MX World

20/07/2011 00:05 - geplaatst door Marcel Dirks

Zijn de lezers van MxWorld klaar voor Everts & Friends, een unieke totaalspektakel voor het goede doel? Stefan Everts zal er samen met de geweldige groep van vrijwilligers er op 21 July weer een schitterende dag van maken en daarvoor krijgen zij hulp van een heleboel (ex-)motorcrossers, cyclocrossers en zelfs een verdwaalde Rally en racepiloot zullen op het appel zijn! Klik snel op Thor voor alle info die je nodig hebt!

EVERTS & FRIENDS CHARITY RACE
UNIEK TOTAALSPEKTAKEL VOOR HET GOEDE DOEL
Op donderdag 21 juli – onze Nationale Feestdag – vindt op het circuit van de Horensbergdam te Genk de 6de editie van de 'Everts & Friends Charity Race' plaats, een uniek motorcross-evenement voor het goede doel.

Die dag zal Stefan Everts, tienvoudig wereldkampioen motorcross en momenteel aan de slag als Race Director bij KTM, nog één keer de strijd aangaan met z'n (ex-)collega's uit de MX1- en MX2-klasse.

Naast Stefan Everts wordt het in Genk uitkijken naar: Jeffrey Herlings, Evgeny Bobryshev, Steve Ramon, Ken De Dycker, Kevin Strijbos, Tanel Leok, Rui Goncalves, Johan Boonen, Jeremy Van Horebeek, Yves Demaria, Marc de Reuver, Yentel Martens, Kevin Wouts, Kenny Vandueren, Xavier Boog, Jake Nicholls, Eddy Seel, Danny Theybers,… Ook Benoit Pauwels, de befaamde 'motorcrosser met maar één arm', zal van de partij zijn.

Met o.a. Antonio Cairoli en David Philippaerts onderhandelt Stefan Everts verder over hun deelname (op of naast het circuit). Zijn ook op de afspraak: tweevoudig Amerikaans en wereldkampioen Mickaël Pichon, vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets en drievoudig Dakar-winnaar Cyril Despres.

Voor de nieuwe 'Cyclo MX Race', waarbij een top motorcrosser en veldrijder een team vormen ontving Stefan Everts nu al de bevestiging van Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens, Sven en Dieter Vanthourenhout, Tom Meeusen, Erwin Vervecken, Ben Berden, Rob Peeters,…

Bij de 'Ladies' zal het uitkijken worden naar o.a. WMX-wereldkampioene Stephanie Laier.

Blikvangers in de categorie ‘Golden Heroes’ zijn o.a. Brad Lackey, de eerste Amerikaanse wereldkampioen 500cc (na een historisch titelduel met André Vromans met wie Lackey een ereronde zal rijden in Genk), Dirk Geukens, J-J Bruno, Jo Martens, Marnicq Bervoets, Graham Noyce, Marc Velkeneers, Hans Corvers, Peter Herlings (vader van Jeffrey Herlings), Toon Karsmakers, Neil Hudson, Gerard Rond, Jan Blancquaert, rally-kampioen Freddy Loix en FIA GT1- en Belcar-piloot Bert Longin. En Eric 'Mr. 875' Geboers!

Een unieke en niet te missen kans dus om al deze toppers nog eens zelf aan het werk te zien, en dat in een werkelijk uitzonderlijk wedstrijdprogramma. Zo zijn er die namiddag races voor 'Future Stars' (85cc), 'GP Stars' (MX1/MX2/WMX), 'Fun Bikes' (brommers) en 'Golden Heroes' (oldtimers). Plus de unieke estafettereeks motorcross-cyclocross waarbij afwisselend een topper uit het motorcross en veldrijden het circuit wordt opgestuurd.

Ook Liam Everts, zes jaar ondertussen en een bedreven BMX'er, zal aan boord van zijn crossertje aanwezig zijn in Genk. Samen met een aantal vriendjes zal hij – tijdens de pauze – enkele oefenrondjes afhaspelen op een mini-parcours dat wordt uitgestippeld op en langs de startzone.

