Log in
Thor Header

Outlaw

Who-is Amandine Verstappen? Onze snelste dame!

Een Belgische  op het podium van het WK motorcross dames? Amandine Verstappen zegt u? Wie is dat? Ja, als je zoveel vragen stelt bij het noemen van een naam, dan moet daar een antwoord op komen. In de marge van het persvoorstelling van het Belgische team voor de MXoN, troffen we een leuk snoetje. Half meisje, half vrouw, vriendje er bij. Papa ook en trainer Patrick Caps. Het interview/repo met ’s lands snelste motorcross-ster komt er aan.

no img


Betty Van Lommel en Heidi Lunenburg. Wie zijn geschiedenis kent weet dat dit de snelste dames uit het circuit waren toen de dames – tussen de mannen – begonnen mee te crossen. Meer nog, we hebben die periode actief mee beleefd, en de genoemde dames zouden de dag van vandaag beslist hun vrouwtje gestaan hebben in het WK. Ondertussen zijn dames in de motorcross geen fenomeen meer, maar een feit. Er is een EK voor (IMBA) en ze strijden ook om de wereldtitel (FIM). En voor het eerst hebben we weer iemand die weer mee speelt. En ze is nog maar net begonnen!

MXWORLD.BE: “Stel je even voor Amandine.”

Amandine: “Wel, ik ben Amandine Verstappen, geboren in Luik op 27 april 1999. Ik heb nog twee broertjes, maar die crossen niet. Mijn papa crosste vroeger bij de AMPL. Hij bracht het tot bij de Seniores. Mijn eerste meters reed ik zoals de meeste crossers op een PW, bij ons in de tuin. Het was gewoon rondjes draaien.

MXWORLD.BE: “Je bent wel snel competitie gaan rijden. Hoe verliepen die eerste jaren?”

Amandine: “Ik ben ook begonnen bij AMPL, ik denk zo’n elf jaar geleden. Ik kon best mee en werd 50 cc kampioen. In de 65 cc werd ik later derde en ik veroverde een tweede AMPL-titel in de 85 cc. Daarna zijn we in Frankrijk gaan rijden, bij de Mini-verts. Het eerste seizoen werd ik vijfde en het jaar daarop derde. Dat was het jaar dat de huidige Junior wereldkampioen 125 cc Maxime Renaux (Kemea Yamalube) de Franse titel won.”

MXWORLD.BE: “En dan begon het echte werk?”

Amandine: “Jazeker, ik nam deel aan het Franse kampioenschap. Dit is wellicht het sterkste kampioenschap buiten het WK voor de dames. We waren toch meestal met 30 rijdsters aan de start. Helaas, het tweede jaar was er een vol blessures. Eerst ging mijn elleboog uit de kom, ik brak mijn opperarm en later ook nog eens een vinger.”

MXWORLD.BE: “Dan volgde de overstap naar het WK. Doe je alles op je eentje of is er assistentie.”

Amandine: “Natuurlijk kan ik dat allemaal niet allen. Ik wordt nu getraind door Patrick Caps. Hij begeleidt me op training, woensdag na school. Van hem steek ik heel veel op. Patrick is een rustige coach. Daarnaast krijg ik ook tips mee van J.M Marechal.”

MXWORLD.BE: “Je bent nog jong. Combineer je sport met een opleiding?”

Amandine: “Inderdaad, ik volg nog lessen aan Liège Atlas. Dat is een sportschool. Ik volg gewone vakken, maar in Atlas is er meer ruimte voor sport.”

MXWORLD.BE: “Je wordt getraind door Patrick Caps. Hoe ging dat in zijn werk.?”

Amandine: “Ik volgde eerste een stage met meerdere rijders bij Patrick. Mijn papa heeft hem gevraagd of hij zich specifiek met mij kon bezig houden. Op woensdag haalt hij me af van school en gaan we altijd trainen. Meestal is dat op de gekende banen: Lommel, Grevenbroich enz. en zoals je aan de uitslagen ziet levert dat resultaat op.”

Als we het WK overlopen, waarin Amandine vierde werd in de eindstand, dan zien we dat ze het vooral moet hebben van de regelmaat. Terwij Chiara Fontanesi, Livia Lancelot en Nancy Van de Ven het WK beslisten reed Amandine een heel rechtlijnig parcours. Om de kroon op het werk te zetten in Loket. Een eerste WK-podiumplaats!

MXWORLD.BE: “Patrick, heb je een goudklompje onder handen?”

Caps: “Dat weet ik nog niet. Het staat wel vast dat Amandine heel veel talent heeft. Maar het is ook een prachtmeid om mee samen te werken. Wat ik zeg wordt door haar geabsorbeerd. Ze beschikt over een enorm doorzettingsvermogen. Volgens mij is ze heel erg gefocust op de toekomst. Ze weet echt wat ze wil. Amandine Verstappen gaat ooit voor de wereldtitel.

Ondertussen had Amandine haar crosskledij aan getrokken. Ze ging de baan op in de Shanks, groeve. Helaas waren Jeremy, Ken en Julien (nog) een maatje te groot. Amandine, we gaan je volgend jaar niet uit het oog verliezen.08/09/2015 | posted by Stingray

no img
no img
no img
no img
no img
no img
no img
Mx-discountDesmet MotorsportHaan WheelsBakens MotorsportLeon SagaertMxWorldUltimatePutolineBud RacingEmxTradeJepfraDhondtShock TherapyMxtopshoplaurense motorsTVE SportsHPI