MX World

02/06/2011 10:37 - geplaatst door Marcel Dirks

Na de trektocht door Noord- en Zuid-Amerika zet de GP-karavaan koers richting Zuid-Europa. De eerste halte is het legendarische circuit van Saint-Jean D'Angely. Traditioneel is deze wedstrijd een kolfje naar de hand van de thuisrijders, maar uitgezonderd Frossard konden de Fransen totnogtoe niet echt hun stempel drukken op het WK. Krijgen we een nieuwe winnaar in de vijfde GP van het seizoen? Klik op "Thor" voor de preview van de GP van Frankrijk.

MX1:
Als we kijken naar hoe het WK 2011 tot hier toe ontplooid is, vallen er onmiddellijk twee zaken op. De dominantie die Antonio Cairoli de voorbije jaren aan boord legde is er voorlopig niet. Jongens als Nagl, Philippaerts, Frossard en Desalle hebben duidelijk hun huiswerk gemaakt in het winterseizoen en slagen er voorlopig in om de Siciliaan bescheiden te houden. De tweede zaak die opvalt zijn de prestaties van Clement Desalle. Dat Le Panda sterk zou zijn wist iedere crossliefhebber, maar Desalle's grootste prestatie dit jaar is in feite zijn constantheid. Als je erin slaagt om na twee valpartijen toch nog op het podium te eindigen (zoals Desalle deed in Brazilië), dan weet je dat je een kandidaat bent voor de titel. Ook voor onze andere Belgen lijkt de diesel op gang te komen. De Dycker en vooral Ramon reden sterk in Brazilië, Kevin Strijbos reed uitstekend in Glen Helen en allemaal konden ze op de harde ondergrond van Kester meer dan hun mannetje staan. Hopelijk is voor deze drie jongens de druk van de ketel, en is hun trein nu eindelijk vertrokken. Want iedere crossliefhebber weet dat Keeno, The Bomb en The Kid top-5 materiaal zijn. Wat kunnen we verwachten van de thuispiloten? Afgaande op de vorige GP's zullen de meeste ogen gericht zijn op Steven Frossard. De 24-jarige inwoner van Marseille verraste tot nu toe vriend en vijand met zijn snelheid, en bewees in het verleden al dat het heuvelachtige en snelle circuit van St-Jean D'Angely hem wel ligt. Ook van Boog en Aranda kunnen we het een en ander verwachten. Meedoen voor de eindzege zal er niet inzitten, maar wees niet verwonderd als we één van deze twee jongens op het einde van de dag in de top-5 terugvinden. MX2:
Alle MX2-rijders behalve Ken Roczen en Jeffrey Herlings konden in deze twee weken durende break maar één ding doen: hun wonden likken. Ken Roczen heeft na 4 GP's maar liefst 45 punten voorsprong op derde man Tommy Searle, en al 69 (!) punten op Zach Osborne die vierde staat. Voor iemand als Gautier Paulin komt deze GP geen week te vroeg, want het nummer 21 zal hier een statement moeten maken, wil hij nog iets kunnen betekenen in dit WK. Ook voor Jeffrey Herlings is dit een belangrijke GP. Enerzijds om van zijn imago van 'zandrijder' af te geraken en anderzijds omdat deze volgende drie GP's op een erg harde ondergrond zullen verreden worden, en dat moet een aspirant wereldkampioen aankunnen. En laten we zeker ook niet Joel Roelants vergeten, die vorig jaar in St-Jean zijn beste resultaat ooit behaalde met een tweede plaats. Hopelijk kunnen we rekenen op een déjà vû van JR...