Maar ook naast het parcours zal er vanalles te beleven zijn. Het rennerskwartier en teamtrucks worden heel overzichtelijk opgesteld, er is een overdekte expo met (beroemde) klassieke crossmotoren, kinderanimatie (springkasteel, trampolines, grime, balonnen,…) en na afloop start een heus supportersfeest in de grote feesttent. Voor extra kunst- en vliegwerk zorgt het Freestyle 'FMX4ever' Team van Jimmy Verburgh met twee shows. Ook is er tijdens de pauze een handtekensessie met de bekende sporters.

Speciaal voor 'Everts & Friends' componeerde Praga Kahn-boegbeeld Maurice Engelen een opzwepend nummer dat voorafgaand aan de start van elke wedstrijd door de luidsprekers zal schallen.

Voor de eindwinnaar in de categorie 'Future Stars' is er de Stefan Everts wisseltrofee, een uit steen gekapte replicatie van het laatste luchtgekoelde motorblok, compleet met kickstarter en bougiekop, waarmee 'The Legend' reed.

Joël Robert, Sylvain Geboers, Harry Everts, André Vromans en René Baeten Junior klimmen – hoogst uitzonderlijk – nog eens op de motor en rijden op de Horensbergdam een door een fanfare begeleide ereronde. Stefan Everts zelf sluit aan aan boord van de 125cc Suzuki waarmee hij in 1991 voor het eerst wereldkampioen werd.

Net als bij de vorige edities gaat de opbrengst van de 'Everts ¨& Friends Charity Race' integraal naar door Stefan Everts geselecteerde goede doelen die zich voornamelijk richten naar kinderen en jongeren: 'Een Hart voor Limburg' (Koning Boudewijnstichting), 'Make a Wish', Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap), MediClowns (ziekenhuisclowns), BuSO Tongelsbos (leerlingen met ASS, gedrags- en emotionele moeilijkheden), Bednet (dat langdurig en chronisch zieke kinderen via internet aan het eigen school en klas verbindt) en Fondatioun Kriibskrank Kanner (een Luxemburgs-Belgisch kinderkankerfonds). Een groot aantal van deze kinderen en jongeren zullen ook aanwezig zijn in Genk. Ze worden ontvangen in een aparte VIP-ruimte en genieten er de aandacht van animatoren en ziekenhuisclowns.

Om extra geld in het laatje te brengen worden exclusieve 'Everts & Friends' t-shirts verkocht (via o.a. de online shop en op de belangrijkste BMB wedstrijden). Ook zal er de dag zelf een veiling georganiseerd worden van twee, speciaal voor ‘Everts & Friends’ gemaakte kunstwerken (van de hand van Arlette Meeuws en Peter De Soete).

Tijdschema:

08:40    Vrije oefeningen Future Stars                20 min
09:05    Vrije oefeningen GP Stars (+Ladies)            20 min
09:30    Vrije oefeningen Golden Heroes            20 min
09:55    Vrije oefeningen Fun Bikes                20 min
10:20    Vrije oefeningen Cyclo MX Stars            15 min

Pauze

11:35    Reeks 1 Future Stars vs. GP Stars (+ Ladies)        12 min + 1 ronde
11:55    Reeks 1 Fun Bikes                    15 min

    Rijdersvoorstelling GP Stars (+ Ladies)

12.30    Americano of American Race                +/- 30 min

    Ereronde en rijdersvoorstelling Golden Heroes

13:30    Reeks 1 Golden Heroes                12 min + 1 ronde
13:50    Freestyle Motorcross Demo FMX4ever (stuntshow)    +/- 20 min
14:15    Cyclo MX Race                        +/- 20 min   
Pauze met o.a.:

Handtekensessie vedetten voor de kinderen van de goede doelen
Handtekensessie vedetten voor het publiek   
Begeleide oefenrondjes Mini’s met o.a. Liam Everts (o.l.v. Peter Iven)

