MX World

19/09/2018 08:13 - geplaatst door Stingray

In hun eerste seizoen sloot F4E Racing haar Europese campagne af zoals die was begonnen, met een podium dus. Kjell Verbruggen pakte in Assen echter niet alleen zijn eerste podium hij reed ook met glans naar zijn eerste EMX 125 reekszege! Mario Lucas Sanz sloot af met een gedeelde zesde plaats, de Spaanse 125cc kampioen eindigt in de eindstand van het EK 125cc net buiten de top-10.

Credits: Fotografie Niek.




De achtste wedstrijd van de EMX125 cyclus stond sowieso met rood omcirkeld op de kalender van Kjell Verbruggen. Wat de 125cc rookie het afgelopen weekend voor eigen publiek op TT Circuit presteerde, dwong zondermeer respect af, zelfs bij de insiders in de GP paddock. In de tijdstraining maakte Verbruggen al meteen zijn intenties duidelijk. Kjell kwalificeerde zich immers als tweede na Raivo Dankers. Als een duivel uit een doosje schoot de F4E Racing naar de kopstart in de eerste manche. Tot ieders verbazing nam lefgozer Verbruggen niet alleen de meute op sleeptouw -ondanks zware druk van Filip Olsson- maakte hij de klus zowaar af! Zowel Verbruggen’s zege als de manier waarop gingen dan ook niet onopgemerkt voorbij. Mario Lucas die als tweede was gestart na zijn teammaat kwam als vijfde binnen.

Een dubbele stunt zat er voor Kjell Verbruggen niet in. In de tweede manche op zondagochtend had de Boxtelnaar een minder goede start. Het duurde nu even vooral hij in zijn ritme kwam. Eénmaal de ban gebroken was, maakte Kjell veel tijd goed. Met een miniem verschil greep hij uiteindelijk net naast de vijfde plaats. Zoals vaker moest Mario Lucas na een belabberde start in de achtervolging. De Spanjaard bevestigde echter zijn kwaliteiten als zandrijder en remonteerde van de 24ste tot de 13de plek.

Na een val op training kampte Wannes van de Voorde met een ontsteking in de voet. Die werd weliswaar getemperd door een cortisone-injectie maar als ongewenste bijwerking van die inspuiting kampte de jonge Belg het hele weekend met pijnlijke armen. Een constant ritme aanhouden, zat er dan ook niet in waardoor Wannes telkens buiten de punten eindigde.

Vande Voorde’s landgenoot landgenoot Lucas Adam verbeet de pijn na een crash in de kwalificaties. In de eerste reeks moest hij genoegen nemen met een 26ste plaats. In de herneming kon Lucas beslag leggen op twee welverdiende punten.

De bezielers van F4E Racing, Jimmy Verburgh en Mika Detout, hadden een top-10 in de eindstand vooropgesteld voor hun allereerste seizoen. Hoewel Mario Lucas net naast zijn doel greep, werkte de jonge formatie uit Zelzate een erg geslaagde eerste Europese campagne op met als uitschieters de reekszege en podiumplaats van Kjell Verbruggen in Assen en de Spaanse titel en podiumplaats van Lucas in Valkenswaard. In totaal behaalden de F4E Racing rijders maar liefst acht top-5 noteringen in een manche.

Kjell Verbruggen: “Door een val in de tijdstraining had ik mijn schouder bezeerd maar eens ik op kop was vertrokken, had ik daar in de eerste manche geen last meer van! Tot aan de laatste ronde heb ik moeten knokken voor de overwinning maar dat doe ik graag. Voor het grootste deel van de race kon ik m’n eigen tempo rijden. Doordat ik op het einde wat foutjes maakte, kwam er nog flink wat druk maar ik was vastbesloten om de zege niet meer uit handen te geven. In de reeks zat ik pas 12de in de start, ik kon al bij al nog redelijk terugkomen. Jammer dat ik de vijfde niet kon voor blijven, het scheelde niks. En natuurlijk wil je altijd meer! Toch ben ik wel tevreden over mijn weekend. Dit geeft zeker een goed gevoel voor volgend seizoen."

Mario Lucas Sanz: "Hoewel de tijdstraining echt niet goed was, kwam ik er perfect uit in de start! Ik was als tweede weg na Kjell. De motor liep niet helemaal lekker wat me wat parten speelde, toch kon ik nog vijfde worden. Op zondag trok de start op niks maar het rijden was wel beter. De resultaten waren dit weekend niet verkeerd maar ik kijk er wel naar uit om deze week te kunnen beginnen rijden op de KTM 250 SX-F!”

Lucas Adam: "De ondergrond in Asssen is heel speciaal, je kan het nergens anders mee vergelijken. Ik ben redelijk hard gevallen in de tijdstraining waardoor ik een flinke kneuzing in mijn dij op liep. De eerste manche verliep hierdoor heel moeizaam. Eens ik een manier vond om met de pijn en de stijfheid in mijn been om te gaan in de tweede reeks ging het steeds beter. Ik startte in de top-10 en eindigde 19de ondanks enkele fouten in het begin van de wedstrijd. Globaal gezien ben ik redelijk tevreden over mijn seizoen. Qua rijden kwam ik beter op dreef in de tweede helft van het kampioenschap en ik heb me toch enkele keren kunnen tonen. Bedankt aan het F4E Racing Team, mijn ouders en sponsors.”

Wannes van de Voorde: “Ik was blij dat ik me toch kon kwalificeren. Spijtig genoeg heb ik nooit echt voor mij kansen kunnen gaan omdat ik zoveel last had van opgepompte armen. Voor die cortisonespuit had ik helemaal geen last van pijnlijke armen, maar nu stond ik eigenlijk machteloos. Jammer om zo het jaar te moeten afsluiten want het was mijn laatste wedstrijd dit seizoen. Toch was het een jaar waarin ik veel heb geleerd dat wil ik volgend jaar graag tonen.”