MX World

17/06/2011 15:18 - geplaatst door Marcel Dirks

Alweer werd het WK grondig doorheen geschud in Portugal, en voor sommige rijders zelfs letterlijk. De eerste slachtoffers werden gemaakt in het WK 2011 en de koplopers blijven niet stilstaan. Kan Clement Desalle de lijn doortrekken in Spanje? Is de veer gebroken bij Ken Roczen of krijgen we een verschroeiende comeback te zien? De plaats van het slagveld heet deze keer 'La Baneza', en een preview van de wedstrijd vind je bij "Thor".

MX1
Nogmaals werd in Portugal bevestigd wat we al het hele seizoen zien. De overmacht van Antonio Cairoli is er voorlopig niet en de andere jongens ruiken bloed. Laten we het eerst even hebben over Clement Desalle, die met drie overwinningen op zes het ronduit spectaculair goed doet. Desalle lijkt kalmer, wijzer en consistenter dan vorig jaar, en vooral, hij is één van de weinigen die na een slechte start of een valpartij nog vooraan kan eindigen. Desalle heeft momenteel 12 punten voorsprong. Als hij in La Baneza een goed resultaat kan neerzetten, sluit hij de eerste seizoenshelft af met een kloofje. Langs de andere kant is het toch uitkijken naar de opkomst van Tony Cairoli, die in de laatste 6 reeksen niet meer uit de top 3 finishte. De overige koplopers lieten allemaal al steken vallen, al zijn het vooral de Honda-jongens die duidelijk gebrand zijn op een eerste GP-zege. Zowel Goncalves als Bobrysev toonden al dat ze de snelheid hebben om vooraan te rijden, maar konden het nog geen hele reeks volhouden. Zien we in La Baneza ook nog eens een flits van lokale held Jonathan Barragan? De Spanjaard zal alvast erg gebeten zijn om in zijn thuis-GP iets moois te laten zien en te tonen dat hij er nog steeds staat. MX2
Wie dacht dat het WK MX2 een glorieuze paradetocht zou worden voor Ken Roczen heeft het alvast mis. De laatste drie GP's kon Roczen geen twee foutloze reeksen meer aan elkaar knopen, en de klapper die hij zette in de twee reeks in Agueda was zeker niet van de minste. De grote vraag zal zijn hoe zwaar Roczen fysiek en mentaal gehavend is na deze omwenteling. Roczen's teamgenoot Herlings lijkt dan wel juist de goede 'flow' te pakken hebben. The Bullit knoopt de goede reeksen aan elkaar  en toont aan dat hij op elke ondergrond zijn mannetje kan staan. Zo wordt hij stilaan gepromoveerd van 'underdog' naar echte titelfavoriet, en het wordt dan ook uitkijken hoe Herlings met de druk zal kunnen omgaan. Voorts lijken ook Zach Osborne, en Tommy Searle het juiste ritme te pakken hebben. Beiden hebben nog wel wat punten goed te maken op Herlings en Roczen, maar op de technische Amerikaans-achtige parcours hebben ze het naar hun zin, en beide jongens stonden in de laatste GP's toch telkens op of net naast het podium. Qua snelheid is het duidelijk in de MX2, de KTM-jongens rijden in hun eigen klasse, maar kunnen een 16- en 17-jarige het hoofd koel houden en de klus klaren? Zondag brengt raad.