MX World

29/09/2011 20:41 - geplaatst door Marcel Dirks

Rockstar Energy Suzuki World MX1's Clement Desalle is momenteel in zijn tweede fase van de revalidatie na een operatie vorige week aan zijn beschadigde rechter schouder, deze was uit de kom na een crash halverwege het seizoen. De Belg werd gedwongen om de laatste drie Grands Prix van de FIM Motocross World Championship missen na breuk aan zijn linker schouder als gevolg van de crash in het BK te Mol in augustus. Desalle, die vier overwinningen, acht podiums en leider was in de MX1 categorie tot de zevende van het 15 Grand Prix tellende kampioenschap. Hier vertelt hij over het seizoen, zijn herstel en de plannen voor de toekomst. Thor it voor meer info


Clement, wat is de status met de blessures en herstel?

"Na de crash van Mol had ik de operatie aan mijn linker arm, want het was gebroken en moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Alles ging goed en ik had een bord geplaatst en kon al vrij snel met een aantal fysio oefeningen beginnen daarna. Vervolgens heb ik moeten wachten op de operatie aan de rechter schouder. Het was een arthroscopische procedure, dat kwam gemakkelijk uit. Toen de dokter naar de wonde kon kijken, vertelde hij me dat er meer schade was dan hij dacht. En dit met het ligament en pezen, maar de dokter slaagde erin om alles te hechten en schoon te maken en nu moet ik drie tot vier weken rusten voordat ik iets mag doen. Ik moet nu voorzichtig zijn met de rechter schouder, maar ik kan dingen nu doen met de linker, dus geen probleem. "

Wanneer zie je een terugkeer op de motor? Wat is het programma nu?

"Nou, ik ga op vakantie voor een week aan het eind van oktober en ik betwijfel of ik zal rijden voor het einde van november. Ik zal zien hoe mijn lichaam aanvoelt omdat ik met de schouderblessures een periode van twee tot drie maanden niet mag rijden met de motor. Natuurlijk wil ik een volledig herstel bekomen en in goede vorm zijn voordat ik op de Suzuki stap, maar ik ben de motor nu al aan het missen! "

Wat heb je zoal gedaan tijdens je gedwongen afwezigheid? Het moet niet makkelijk zijn om aan de kant te staan...

"De eerste paar weken waren verschrikkelijk. Ik wist niet wat te doen. Na een tijdje heb ik geprobeerd om wat verschillende dingen te doen om het te vergeten over de verwonding en wat er gebeurd was. Ik kocht me een oude jeep, die ben ik aan het herstellen geweest en dat was heel leuk. "

Wat is je perspectief voor 2011? Het begon zo goed en eindigde zo slecht ...

"Het is alsof je zegt, het seizoen begon goed, maar ik wist dat het een lang jaar ging worden maar niet dat het zou eindigen op zo'n teleurstellende manier De pech begon bij Tongeren en het was mijn fout, ik moet dat accepteren . De schouder was pijnlijk en zwak, maar ik begon terug te komen naar mijn best vorm en uiteindelijk voelde ik me weer erg goed weer op de motor. In Loket bij de Tsjechische Republiek, waar ik de GP won wist ik dat het nog kon, maar dan het ongeval in Mol en je seizoen is weg. Ik ging er met goede bedoelingen naartoe en was voorbereid. Ik was niet van plan risico's te nemen, maar ik was nog steeds gefocust op die mogelijke titel. De crash was niet mijn schuld en ik heb het advies van Sylvain Geboers opgevolgd. Op nationale evenementen zijn sommige rijders niet zo voorzichtig of tonen ze niet wat meer respect op de baan. We doen een sport die gevaarlijk genoeg is zonder zich extra zorgen te maken over wat een andere rijder kan gaan doen. "

Wat is uw gevoel nu over het Belgisch Kampioenschap of niet-Grand Prix-wedstrijden?

"Ik doe het niet. Ik denk dat het best is om te zien als je kans maakt op de top vijf of top drie in de wereld dat je je prioriteiten kent, en voor mij is het WK alles."

Hoe was je motor in 2011? Was alles goed? Wil je eventuele wijzigingen voor 2012?

"Ik was echt blij met de Suzuki en ik denk niet dat we erg veel werk zullen hebben deze winter. We zullen een aantal tests inlassen om een paar kleine dingen te proberen en voor enkele kleine verbeteringen te maken, maar er zal geen grote verschuivingen zijn. De motor was echt goed, ik moet me nu gewoon concentreren op mezelf! "