MX World

19/05/2011 16:09 - geplaatst door Marcel Dirks

Vanaf zaterdag laten de Amerikanen de stadions voor wat ze zijn, en beginnen ze aan het echte werk: Outdoor motocross. Het SX-seizoen toonde al aan dat de toppers 100% aan elkaar gewaagd zijn, maar twee reeksen 35 minuten afwerken in broeiende hitte is toch nog net iets anders. We kijken alvast even vooruit naar wat we in de komende vier maanden in Amerika kunnen verwachten. Klik op "Thor" voor de preview.

Van de 5 piloten die het mooie weer maakten in het afgelopen SX-seizoen staan er drie aan de start van de outdoors: Regerend kampioen Ryan Dungey, Ryan Villopoto en Chad Reed. Ryan Dungey vermorzelde vorig jaar zowat iedereen in de outdoors. Vanaf de tweede wedstrijd won hij bijna alles en hij was overduidelijk de fitste atleet, want soms perste hij maar helemaal op het einde zijn snelste ronde uit zijn mouwen. Dungey zal minstens even snel zijn als vorig jaar, en zeer gemotiveerd, maar je kan er niet aan uit dat de competitie met Ryan Villopoto, Chad Reed en Christophe Pourcel toch van andere makelij is dan in 2010. Het zal voor Dungey in ieder geval moeilijk worden om met evenveel zelfvertrouwen en dominantie te kunnen rijden dan vorig jaar. Voor zowel Chad Reed als Ryan Villopoto was 2010 een jaar om onmiddellijk te vergeten. Villopoto brak op een gruwelijke wijze zijn been tijdens het Supercross-seizoen en Chad Reed viel na enkele wedstrijden weg met klierkoorts. Beiden zijn voormalige outdoor-kampioenen en beiden hebben iets te bewijzen. Voor Villopoto is de 450 Outdoortitel het enige dat nog ontbreekt op zijn palmares, en dus zal de honger groot zijn.
Maar waar veel mensen naar uitkijken, en zeker wij als Europeanen, is de terugkeer van Christophe Pourcel. De Fransman wist ongeveer een maand geleden eindelijk zijn transferperikelen af te sluiten, en lijkt op koers om een titelkandidaat te zijn in zijn 'rookie'jaar op de 450. Bij CP zal veel afhangen van de vorm en de conditie, want Superman reed geen enkele wedstrijd meer sinds september van vorig jaar. Talent heeft hij in overvloed, dus als hij erin slaagt van iedere wedstrijd twee degelijke reeksen aan elkaar te knopen zal hij op zijn minst een kandidaat voor de titel zijn. Ook voor Mike Alessi wordt het een jaar om zich te bewijzen. De hype rond de KTM-rijder was al vaak groot, en Alessi toonde al dat hij het tempo van de leiders aankan, maar ook het blessurebeest is hem niet vreemd. In 2011 keert Mikey terug naar de 450 KTM en daardoor zullen zijn gepatenteerde holeshots ook wellicht niet lang meer wegblijven. Uiteraard is er nog een waslijst aan outsiders... Kevin Windham, Brett Metcalfe, Andrew Short, Davi Millsaps, Justin Brayton, en Jake Weimer zijn enkele namen die we zeker vooraan kunnen verwachten. De vraag is: Kunnen zij voldoende constantheid aan boord leggen om op het einde van het kampioenschap nog een reële kans te hebben op de titel? Morgen volgt de preview van de 250-klasse.