MX World

07/07/2011 10:37 - geplaatst door Marcel Dirks

Wie dacht dat de twee topfavorieten Antonio Cairoli en Ken Roczen  zouden kraken komt bedrogen uit. Cairoli mag dan wel minder dominant zijn dan vorige jaren, de Siciliaan voert toch opnieuw de ranglijst aan. Wonderboy Roczen maakte al een paar keer kennis met moeder aarde, maar als hij op de motor blijft zitten lijkt hij onklopbaar. Kunnen de twee tenoren bevestigen in Teutschenthal? Of krijgen we een verrassing uit Belgische hoek? Laat ons immers niet vergeten dat Ken De Dycker vorig jaar de twee reeksen met overmacht wist te winnen... Voor een preview van de Duitse GP, klik op "Thor".

MX1                                           
Als we afgaan op de laatste GP in Zweden dan zien we dat de 'top' in de MX1 breder is geworden. Bepaalde jongens kregen eindelijk alle puzzelstukjes in elkaar en dat vertaalde zich in de resultaten. Weinigen twijfelden aan de snelheid van onder andere Evgeny Bobryshev en Xavier Boog, maar deze keer toonden de jongens dat ze het ook tot aan de meet konden volhouden. Het oer-Duitse parcours van Teutschenhtal dat gekend staat voor zijn harde ondergrond en enorm hoge snelheid zal wellicht meer dan ooit in het voordeel spelen van bepaalde piloten. Thuisrijder Max Nagl kon niet echt tevreden zijn met zijn tiende plaats in Zweden en zal zich willen bewijzen. Maar ook de Zuiderse piloten zijn dit soort banen gewend, dus een sterke Antonio Cairoli, Steven Frossard, David Philippaerts, Rui Goncalves kunnen we wel verwachten. En wat met de Belgen? In Zweden hadden we 4 Belgen bij de eerste 11, maar jammer genoeg geen enkele op het podium. Enerzijds zitten we met de vraag: "Wat kan Clement Desalle?". Kan Le Panda voldoende hersteld zijn na zijn blessures aan beide schouders van de voorbije weken? En Kan Desalle voldoende de schade beperken als hij niet 100% is? Anderzijds komen de andere Belgen wel aankloppen bij de top vijf, maar een echte doorbraak hebben we nog niet gezien. Top-5 snelheid hebben ze allemaal, maar twee goede starts aan elkaar knopen is dit jaar voor onze landgenoten meer dan ooit een probleem. MX2
De Roczen-trein mag dan wel al eens een tussenstop gemaakt hebben, maar ondertussen zit hij al terug aan TGV-snelheid. Enkel Jeffrey Herlings, die oerdegelijk gepresteerd heeft op de hardere circuits, kan nog enigszins aansluiten. Bovendien zal Roczen voor zijn thuisfans nog wel een nummertje willen opvoeren, want het zal zijn (voorlopig) laatste thuis-GP zijn, aangezien Roczen volgend jaar de oceaan oversteekt. Hopelijk krijgen we ook opnieuw een duel tussen Searle, Paulin en Osbourne. Deze drie piloten lijken het meest aan elkaar gewaagd in de MX2-klasse en bovendien heeft Paulin slechts 10 punten achterstand op de derde plaats van Searle. Verder wordt het uitkijken naar de resultaten van onze landgenoten. Net nu Jeremy Van Horebeek zijn comeback-GP sterk wist af te sluiten, is er onzekerheid over Joel Roelants. Roelants was hard ten val gekomen in de aanleiding naar de Zweeds GP en werd afgelopen weekend bovendien nog ziek ook. Daardoor valt het af te wachten hoe en of Roelants voor de dag komt, en of Van Horebeek en Triest hun goede prestaties kunnen herhalen.