MX World

17/07/2018 07:26 - geplaatst door Stingray

De Dutch Masters of Motocross eindigden met een spectaculaire finale op het immens populaire Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde. Met een voorsprong van 3 punten op de Nederlander Raivo Dankers vòòr het weekend voelde Emil Weckman de druk van zijn titelconcurrent. De KTM Diga Junior Racing rijder hield echter het hoofd koel. Dankzij een overwinning in de eerste manche volstond Emil's zevende plaats in de afsluitende reeks voor de Nederlandse titel!
Zoals elke goede thriller had het beslissende weekend voor Weckman een aantal onvoorspelbare wendingen in petto. Hoewel de eerste manche voor vrijdag stond gepland, besloten de organisatoren de wedstrijd uit te stellen door het vele stof op de baan. Emil kon echter vertrouwen tanken in een sterke tijdstraining waarin hij de vierde plaats pakte, op slechts 1,160 seconde van polesitter Dankers. Teamgenoot James Scott had het lastig om in de tijdstraining een ​​snelle ronde neer te zetten en moest genoegen nemen met de 17de plaats.

Credits: Eric Laurijssen

Vervolg onder Thor!

Ondanks het ongewoon vroege uur op zaterdagmorgen maakte Emil Weckman meteen zijn bedoelingen duidelijk in de eerste reeks. De KTM Diga Junior Racing rijder rekende af met snelstarter Kjell Verbruggen en keek vervolgens nooit meer om. Rustig en beheerst reed Weckman naar de zege. Scott had een vrij goede start maar werd voor het ingaan van de eerste bocht de pas afgesneden. Hierdoor begon de Nieuw-Zeelander pas als 30ste aan zijn wedstrijd. Uiteindelijk finishte James als 19de.
Emil en zijn fans hadden gehoopt op een goede start voor de laatste manche. Helaas was de realiteit heel anders waardoor de allerlaatste confrontatie van het Dutch Masters 125cc kampioenschap plots een extra spannende dimensie kreeg. Weckman was ten val gekomen tegen een hooibaal en moest hierdoor als allerlaatste in de achtervolging. In zijn geheel eigen stijl trok de dubbele EMX150 kampioen in de aanval. Halfweg zat Emil al in de top-10, finaal tikte hij als zevende aan achter zijn landgenoot Emil Jonrup.

Ook in de laatste manche zat het Scott niet mee in de start. Ondanks zijn moeizame begin van de wedstrijd herstelde James zich prima. De #108 KTM Diga Junior Racing kwam in een goed ritme en schoof zo door naar de 13de positie, op minder dan 0,7 seconde van de twaalfde.

Emil Weckman: "Natuurlijk ben ik blij met de Nederlandse titel, maar ik ben ook blij met hoe ik dit weekend reed. Daarnaast is deze titel ook een mooie beloning voor al het harde werk dat we in de winter hebben verricht. In de eerste manche had ik een goede start en leidde voor het grootste deel van de race. Ik was na mijn crash in de start op achtervolgen aangewezen in de tweede reeks maar ik kon goed terugkomen. Al bij al was ik wel tevreden met die zevende plaats want het was een moeilijk circuit om in te halen. Het was leuk om het kampioenschap te vieren voor zoveel mensen, bedankt aan het hele team, mijn sponsors en fans voor hun steun!"

James Scott: "Het was een behoorlijk gekke ervaring, het Zwarte Cross-publiek was echt overweldigend! Ik klom terug naar 11 na een moeilijke start in de eerste manche, maar ik kwam dan ten val en verloor mijn flow. Opnieuw had ik een verschrikkelijke start in de laatste race. Het resultaat was niets bijzonders, maar mijn rijden was op zich wel oké. Felicitaties aan Emil voor zijn Nederlandse titel. Het is niet eenvoudig om de Nederlandse rijders op hun eigen terrain te kloppen, maar dat is wat hij dit seizoen heeft gedaan. "

Dirk Saelen, teammanager KTM Diga Junior Racing: “Proficiat aan Emil voor deze titel. Prijzen pakken is altijd bijzonder en dit is het resultaat van heel veel werk, zowel van de rijder als het team. Ik wens Raivo Dankers ook te feliciteren voor zijn mooie Dutch Masters kampioenschap. Emil heeft er zeker voor moeten vechten en ik denk dat supporters dit jaar een mooie strijd hebben gekregen!. Door pech en de blessures van Miro (Sihvonen) en Damian (Kojs) hebben we een moeilijk seizoen maar dit is een welverdiende opsteker. Zeker omdat KTM Diga Junior Racing veel Nederlandse partners heeft, zijn we extra trots op deze titel.”

125cc Dutch Masters of Motocross Lichtenvoorde Race 1
1. Emil Weckman, 2. Kjell Verbruggen, 3. Rick Elzinga, 4. Emil Jonrup, 5. Cameron Durow, 6. Boyd van der Voorn, 7. Raivo Dankers, 2. Raf Meuwissen, 3. 4. Filip olsson, 5. Brian van der Klij, 6. Cameron Durow, 7. Adam Collings, 8. Arno Menting, 9. Loeka Thonies, 10. Mario Lucas… 19. James Scott

125cc Dutch Masters of Motocross Lichtenvoorde Race 2
1. Rick Elzinga, 2. Raivo Dankers, 3. Kjell Verbruggen, 4. Boyd vander Voorn, 5. Cameron Durow, 6. Emil Jonrup, 7. Emil Weckman, 8. Arno Menting, 9. Loeka Thonies, 10. Dean Schellen…13. James Scott

Dagstand Dutch Masters Lichtenvoorde
1. Rick Elzinga 45, 2. Kjell Verbruggen 42, 3. Emil Weckman 39, 4. Raivo Dankers 36, 5. Boyd van der Voorn 33, 6. Emil Jonrup 33, 7. Cameron Durow 32, 8. Arno Menting 26, 9. Loeka Thonies 24, 10. Mario Lucas 21… 15. James Scott 10

Eindstand Dutch Masters of Motocross na 4 ronden
1. Emil Weckman 154, 2. Raivo Dankers 148, 3. Filip Olsson 110, 4. Raf Meuwisssen 110, 5. Emil Jonrup 98, 6. Boyd van der Voorn 93, 7. Brian van der Klij 85, 8. Cameon Durow 76, 9. Peter Polak 64, 10. Loeka Thonies 60… 20. James Scott 33