MX World

08/07/2018 11:00 - geplaatst door Stingray

Even vooraf: als men van de MXGP een TV-sport wil maken - waar niks mis mee is - moet men er wel voor zorgen dat het aantal actoren nog niet verder slinkt. Met 11 echte GP-rijders aan de finish wordt het wel waterachtig. Natuurlijk blijft het spannend, zeker nu Jorge Prado Garcia er in Semarang in slaagde om Pauls Jonass tot een knieval te dwingen. Met een week rust voor de boeg evenaart Prado het puntentotaal van Jonass.

Het verhaal leest U onder Thor.De eerste manche van de MX2 begon zeer hectisch. Dat kwam omdat men in Semarang moest kiezen tussen twee slechte oplossingen: stof of sproeien. Het werd sproeien en dat zou men geweten hebben. In de start verliep alles normaal, met traditioneel de twee KTM's van Jorge Prado Garcia en Pauls Jonass, gevolgd door de Honda van Calvin Vlaanderen en de Kemea Yamaha van Ben Watson.  Maar de eerste meters verliepen bijzonder incidentrijk. De eerste die dat ervoer was de winnaar van Pangkal Pinang. Vlaanderen raakte ingesloten,kwam naast de baan terecht en viel om. Nauwelijks 100 meter verder  jumpte de goed gestarte Thomas Covington door, maar bij de landing maakte hij ongewild een piroutte en sleurde in zijn val TK Olsen mee.  Op dat ogenblik  gristte Jonass de leiding weg voor de neus van Prado. Maar hij ging met blind vertrouwen de volgende bocht in, die net was geschoven. Reed zich vast, viel half, en Prado wachtte geen ogenblik. De Spanjaard  kent duidelijk geen stalorders. Jonass zette aan achter Watson, maar spoorde hem meteen voorbij. Dat was de aanzet tot een lange achtervolging. Ondertussen zaten achter de top drie een zestal rijders te bikkelen. Een verrassende Michele Cervellin, Anthony Rodriguez die zijn beste van het jaar zou rijden, met nog Sterry. Daarbij ook onze mannen Jago Geerts en Brent Van Doninck. Ondertussen maakte Covington vorderingen. Met nog dik tien minuten te gaan had Jonass voorin de kloof met Prado gedicht. Een eerste - magnifieke - aanval buitenom was succesvol. Prado drong niet meer aan.  Watson zat safe op drie, maar achter hem maakte Rodirguez indruk en zette Cervellin onder druk. Op dat ogenblik moet Jago Geerts ook twee plaatsen prijs geven na een val. Rodriguez veroverde de vierde plaats en Cervellin moest ook Vlaandren nog laten gaan. Sterry kwam nog ten val, maar hernam iets te snel zodat Vandoninck en Geerts negen en tien werden.

Geen Jago Geerts achter het Hekken. De Kemea Balenaar zou in de sighting lap gevallen zijn. De reeks begon spectaculair met Jonass die in de start zijn voorwiel zag wegbreken en ten val kwam. Prado, Vlaanderen, Covington en Rodriguez twijfelden geen moment en gingen vol door. Na enkel ronden rondde Watson de kaap van ploegmaat Rodriguez en ook Olsen schoof op naar de vijfde plaats. Na goed negen minuten begon Covington de stelling Vlaanderen in vraag te stellen en hij schoof door naar de tweede plaats. Dat zou zo blijven tot we twee derde koers achter de rug hadden. Want Vlaanderen raakte in zijn ritme en reed terug naar Covington. Toch zou hij zich dubbel moeten plooien. Valk voor het ingaan van de tweede ronde kon hij Covington verslaan. Olsen was ondertussen ook over Watson naar de vierde plaats gereden.  Brent Van doninck zou negende worden, in de reeks als in de eindstand. 

Pauls Jonass, als laatste - nu was dat wel héél relatief - aan de race begonnen sloot uiteindelijk nog af als zesde. Het volstond voor zilver, voor Vlaanderen maar Prado ging met de zege aan de haal. Meer nog: Jorge telt nu evenveel punten als Jonass. Het WK MX2 kan over twee weken herbeginnen in Loket!

Credits: MXGP.COM