MX World

14/04/2011 22:32 - geplaatst door Marcel Dirks

De eerste manche voor het Belgisch kampioenschap, of Belgian Motocross Championship zoals het vanaf dit jaar officieel heet, gaat dit weekend van start. De plaats van afspraak is Henegouwse Mons of Bergen. Het weer zou alleszinds ons nationaal kampioenschap toelachen met 20° en een leuk lente zonnetje.

Thor voor meer.

In Mons vinden zandspecialisten type De Reuver, De Dycker een parcours naar hun gading. Het circuit dat zonder problemen zijn mannetje kan staan tussen de zwaardere zand parcours is uitgetekend in bosrijk gebied en is door het zware zand en het bosrijke gebied toch echt wel een uitdaging voor mens en machine.

Deze uitdaging word dan ook maar al te graag aangegaan door de vaste piloten van het “Belgian Motocross Championship” of “BMXC”. Deze vaste piloten zijn; WK Leider Clément Desalle, Steve Ramon, Ken De Dycker, Kevin Strijbos, Jeremy Van Horebeek, Jeremy Delincé, Nick Triest en twee buitenlandse gasten; Shaun Simpson en Davide Guarneri. Deze worden in Bergen aangevuld door onder andere Marc “Calimero” De Reuver, Manuel Priem, Herjan Brakke, Marvin Van Daele en nog enkele andere.

Met dit diep deelnemersveld blijft het altijd een beetje koffiedik kijken wie er de eerste BMXC overwinning neemt. Maar we kijken toch al even in onze privé MXWorld Bol..

Met Clément Desalle staat niet enkel de voorlopige WK leider aan de start maar ook een lid van de organiserende “Royal Mons Auto Moto Club”. De jonge vurige waal rijd dus in het zware zand van Mons een thuiswedstrijd en zal dus zoals steeds 100% gemotiveerd zijn ondanks dat het diepe zand niet zijn ding blijkt te zijn. De grootste concurrentie moet de huidige WK leider misschien wel verwachten van Kevin Strijbos. Buiten Clément Desalle stelde alle Belgen een beetje teleur in Bulgarije behalve Kevin Strijbos. De nog steeds maar 25-jarige Kevin Strijbos komt uit een diep dal. Na het verhaal met Kawasaki, de blessures bij Martin Honda en Beursfoon Suzuki lijkt de jongeman uit Wustwezel de snelheid hervonden…

Kevin Strijbos
Voor de andere MX1 Belgen liet Bulgarije een wrange smaak na. Mons zou voor zowel Ramon en De Dycker de perfecte wedstrijd kunnen zijn om die nasmaak uit hun mond te spoelen en terug op te pikken met een goed resultaat en met goede moed naar Valkenswaard te trekken.

Wat met

Jeremy Van Horebeek? De jongeman barst van het talent maar zal normaal gezien in Mons aantreden op KTM’s prestige project de 350cc. Dat hij op een “big bike” kan rijden liet hij vorig jaar al zien door toen sterke prestaties neer te zetten op z’n KX450f. Herhaald hij deze prachtige resultaten op de 350cc of doet hij nog beter?

Shaun Simpson liet al zien dat hij aardig wat zand kan verzetten. Hij vloog rond in het Open Nederlandse Kampioenschap maar ging daar ook nog enkele keren in de fout. De jonge Schot beweegt prachtig op de 450cc en leek z’n overstap goed verteerd te hebben. Maar het resultaat in Bulgarije was met een veertiende stek in totaal niet wat hij gehoopt had. Misschien kan hij net zoals Ramon en De Dycker de wrange smaak proberen wegspoelen in het Waalse Donkere zand.

Davide Guarneri was samen met Kevin Strijbos een van de verrassingen in Bulgarije. We waren allen op de hoogten van de mans snelheid en kwaliteiten maar door ronden lang in duel te gaan met werelds besten liet hij zien dat de progressie die hij maakte bij LS Honda en de resultaten die hij daar reed geen gelukkig toeval was. De enigste vraag is of het diepe zand dat hem voor de wielen geschoven word in Mons wel zijn ding is.Marc De Reuver heeft de laatsten jaren meer ziekenhuizen, kinesisten, knappe verpleegsters gezien dan wie dan ook. Maar nu lijkt hij dan toch wederom op z’n retour. Door het vlotte herstel van z’n blessures kon “Calimero” starten in de Grand Prix van Bulgarije wat op zichzelf al een succes was. Hij scoorden daar geen punten door enkele valpartijen. Nu neemt hij deel in Mons om terug het “zand ritme” op te nemen maar hij komt wel terecht op een parcours waar hij in 2002 twee van de drie reeksen won voor Stefan “The Legend” Everts en Marnicq Bervoets. Stunt De Reuver weer?

DIGA Tandem; Nick Triest & Jeremy Delincé voor beiden word het een echt leerjaar in de grote klasse. Voor Nick Triest word het, het eerste jaar in de Inters Open, en voor Jeremy Delincé is dit het eerste volledige seizoen bij de Inters open. Beiden hebben het talent, doorzettingsvermogen en snelheid om op een gegadigde dag een prachtig resultaat neer te zetten.

Conclusie: Mons word een prachtige wedstrijd op een mooi circuit. Het is ook de kans voor de heren die met een slecht gevoel zijn terug gekomen uit Bulgarije om dat meteen terug recht te zetten.

Wij van MXWorld zullen er zijn en zullen uw een LIVE TWEET REPORT bezorgen!

Filmpje Grand Prix Motocross 125cc - Mons 1993