Log in
Thor Header

Outlaw

Interview met Valentin Guillod, dubbel GP-winnaar

Wist ze het dat de Zwitser na Valkenswaard brokken zou maken? Wellicht niet, maar het interview van onze Hongaarse schone uit de poesta kwam precies op tijd.

no img


MXWORLD: “Je werd Europees kampioen 250 cc in 2013, en in de MxoN bewees je reeds dat je een plaats verdiende in de Open klasse. 2014 werd echter je eerste volle jaar in de MX2. Wat zijn je ervaringen, hoe zou je dat seizoen beoordelen?”

Valentin Guillod: “Na 2013 wist ik dat ik de snelheid had om voorin mee te strijden.  Ik moest nog leren want in de MX2 kan je net zo goed 2de of 10de worden. Sommige wedstrijden waren heel moeilijk, andere dan weer goed, vooral die met een podium. Het was een heel goed jaar.”

MXWORLD: “Was het moeilijker dan in het EK?”

Valentin Guillod: “Jawel hoor, er is letterlijk een niveau verschil. Herlings is outstanding, maar daarna ligt alles open zoals ik zei. Iedereen kan 2de of 10de worden.”

MXWORLD: “Momenteel sta je zesde (2de op ogenblik publicatie). Je bent snel en de resultaten zijn beter dan vorig jaar. Ben je zelf beter geworden. Of het Team? Of het nieuwe merk Yamaha, past dat beter bij je?”

Valentin Guillod: “Ik ben zeker beter geworden dit jaar. We zijn met de nieuwe motor van nu begonnen. Iedere keer als ik rij  weten we nadien hoe we de motor beter kunnen maken. Het kost tijd om de juiste onderdelen of de goede set-up te vinden. We hadden bij de aanvang van het seizoen geen problemen met het materiaal zelf, maar we moeste zoeken achter de juiste afstelling. Vanaf Spanje hadden we de goede draad te pakken.”

MXWORLD: “Je carrière, was het een lange weg naar het WK?”

Valentin Guillod: “Ik begon in Zwitserland te rijden als ik vier was (Guillod is er nu 21). Ik reed bij de amateurs, later het Zwitsers kampioenschap. In 2009 reed ik voor het eerst Europees om een jaar later 3de te worden. Dan kwam een donkere periode want in 2011 en 2012 was ik veel gekwetst en kon ik niet trainen. Eigenlijk begon mijn carrière in 2013. Ik kreeg de microbe te pakken toen mijn vader mij als kind mee nam naar een cross. Reeds toen wist ik dat dit mijn ding ging worden.”

MXWORLD: “De motorcross-scene is hard voor een jongeman. Je kende eigenlijk geen normale jeugdjaren. Heb je nooit het gevoel dat het teveel wordt. Zoals een zware blessure of financiële moeilijkheden?”

Valentin Guillod: “Op gebied van centen was het moeilijk tot dit jaar. Vanaf nu is het een stuk beter. Sommige dagen is het wel eens moeilijk om uit bed te komen om te trainen. Zeker als je pijn hebt. Maar het maakt deel uit van de deal. Ik moet goede resultaten halen. Aan de andere kant. Als ik kan rijden dan is het erg leuk op de motor. Dan weet ik waar ik het allemaal voor doe.”

MXWORLD: “Wat zijn je beste troeven? Techniek, passie, gedrevenheid?”

Valentin Guillod: “Zeker en vast mijn techniek. Ik kan erg vloeiend me de motor rijden.”

MXWORLD: “Neem je ook deel aan wedstrijden buiten het WK? Of mag dat niet?”

Valentin Guillod: “Nee hoor, ik mag zeker wel wedstrijden buitenaf rijden, bijvoorbeeld in Zwitserland om mijn familie en fans te plezieren. Zeker als het dicht bij huis is. Ik ga ook enkele races om het Franse kampioenschap rijden. En als het kan ook graag de MxoN voor Zwitserland!”

MXWORLD: “Vertel ons wat over het Standing Construct Yamaha Yamalube team. Kan je goed opschieten met Tim en de rest?”

