MX World

07/04/2011 14:19 - geplaatst door Marcel Dirks

Nog drie dagen en het is eindelijk zover...Een nieuw GP-seizoen komt eraan, en bij de jonge wolven in de MX2-klasse staat er een wissel van de wacht voor de deur. Tweevoudig wereldkampioen Marvin Musquin heeft wel het strijdtoneel verlaten, maar er staan er genoeg in de rij om de fakkel over te nemen. Tijd voor een preview van de MX2-klasse bij "Thor".

De grote twee...of drie?
We kunnen er niet omheen dat er in de MX2-klasse twee piloten naar voren worden geschoven als dé te kloppen mannen. Ken Roczen en Jeffrey Herlings maakten vorig seizoen (samen met Musquin) al het mooie weer in deze klasse, en hebben hun zinnen gezet op de titel. Beide jongens hebben een goede winter achter de rug en lieten in het voorseizoen al flitsen van hun klasse zien. Roczen trok naar Amerika en reed daar zowel bij de Lites als in de Supercross-klasse moeiteloos de top-10 binnen in zijn eerste supercrossen ooit en haalde zelfs het podium in Anaheim. Herlings daarentegen herstelde in alle rust van de schouderblessure die hij vorig jaar opliep in het Tsjechische Loket en in de eerste twee ONK's van het jaar werden al zowat alle vraagtekens omtrent Herlings uit de weg geruimd. In Gemert moest de Nederlander nog tevreden zijn met een tweede plaats door een zware startcrash in de eerste reeks, maar in het tweede ONK in Halle was het andere koek. Herlings reed er iedereen naar huis met een dominante vertoning. Laat er geen twijfel over bestaan, deze twee jongens horen tot de absoluut beste motorcrossers ter wereld, en dat zullen ze ons weldra nog eens bewijzen. Maar de lijst van titelkandidaten is nog niet uitgeput, en er is nog een rijder die klaar is om zich te gaan mengen in de titelstrijd, namelijk Gautier Paulin. De fransman kende vorig jaar zowat de meest valse start die je als GP-piloot kan hebben. Hij brak zijn scheenbeen ongeveer een week voor de start van het WK. Hij startte uiteindelijk zijn GP-campagne in Spanje en kwam tegen het einde van het seizoen aardig op dreef, want hij won de GP van Lierop en werd tweede in de seizoensafsluiter te Fermo. Paulin zal moeten gebruik maken van zijn extra ervaring ten opzichte van Herlings en Roczen en vooral een goede constante leggen in zijn prestaties, als hij echt wil meedoen voor de hoogste podiumtrap. Kapers op de kust
De MX2-klasse wordt de klasse van de 'jonge wolven' genoemd, en het hoeft dan ook geen betoog dat er voldoende kapers op de kust zijn voor podiumplaatsen, GP-winsten, en wie weet...zelfs outsiders voor de titel kunnen zijn. Bovenaan dat lijstje prijken de twee rijders van het Engelse Bike-IT Cosworth Yamahateam: Zach Osborne en Arnaud Tonus. Osborne kende in 2010 een degelijk jaar, zonder echte uitschieters, maar had ook een paar nulscores. Nochtans bewees de Amerikaan in 2009 al dat hij uit het juiste hout gesneden is om GP's te winnen. Arnaud Tonus is dan weer iemand waarvan wordt verwacht dat hij in 2011 zijn echte doorbraak zal maken. Vorig jaar was een leerjaar voor Tonus, die voor het eerst onder een fabriekstent stond, en leren deed hij, want de Zwitser boekte gaandeweg een pak vooruitgang en deed geregeld mee voor een top-5 plaats. Maar waar vele GP-liefhebbers misschien nog het meest zitten op te wachten is de terugkeer van ex-vice-wereldkampioen Tommy Searle en het GP-debuut van Max Anstie.  Beide Britten bewezen al aan beide kanten van de oceaan dat ze tot veel in staat zijn. Voor Searle ligt de lat misschien nog het hoogst, aangezien hij de GP-wereld al kent. Hoe dan ook komen beide jongens wel terug van verschillende blessures,  en wordt het voor hen vooral belangrijk dat ze erin slagen van het hele seizoen uit te rijden, want een gebrek aan snelheid hebben ze zeker niet. Uiteraard horen onze Belgen ook thuis in dit lijstje, maar daarover later meer... Wie kunnen we nog in de top-10 gaan verwachten vanaf komend weekend? Harri Kullas, Christophe Charlier, Valentin Teillet, Matiss Karro,... Als deze jongens een goede dag hebben, zijn ze zeker in staat om mooie dingen te laten zien, maar daarvoor is het dus nog een paar dagen afwachten... Morgen volgt de laatste preview: 'De Belgen', zowel in de MX1 als in de MX2-klasse.