MX World

20/05/2011 10:25 - geplaatst door Marcel Dirks

In de lichtere klasse zijn de twee smaakmakers van vorig jaar verdwenen. Trey Canard en Christophe Pourcel maakten de overstap naar de 450s en daardoor ligt de weg open voor een nieuwe kampioen. De ervarenen hebben plaats gemaakt voor het jonge geweld. Maar wie kan er het hoofd koel houden en alle twaalf wedstrijden presteren? Klik op "thor" voor de 250-preview van de AMA-Nationals.

Ook voor deze jongens is de AMA Supercross een maatstaf  geweest voor hoe de kaarten op dit moment verdeeld liggen. Naar jaarlijkse gewoonte lijkt het weer een duel der titanen te gaan worden tussen de jongens van Pro Circuit Kawasaki en Geico Honda. Broc Tickle en Tyla Rattray reden vorig seizoen gelijkaardige wedstrijden. Meestal waren ze maar matig weg bij de start, maar na zo'n 20 minuten wedstrijd kwam de diesel op gang en gingen de andere één voor één voor de bijl. Als zij ervoor kunnen zorgen dat hun starts een wapen worden in plaats van een probleem, dan kunnen we van hen mooie dingen verwachten, zeker in de broeihete wedstrijden, waar de fitste rijders zullen uitblinken. Justin Barcia en Dean Wilson worden naar voren geschoven als misschien wel dé titelfavorieten. Beiden wonnen in het verleden al voldoende wedstrijden en staan ook in 2011 weer op scherp. Beste vrienden zullen het nooit worden, en dat was op het parcours ook al te zien, maar als we kijken naar pure snelheid, dan zijn dit wellicht de absolute toppers.
Eli Tomac en Blake Baggett zijn dan weer de ruwe diamanten. Ze hebben ongetwijfeld de snelheid om vooraan te rijden, maar konden in het verleden niet altijd goede wedstrijden aan elkaar knopen. Qua ervaring en maturiteit staan ze dus minder ver dan de andere toppers, maar op een jaar kan er veel veranderen. Blake Wharton heeft die ervaring wel, maar kon vorig jaar meestal niet aanpikken bij de beste drie. voor hem worden starts ook een cruciaal punt, want als je kijkt naar de diepte van het deelnemersveld, zullen de starts van levensbelang zijn. En wat met Marvin Musquin? Het Franse supertalent maakt dit weekend zijn entree op Amerikaanse bodem. Voor een tweevoudig wereldkampioen zijn de verwachtingen natuurlijk hoog. De grote vraag is of Marv'Attack onmiddellijk het ritme aankan aangezien hij geen wedstreden meer heeft gereden sinds Bercy. Snelheid en starts zijn geen probleem voor Musquin. Als hij fit genoeg is en de foutjes kan limiteren, mag Musquin in september misschien een derde titel aan zijn palmares toevoegen.
Ook hier zijn er weer een pak rijders die in de rij staan om de favorieten naar de kroon te steken. Jongens als Ryan Morais, Martin Davalos, Kyle Cunningham, Cole Seely, Martin Davalos, Gareth Swanepoel en zeker Ryan Sipes kunnen meedoen voor overwinningen, en wie weet kunnen ze wel meer... Nu zaterdag gaan de AMA Nationals van start te Hangtown. De eerste reeksen live te zien zijn op www.allisports.com en alle reeksen zullen live vertoond worden op MotorsTV.