MX World

11/09/2018 14:35 - geplaatst door Stingray

Ons valiesje staat weer klaar voor een lang weekeinde Assen. Daar wordt op het TT-circuit de voorlaatste MXGP van het seizoen gereden. Dat zal dan tweemaal binnen de contouren van een snelheid circuit liggen, want ook de slotwedstrijd wordt gereden rond de piste van Imola.

Over Assen lopen de meningen letterlijk uiteen van het ene uiterste naar het andere. We mengen ons niet in de discussie, motorcross evolueert hier en staat stil daar. een fenomeen dat zich zowel in de sport als het dagelijkse leven voor doet.  De baan in Assen lijkt smal, maar dat is pure perceptie: ze is  helemaal conform de reglementen. Het enige wat we in het nadeel laten pleiten is soms een gebrek aan een veilige marge langs de baan.

Meer onder Thor.....

Voor het publiek biedt Assen toch flink wat voordelen: Het circuit bereikt je via een speciale afrit, die rechtstreeks naar de parking leidt.  Je treft er parkeergelegenheid aan die op alle weersomstandigheden is voorzien. Je kan vrij een behoorlijke zitplaats uit kiezen, waar je bij regenweer nog beschut bent ook. Er zijn voldoende voorzieningen voor mensen met een beperking.

Dus laat ons stoppen met het bashen van motorcross nieuwe stijl. Ik heb dit jaar omlopen zien passeren die ik met plezier wil ruilen met Assen. Of vond U Turkije dan zo'n mooie baan? Geldermalsen bijvoorbeeld, of Mill en Markelo kloppen het Turkse circuit met de vingers in de neus. En daar is het ook vlak.

Soit, we gaan met plezier naar Assen en hopen er  voor het eerst  een Nederlandse wereldkampioen te kronen in de koninginnenklasse. Jeffrey Herlings, en niemand anders verdient het om wereldkampioen te worden. 'The Bullet' is naar mijn gevoel momenteel de beste motorcrosser ter wereld. Als geen ander domineerde hij de tegenstand. Maakte het voor ons als reporter soms te eentonig, zeker in de laatste wedstrijden, waarin hij vaak al na een paar honderd meter zijn zaakje voor mekaar heeft. Reken maar dat Herlings in Assen voor een volkstoeloop gaat zorgen. Want eerlijk, als supporters zijn de Nederlanders een stuk fanatieker dan wij Belgen. En met reden dit jaar.

Is de buit dan al binnen? Neen, wiskundig niet, maar het zou niet fair zijn dat het WK nog zou kenteren. Want ook Antonio Caïroli beseft dat hij dit jaar moet buigen voor Herlings. Caïroli die, bij wijze van hypothese, met de vingers in de neus zijn tiende titel zou veroverd hebben, mocht Herlings niet gereden hebben. Want kijk ook eens naar de voorsprong die de Italiaan telt op de rest? De Italiaan kan zondag nog uitpakken, al is het maar om de eer. Vanuit Nederland wed Caïroli dit jaar een paar keer op de korrel genomen als zijnde onsportief. Niet doen Nederland, Tony is een fair rijder en ik zag dit seizoen niks wat buitensporig abnormaal was. Ook niet van Jeffrey.

Clement Desalle  rijdt  zijn regelmatigste seizoen van de laatste jaren. Maar dat hij zondag zijn zege  van 2016 kan overdoen lijk me eerder klein. Buiten de tandem Herlings-Caïroli is ook Tim Gajser momenteel  beter aan het rijden dan 'Le Panda'. die overigens met sprekend gemak die derde WK-plaats kan vasthouden. Tenzij hij  weer zo'n spectaculaire duik maakt als vorig jaar. Of zou hij ons aangenaam verrassen nu hij eigenlijk bijna niks meer te verliezen heeft

Gajser kan zondag de GP winnen. Mits Herlings zich laat mee slepen door het feestgedruis na de eerste reeks. Hij moet slechts vijf punten scoren of gewoon voor Caïroli finishen en de titel ligt vast voor de geschiedenis. Dan zou het wel eens kunnen dat de Sloveen gebruik kan maken van een iets mindere concentratie. Hoewel...… Herlings zal Assen zot willen maken. bovendien ligt Gajser niet eens zo ver achter op de derde plaats van Desalle.

