. Jelle Grade op een vijfde plaats , Jelle Wijns zesde, Sven Wauters negende en Tommy Ceulemans zat middenin het pak.  Vincent Collet rijd sterk en weet een mooie voorsprong op te bouwen op Jansen-Teitz.  Grade begint ook te pushen aan het achterwiel van Lee Dunham  en in de derde ronde neemt hij de Engelsman te grazen. Aan de Tjech Tomas Lhotsky  heeft Grade zijn handen meer dan vol. Hij probeert menig maal hem voorbij te gaan maar het ziet er naar uit dat Grade zich  tevreden moet stellen met de vierde plaats. Met nog zo’n tien minuten te gaan is Jansen-Teitz op jacht gegaan naar onze landgenoot Vincent Collet maar de Imba leider gaat in de fout maar zit meteen weer in het zadel en gaat terug opzoek naar Vincent Collet. Jansen-Teitz doet al het mogelijke om de reekszege op zijn naam te schrijven maar door zijn ijverigheid komt hij  net voor ze de laatste ronde ingaan ten val bij de grote tafelberg en zit naast het circuit. Vincent Collet kan zijn laatste ronde rustig afwerken . De  Tjech Lhotsky neemt de tweede plaats in en ook Jelle Grade kan nog net Jansen-Teitz passeren voor die weer bevrijd was uit zijn benarde situatie. Vincent Collet wint de eerste manche voor Lothsky en Jelle Grade die een strakke laatste ronde reed en   de thuisrijder achter zich wist te houden. Michael Kaussen sloot de top vijf af. Sven Wauters werd 8é,Jelle Wijns 11é en Tommy Ceulemans werd 28e.

2é Manche
Veel tijd om te bekomen van de zware inspanning was er niet  en onze rijders werden dan ook om 16.00 u weer  verwacht voor hun tweede manche.  Bij het vallen van het starthek gaat Vincent Collet als een speer van start gevolgd door Jansen-Teitz. Maar in het startgebeuren is een rijder uit Frankrijk zwaar ten val gekomen en de wedstrijd word stilgelegd zodat deze piloot de eerste medische zorgen kan toegediend krijgen. Het zag er niet goed uit want ook de medische helikopter werd opgeroepen. Er volgde voor de tweede keer deze dag een herstart.

Herstart 2é Manche
Lee Dunham gaat nu aan de haal met de kopstart gevolgd door een Duitse rijder en Vincent Collet ,die ook meteen orde op zaken stelt en de leiding over neemt. Sven Wouters kwam als zevende uit het startgebeuren en Jelle Grade als negende maar hij maakt al vlug enkele plaatsen goed. Bij de derde doortocht is ook Jansen-Teitz door gestoten van de zesde naar de tweede positie en hij krijgt rugdekking van twee andere landgenoten. Het is moeilijk passeren in Ohlenberg maar halverwege de manche weet Jelle Grade twee rijders in één ronde te verschalken en zit hij op dat ogenblik op de vijfde plaats. Ook Sven Wouters rijd een sterke wedstrijd. Vincent Collet krijgt Jansen Teitz op bezoek  na dat enkele andere gedubbelde Duitse rijders duidelijk stoppen in de bochten zodat Vincent Collet zo goed als stil kwam te staan en Jansen_Teitz de kans kreeg om naderbij te komen.  Jansen-Teitz zet een aanval in en gaat voorbij Vincent Collet maar hij geeft zich nog niet gewonnen en gaat terug in de aanval maar de Duitser slaat wederom toe. Het onsportieve rijgedrag van de Duitsers koste Vincent Collet zijn leidersplaats  in deze tweede manche.  Jansen-Teitz wint voor een teleurgestelde Vincent Collet omdat hij op een onsportieve manier  de reekszege verloor. Michael Kaussen werd derde en Jelle Grade wist goed terug te komen tot de vierde plaats. Sven Wouters werd zevende,Jelle Wijns 8é en Tommy Ceulemans 21é.