15:20    Reverse Race                        20 min + 1 ronde
15:50    Reeks 2 Fun Bikes                    15 min
16:15     Reeks 2 Future Stars vs. GP Stars (+ Ladies)        12 min + 1 ronde
16:35    Reeks 2 Golden Heroes                12 min + 1 ronde
16:55    Freestyle Motorcross Demo FMX4ever (stuntshow)    +/- 20 min
17:20    Verkenningsronde Wrong Way Pitstop Race
17:30    Wrong Way Pitstop Race                20 min + 1 ronde

18:15    Podium alle categorieën

Per categorie is er een apart klassement. De piloot met het kleinste aantal punten wint (1ste plaats is 1 punt, 2de plaats is 2 punten, …) zijn of haar categorie. Voor de ‘GP Stars’ tellen enkel de scores van de ‘Americano’, ‘Reverse Race’ en ‘Wrong Way Pitstop Race’ mee voor het eindklassement.

EEN WOORDJE UITLEG BIJ DE VERSCHILLENDE REEKSEN

FUTURE STARS VS. GP STARS (+ LADIES)
Twee reeksen waarin een beperkt aantal GP-toppers (MX1, MX2, WMX), die vanaf de tweede rij starten, het opnemen tegen de jonge 'Future Stars', allen verplicht aan boord van een 85cc motor.

FUN BIKES
Twee reeksen waaraan werkelijk iedereen – waaronder enkele WK-toppers – met een Camino, scooter, snorfiets,... (maximum 75cc en automaat) kan deelnemen. De ‘Fun Bikes‘ rijden over een ingekort circuit en moeten door de zogenaamde ‘slijkput‘. De ‘Fun Bikes‘ nemen twee keer een 'Le Mans' start (na het startsignaal lopen de deelnemers naar hun Camino, scooter, snorfiets,… trappen 'm aan en starten).

AMERICANO OF AMERICAN RACE
Afvallingsrace voor de 'GP Stars' (+ ‘Ladies‘) waarbij er telkens één ronde wordt gereden en de laatste drie of twee rijders afvallen. Tot er uiteindelijk twee finalisten overblijven. Deze rijden dan de superfinale over twee ronden.

GOLDEN HEROES
Twee klassieke reeksen van 12 minuten en één ronde waarin de 'Golden Heroes' het op hun oldtimer motorcrossfietsen tegen elkaar opnemen.

CYCLO MX RACE
Eén reeks waarbij een 'GP Star', na lottrekking, team vormt met een topper uit het veldrijden. Afwisselend rijden ze twee ronden met de crossmotor en wisselen dan van stalen ros. De veldrijders gaan de wei op met de crossmotor van hun teammaat (voor twee ronden), de motorcrossers moeten één ronde afleggen met de crossfiets van hun ploeggenoot. Zes ronden in totaal dus, het wisselen tussen teammaats gebeurt door mekaar in de startzone aan te tikken.

REVERSE RACE
De reeksuitslag van de ‘Americano‘ is bepalend voor de startvolgorde van deze reeks, zij het in omgekeerde rangorde! De rijder die als eerste afviel in de ‘American race‘ (de laatst geklasseerde) mag individueel als eerste starten. Eén seconde later start de voorlaatste van de ‘Americano‘ enz… Elke seconde vertrekt een piloot. De winnaar van de ‘American race‘ komt als laatste het parcours op. En begint dus helemaal achteraan aan een spannende inhaalrace. Benieuwd hoeveel terrein hij nog kan goedmaken en of hij de ‘Reverse Race‘ kan winnen?

WRONG WAY PITSTOP RACE
Een krachtmeting tussen de 'Ladies' en de 'GP Stars', die vanop de tweede rij starten, waarbij over het parcours in omgekeerde richting wordt gereden. Bovendien zijn de GP-toppers verplicht om een pitstop te maken waarbij ze eigenhandig het achterwiel van hun motor moeten vervangen. Het moment van de pitstop wordt gekozen door de koersdirecteur en is vooraf onbekend.