We maken voorbehoud bij Romain Febvre. De Fransman knotste er zwaar af in Afyon. Zijn kop zeer gedaan en een rib gebroken. Als hij al rijdt in Assen, dan zal het zeker niet in  topconditie zijn. Jammer, want we houden wel van de Franse gozer. Kan ook wel kwestie van moeten zijn, want door de nulscore van Turkije komt Gauthier Paulin plots weer piepen. Paulin die zijn dipje ondertussen heeft verwerkt en nu eventueel weer die vijfde plaats binnen bereik ziet.

Dat brengt ons naadloos bij een rijder voor wie we steeds meer bewondering krijgen. Uiteraard zal de top vijf wellicht kans maken op de zege in Assen. Maar als een van de outsiders denken we zeker aan Glenn Coldenhoff. De 'Hoff' zit onder dak bij Standing Construct KTM voor volgend jaar en rijdt momentele zonder complexen rond. Pakte zondag in Orp zijn tweede Belgische titel. Winnen, dat denk ik niet. Podium. Heel goed mogelijk.

En de overige Belgen dan. Van Horebeek lijkt zich beetje bij beetje te herpakken. Rijdt momenteel echt wel onder zijn niveau. Dat is er eentje om podia te rijden. Maar er hangt onzekerheid over zijn toekomst. Over Julien Lieber lopen mijn meningen uiteen. Kan heel goed mee in de subtop. Maar het spectaculair vallen heeft hij nog niet afgeleerd. Het jonge talent staat maar vlak voor veteraan Kevin Strijbos, die eigenlijk ook pas laat regelmaat in zijn prestaties kon leggen.

Normaal tippen we ook - puur uit favoritisme - op Shaun Simpson. Winnaar in 2015, maar dit jaar gewogen en voorlopig te licht bevonden. Al heeft hij een aantal geldige blessure excuses. Was goed in Orp, afgelopen weekend en moet nog een zitje voor volgend jaar versieren.

Over naar de MX2 dan. Spannend verhaal dit jaar met nog steeds twee sterke kandidaten: Jorge Prado Garcia won er vorig jaar, en draagt nu de red plate. Pauls Jonass moet  hoe dan ook aan de bak wegens 24 punten achter. Thomas Kjer Olsen, Ben Watson en thomas Covington kunnen/zullen zich zeker in dit debat mengen, daar ben ik zeker van. Covington zal met een tweede GP naar huis willen. Ook Olsen heeft één treffer achter zijn naam staan. En Watson verdient er een. De twee Belgen kunnen in de marge mee doen. Jago Geerts is van vorige week terug aan het trainen, na zijn blessure in Bulgarije. Brent Van Doninck kan verrassen in zand zoals dat van Assen.

Bij de Dames wordt het superspannend. We vernemen dat Courtney Duncan wellicht niet zal starten. Ze raakte geblesseerd. Achter haar staan ze te drummen. Kiara Fontanesi, Nancy van de Ven en Larissa Papenmeier zijn slechts gescheiden door 2 punten. Voor eigen volk maakt van de Ven natuurlijk een dikke kans. Zij en Fontanesi staan zelfs gelijk. Duncan telt wel 21 punten voorsprong. Amandine Verstappen staat zevende en kan eventueel nog over Steffi Laier wippen. Daarna valt het verdicht wellicht in Imola.

Een volle agenda in Assen met EMX125 en EMX250 op stapel.

Mathys Boisrame is al zeker van de titel in de EMX250. Mathematisch kan Mel Pocock hem nog bij benen, maar dan nog maar komt hij gelijk staan. En Boisrame won meer reeksen. Daarom is de strijd om de tweede plaats plots belangrijk. Roan van de Moosdijk, het zit er nog in. Maar de kloof op de Brit bedraagt wel 37 punten! bovendien zitten Martin Barr en Steven Clarke in zijn nek te hijgen.

Door het wegvallen van de gekwetste Rene Hofer duikt Thibault Benistant nu het gat in. Hij telt 39 punten voorsprong op Mattia Guadagnini. De Italiaan versloeg hem in het Junior WK en werd afgelopen zondag nog mee winnaar in de Motocross of European Nations. Om in de gaten te houden dus. al bestaat de kans dat zowel in de EMX250 als EMX125 de kampioen na de eerste reeks gekend is.