3é Manche
Met enige vertraging op het programma doordat de wedstrijd al twee keer was stilgelegd die dag kon de derde manche verreden worden.  Bij het vallen van het starthek reageerde Jelle Grade supersnel en hij dook als eerste de bocht in gevolgd door Sven Wouters . Kaussen zat op de vierde plaats en liet meteen zijn landgenoot Jansen-Teitz die op vijf zat voorbij gaan zodat hij op jacht kon naar onze landgenoten. Vincent Collet was betrokken bij een valpartij in de start en moest  achteraan beginnen Bij de tweede doortocht was het Jansen-Teitz die de tweede positie had ingenomen met Kaussen als derde. Jelle Grade reed sterk en wist tot halverwege de wedstrijd de leiding in handen te houden. Als Jansen-Teitz achterop het circuit de aanval inzet in een bocht geeft Jelle Grade zich nog niet gewonnen en zij aan zij springen ze over één van de vele springschansen. Jansen-Teitz neemt dan toch de leiding over .Ook nu krijgen de Duitse rijders instructie’s vanaf de zijlijn dat onze Belgen eraan komen en worden ze gehinderd in de bochten en blijven ze gas geven op de smalle rechte stukken. Bij mijn weten moet een gedubbeld rijder nog altijd plaats geven maar soit.  Ondanks de valpartij in de start weet Vincent Collet elke ronde meerdere plaatsen goed te maken. Zodat wij hem halverwege de wedstrijd op een zevende plaats zien doorkomen. Sven Wouters reed zo bijna heel de manche in vierde stelling tot dat zijn landgenoot Vincent Collet hem passeerde. Vincent Collet wou kost wat kost Kaussen nog voorbij gaan maar die deed ovealr de deur goed dicht zodat Vincent Collet geen kans zag hem te passeren.   Jansen-Teitz won de derde manche. Jelle Grade had de laatste ronde het tempo wat laten zakken. Kaussen en Vincent Collet kwamen aardig dichterbij in de laatste meters. Jelle Grade werd tweede en er kwam een eindspurt voor de derde plaats tussen Kaussen en Vincent Collet waarin Koussen aan het langste eind trok. Onze Belgen deden het voortreffelijk deze derde manche . Met drie Belgen in de top vijf kan je zeggen dat het een geslaagde wedstrijd was of toch niet want er had meer ingezeten als alles sportief was verlopen. Jelle Grade werd dus tweede voor Kaussen ,Vincent Collet werd vierde en Sven Wouters vijfde. Jelle Wijns deed het ook goed en finishte op de 14e stek. Tommy Ceulemans werd 20é. 
Het was een bewogen wedstrijd. Vincent Collet was duidelijk de snelste in Ohlenberg maar het mocht niet zijn. Bovenop het podium dus de thuisrijder en leider in het IMBA kampioenschap Frank Jansen-Teitz geflankeerd door onze Belgen Vincent Collet en Jelle Grade. Ook onze andere Belgen lieten van zich spreken in Ohlenberg vooral Sven Wouters reed een grandioze wedstrijd en werd 6é in het dag klassement. Jelle Wijns viel door zijn valpartij de laatste manche net buiten de top tien en werd 11é totaal. Tommy Ceulemans werd  22é algemeen.. Jansen-Teitz  vergroot zijn voorsprong in het IMBA kampioenschap en het gaat voor onze landgenoten zeer moeilijk worden om hem van de titel af te houden daar er maar twee wedstrijden meer verreden moeten worden. Op 9 september staat de volgende wedstrijd op de kalender in Frankrijk.
 


21/08/2012 | posted by Carine Discart

no img
no img
no img
no img
no img
Mx-discountUltimateMxtopshopLeon SagaertDesmet MotorsportHaan WheelsShock TherapyEmxTradeTVE SportsBakens MotorsportMxWorldPutolineDhondtBud RacingJepfralaurense motorsHPI