MX World

28/09/2011 09:14 - geplaatst door Marcel Dirks

Nu het seizoen op zijn einde loopt worden in zowat alle Europese landen de nationale kampioenen gekroond. Bij ons zorgde Shaun Simpson voor de verrassing, want voor het eerst sinds 1992 ging de vaderlandse titel  nog eens naar een buitenlander. Maar ook in andere landen kwamen er enkele verrassingen uit de bus... Klik op "thor" voor het overzicht.

Bij onze noorderburen was na het uitvallen van Marc De Reuver al zo goed als duidelijk wie de twee kampioenen zouden gaan worden op het voorlaatste ONK te Markelo. Jeffrey Herlings was zoals verwacht een klasse te sterk voor de tegenstand en ook Herjan Brakke kon met zijn constante prestaties beslag leggen op zijn eerste nationale titel.  

In de Engelse Red Bull Pro Nationals lag de MX1-titel al vast voor de finale in Culham. Brad Anderson werd kampioen en bekroonde zijn seizoen door in de laatste wedstrijd voor de vierde keer dit jaar de dubbele reekszege op zijn naam te schrijven op zijn PAR-Honda. In de MX2-klasse kwam er wel spanning aan te pas. Elliot Banks-Browne had een voorsprong van 24 punten voor de finale maar werd al enkele weken geplaagd door een armblessure. Toch kan EBB in beide reeksen zijn grootste rivaal Mel Pocock voorblijven en zo zijn eerste MX2-titel mee naar huis te nemen.

In Duitsland was het Günter Schmidinger die het kampioenschap op zijn naam schreef. De Duitser knoopte in de tweede seizoenshelft de knappe resultaten aan elkaar en moest in de laatste wedstrijd te Holzgerlingen nog afrekenen met twee concurrenten: de fransman Cedric Soubeyras en de kampioen uit 2007, Marcus Schiffer. Schmidinger hield uiteindelijk het hoofd koel en haalde een derde plaats (2-4) was genoeg voor de titel. Kevin Wouts finishte uiteindelijk vijfde in dit kampioenschap, en de dagwinst te Holzgerlingen ging naar Xavier Boog.

Verder in het zuiden kon Jonathan Barragan ook al in de voorlaatste wedstrijd het Spaanse kampioenschap naar zijn hand zetten. De KRT-fabrieksrijder moest in Caceres nog wel zijn meerdere erkennen in Carlos Campano, maar na 7 van de 8 wedstrijden is de achterstand van die laatste op Barragan al onoverbrugbaar geworden.