MX World

09/08/2018 07:37 - geplaatst door Stingray

Na sterke prestaties in de ADAC MX Masters ronde van Tensfeld trokken Emil Weckman en Miro Sihvonen met vertrouwen naar Lommel. Weckman reed zich in de thuiswedstrijd van KTM Diga Junior Racing absoluut in de kijker maar door een vroege val in de tweede manche eindigde zijn weekend met een sleutelbeenbreuk. Gelukkig zorgde James Scott voor een opsteker met een knappe gedeelde tiende plaats.

We zetten er een leuke Diga Junior KTM fotorep bij.

Credits: Eric Laurijssen.
Topsport blijft onvoorspelbaar, daar kregen we nogmaals een staaltje van in Lommel. Op basis van zijn vorm werd Emil Weckman niet alleen getipt als EMX125 podiumkandidaat hij leek bovendien een belangrijke kandidaat-eindwinnaar op circuit de Heeserbergen. Mits een topresultaat kon de tweevoudige EMX-150 daarenboven zijn titeldroom nieuw leven in blazen. Voor het weekend volgde Emil immers op 26 punten van virtueel leider Thibault Benistant.

Weckman kwalificeerde zich prima, hij zette de derde tijd neer in zijn groep. In de eerste manche had Emil geen kanonstart maar stelselmatig rukte hij op. Van de twaalfde plaats in de start reed hij naar de tweede plaats drie ronden later. Leider Mattia Guadagnini liet zich echter niet zomaar verdringen wat een schitterend duel met de KTM Diga Junior Racing rijder opleverde. Toen Emil eindelijk kon afrekenen met de Italiaan was zijn rijk van korte duur. Met drie ronden te gaan Weckman verslikte zich in een diepe berm, zodat hij uiteindelijk vrede moest nemen met een 7de plaats.

Als 13de gestart, werd het plan van Weckman al in de eerste ronde resoluut naar de prullenmand verwezen. Weckman kwam ongelukkig in een put terecht en werd ongenadig van de motor geworpen. Hierna verdween Fin uit de wedstrijd. Nadien bleek dat Emil z’n schouder had ontwricht en dat hij een sleutelbeenbreuk had opgelopen.

Voor James Scott zou Lommel een zware beproeving worden. De jonge Nieuw-Zeelander is immers allesbehalve een zandhaas. Hij zag zijn inzet echter beloond met twee degelijke resultaten. Vooral de tweede manche waarin James op minder dan vier seconden van de zevende binnen kwam, zorgde voor veel voldoening. Scott’s tiende plaats brengt hem bovendien op de rand van de top-20 in de EMX125 tussenstand.

Miro Sihvonen ging in de top-5 van start in de eerste EMX250 manche. Door het gebrek aan wedstrijdritme was zijn 10de plaats in zijn eerste Europese wedstrijd sinds Portugal meer dan correct. Op zondag had de voormalige EMX250 winnaar het geluk niet aan zijn zijde. Miro werd eerst aangereden door een andere rijder en kreeg vervolgens nog enkele achtervolgers over zich heen. Hoewel Sihvonen opnieuw naar voor reed, moest hij met enkele ronden te gaan de handdoek in de ring gooien. Voor een tweede keer kwam hij ten val, lag ver buiten de punten en verliet compleet uitgeput de wedstrijd.

Op 18 en 19 augustus worden de volgende wedstrijden in zowel de EMX125 als EMX250 afgewerkt.

Dirk Saelen, teameigenaar: “Emil had op zaterdag de overwinning in handen na een straffe remonte. Maar door een domme valpartij verloor hij de wedstrijd. Daarom stond hij ’s zondags ook erg gemotiveerd aan de start om zich sportief te revancheren. Dat het verkeerd liep in de tweede manche was brute pech! Niemand kon zich hierover iets verwijten. Gelukkig kon Emil’s schouder snel weer op zijn plaats worden gezet en werd hij nog dezelfde dag geopereerd aan het sleutelbeen door dokter Peersman. Door deze kwetsuur zit het seizoen voor Weckman er helaas op. Vanaf nu kan hij zich richten op de voorbereiding voor 2019 en de overstap naar de EMX250.
Een heel positief punt was de prestatie van James Scott. Zijn progressie in het zand is loon naar werken al overtrof hij zelfs onze verwachtingen!”

Miro Sihvonen: “Het was een weekend met ups en downs. Qua snelheid was ik op zich wel tevreden, dat bleek ook uit de rondetijden. Ik had ook nog sneller gekund als ik fysiek op punt was! Dat ik op zo’n omloop en in deze hitte nog niet voluit kan gaan voor de volledige duur van een reeks is eigenlijk heel normaal. Per slot van rekening heb ik een jaar aan de kant gestaan, helemaal zonder motortraining. Dat voel je wel!”

James Scott: “Een vrij goed weekend voor mij. Dat ik me rechtstreeks kon kwalificeren, zonder de herkansing te moeten doorspartelen, was een positief begin! Ik had niet zo’n goede start in de eerste manche want ik zat rond de 20ste plaats daarna ben ik opgeklommen naar de 15de start. Mijn start in de tweede reeks was beter, ik hing een tijdje achtste maar eindigde uiteindelijk tiende. De baan was echt brutaal. Lommel was in niks te vergelijken met waar ik al ooit heb gereden!”