Valentin Guillod: “Ik rij al twee jaar voor het team. Het is eigenlijk een familie. Opgepast, het is professioneel, maar als het werk gedaan is, is de sfeer erg familiaal. Ik voel me ook heel goed op de motor. Als ik iets veranderd wil zien dan wordt daar naar geluisterd. Ze proberen altijd om de beste oplossing te vinden, ze staan er op en klaar voor.”

MXWORLD: “Hoe lang ben je nog onder contract?”

Valentin Guillod: “Enkel dit jaar nog. Volgend seizoen moet ik over stappen naar de MXGP wegens de leeftijdsregel. Eigenlijk wil ik niet verkassen. Ik zit hier goed op de 250 en in dit team. Maar ook nu weer: het maakt deel uit van de job.”

MXWORLD: “Als Zwitser moet je jezel wel heel erg bewijzen om de aandacht te trekken. Is motorcross populair in Zwitserland. Is er steun?”

Valentin Guillod: “Kwa steun is onze sport niet erkend door de overheid. We hebben wel een Zwitserse federatie. We hebben niet zo veel rijders in de GP’s maar bij ons zijn er heel veel amateur crossers. Eigenlijk zijn er wel best heel veel rijders voor een klein landje met weinig omlopen. De sport draait behoorlijk in Zwitserland.”

MXWORLD: “Samen met Arnaud Tonus en Jeremy Seewer zou je een puik trio zijn voor de MxoN. Denk je dat je een plaats verdient in het team?”

Valentin Guillod: “Toch wel. Arnaud is nu in de VS, maar wij drie zijn toch de snelste Zwitsers van het moment. Ik denk dat we zowat vijf jaar lang eenzelfde team kunnen vormen. Maar het is ook mogelijk dat er over twee of drie jaar een aantal jonge rijders klaar zijn om ons op te volgen.”

MXWORLD: “Yves Demaria is uw mentor. Vele mensen denken dat het een old school rijder is en dat de sport zodanig veranderde dat hij  niet vele rad kan bieden. Wat voegt hij toe aan uw races?”

Valentin Guillod: “Ik ben trots op Yves. Hij stopte in 2007 maar hij bleef in de sport. Hij  evolueerde mee zoals de sport dat deed. Hij is van grote waarde om me mentaal scherp te houden en hij adviseert me ook voor de fysieke kant.”

MXWORLD: “Het is een zwaar seizoen met veel wedstrijden. Hoe kan je je ontspannen. Heb je tijd om naar huis te gaan.”

Valentin Guillod: “Ik woon nu in Zuid-Frankrijk, vlakbij Yves. Als ik vrij ben ga ik in het weekeinde naar Zwitserland. Het is nauwelijks vier uur rijden. Die tijd breng ik door met mijn familie. Ik ga niet meer naar school, ik ben full prof.”

MXWORLD: “We zijn pas aan de Europese GP’s begonnen. Hou je van harde of zachte omlopen?”

Valentin Guillod: “Ik prefereer harde banen zoals in Spanje (Valentin won er zijn eerste GP nvdr).”

MXWORLD: “Wie waren je voorbeelden?”

Valentin Guillod: “Ik ben niet iemand die opkijkt naar vedetten. Inspiratie vond ik wel bij Travis Pastrana en Ricky Carmichael. In Europe keek ik op naar Demaria.”

MXWORLD: “Heb je een motto, een leitmotiv?”

Valentin Guillod: “Op het einde van een wedstrijd speelt er altijd hetzelfde door mijn hoofd. Dit is wat ik het graagste doe. Dit is wat ik het beste kan. Komaan, ga ervoor, niet opgeven, blijven gaan.....”

Tekst Eva Zsabadfi

Vertaling Stingray27/05/2015 | posted by Stingray

no img
no img
no img
no img
Mx-discountUltimateLeon SagaertHaan WheelsShock TherapyMxtopshopJepfraHPIlaurense motorsMxWorldDesmet MotorsportBakens MotorsportBud RacingPutolineDhondtEmxTradeTVE Sports