MX World

11/04/2011 23:51 - geplaatst door Marcel Dirks

Het Europees kampioenschap 125cc motorcross kende al van bij de kwalificaties een goed begin voor de Belgen. Brent Van Doninck klokte daarin de snelste tijd, diezelfde Van Doninck ging ook in de eerste reeks als een razende van start en nam daarin al snel de leiding voor Zecchina en Bernardini.

Thor voor meer.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het duel tussen Van Doninck en Zecchina intenser en intenser, wat een prachtig stukje motorcross opleverde tussen twee jonge piloten met bakken talent. Simone Zecchina die er alles voor over had om de eerste EK125 reeks van het seizoen binnen te halen ging achter Brent Van Doninck aan en deze maakte een kleine fout bij het opdraaien van de waves, waardoor hij zijn momentum verloor en Zecchina makkelijk voorbij kon.

Terwijl dit leuke gevecht tussen Van Doninck en Zecchina aan de gang was vocht Damon Graulus, die de eerste ronde door kwam op de tiende plaats, zich naar de top zeven in dit zeer getalenteerde deelnemersveld. Ook werd de wedstrijd op geschrikt door een valpartij van de derde man in de wedstrijd Bernardini die net na de finish jump ten val gekomen was, en toen alle camera’s op Bernardini waren gericht ging Micha Boy De Waal er op zijn Doug Henry’s in Budds Creek er af. De jonge man nam de finish jump en werd de bocht in gelanceerd, daar aangekomen werd door de impact zijn lichaam van de motor geklapt.

De andere Belg die punten pakte in de eerste reeks was Mathias Plessers op een zeventien de plaats. Dietger Damiaens eindigde 23ste en Robin Bakens op een 38ste plaats.

De tweede reeks dan; deze ging s ’morgens vroeg in Bulgarije van start en werd kort samengevat van begin tot einde geleid door Bernardini, de nummer drie van vorig jaar en de ongelukkige van gisteren in de eerste reeks, nam de leiding in de eerste ronde en behield die tot aan de finish maar toch was dit geen “appeltje eitje” verhaal. De jonge man werd halfweg belaagd door de winnaar van de eerste reeks Zecchina. Zecchina zette de schroef op Bernardini en schuwde daarbij de risico’s niet maar maakte daardoor ook een klein foutje in de slotfase van de wedstrijd. Dat foutje gaf Bernardini een vrijgeleide naar de overwinning op de derde plaats vonden we Dunn. De jonge Engelsman wist in zijn tweede reeks een zeer sterke constant te leggen in zijn ronde tijden, neem daarbij dat zijn ronde tijden vaak de snelste waren of wisten te benaderen dan weet je genoeg. Dunn schoof door deze sterke en opvallende prestatie op van 8 naar 3.

De Belgen kenden allen een mindere start. Brent Van Doninck kwam de eerste ronde pas door als 9de, Damon Graulus als 12de, Mathias Plesser als 20ste, Robin Bakens als 22ste en Dietger Damiaens als 39ste

Brent van Doninck speelde dan lang jojo tussen plaatsen 9 – 13 om dan uiteindelijk nog een 8ste plaats uit de brand te slepen. Een achtste plaats die als we Brent bezig zagen in reeks1 misschien nog belangrijk kan worden bij de eindafrekening op het einde van het seizoen.

Damon Graulus kwam zoals gezegd als 12de uit de eerste ronde maar vocht hem, zoals de dag voordien, gestaag naar voor naar een 8ste plaats maar in de laatste ronde verloor hij nog een plaats je aan zijn landgenoot Brent van Doninck. Toch kan Damon terug kijken op een geslaagd weekend, na een teleurstellend wederoptreden enkele weken voordien in de Belgian National in Genk is dit een prachtige opsteker.

Mathias Plesser finishte als 26ste en kreeg ook nog eens een penalty van 1 minute vanwegen het falen in de geluidstest die werd gedaan na de wedstrijd, Robin Bakens werd 27ste en Dietger Damiaens 37ste.

Reeks 1 - EK125cc Bulgarije Reeks2 - EK125cc Bulgarije 1    Zecchina, Simone
2    Van Doninck, Brent
3    Seewer, Jeremy
4    Bernardini, Samuele
5    Gajser, Tim
6    Moroni, Luca
7    Graulus, Damon
8    Dunn, James
9    Paturel, Benoit
10    Kovar, Vaclav
11    Brylyakov, Vsevolod
12    Versluis, Dave
13    Mallet, Simon
14    Ekerold, Stefan
15    Corneth, Jaap
16    Chapeliere, Camille
17    Plessers, Mathias
18    Righi, Riccardo
19    Nijenhuis, Luca
20    Marchelli, Michele
21    Hejhal, Matej
22    Della Mora, Alessio
23    Damiaens, Dietger
24    Bonini, Davide
25    Lundgren, Anton
26    Roosiorg, Henri
27    Deghi, Gianluca
28    Bengtsson, Carl
29    Larsen, Jonas
30    Sturiska, Janis
31    Nilsson, Felix
32    D´Aniello, Fabrizio
33    Klingsheim, Magne
34    Karell, Ronald
35    Firtosvari, Gabor
36    Müller, Maximilian
37    De Waal, Micha - Boy
38    Bakens, Robin
39    Jacobi, Henry 1    Bernardini, Samuele
2    Zecchina, Simone
3    Dunn, James
4    Seewer, Jeremy
5    Paturel, Benoit
6    Gajser, Tim
7    Corneth, Jaap
8    Van Doninck, Brent
9    Graulus, Damon
10    Brylyakov, Vsevolod
11    Moroni, Luca
12    Jacobi, Henry
13    Chapeliere, Camille
14    Ekerold, Stefan
15    De Waal, Micha - Boy
16    Versluis, Dave
17    Mallet, Simon
18    Bonini, Davide
19    Righi, Riccardo
20    Kovar, Vaclav
21    Della Mora, Alessio
22    Firtosvari, Gabor
23    Marchelli, Michele
24    Roosiorg, Henri
25    Lundgren, Anton
26    Plessers, Mathias
27    Bakens, Robin
28    Larsen, Jonas
29    Sturiska, Janis
30    Bengtsson, Carl
31    Klingsheim, Magne
32    Nilsson, Felix
33    D´Aniello, Fabrizio
34    Karell, Ronald
35    Müller, Maximilian
36    Hejhal, Matej
37    Damiaens, Dietger
38    Nijenhuis, Luca