MX World

16/10/2018 17:18 - geplaatst door Stingray

Wat in de wandelgangen al bekend was, werd nu officieel naar buiten gebracht door Youthstream en FIM  Europe. het gaat hier over een aanpassing van de reglementen voor het Europese kampioenschappen.

Lees verder onder Thor.

We menen dat het zo in mekaar zit:

De EK's werden opgezet als doorgroeimogelijkheid voor jonge rijders naar de MX2 en de MXGP. Een clever systeem dat dus ook wel echt werkt - zij het volgens ons ten nadele van de landelijke federaties. De wedstrijden worden op dezelfde omlopen en in hetzelfde weekeinde als de GP's gereden. Vaak waren deze wedstrijden spannender dan de GP-klassen. Na de afgelopen MXoN stelt Youthstream dat ze zo de snelste crossers  in de MXGP enMX2 afleveren, de meeste via de EK's. Er zijn zelfs rijders van andere continenten die deze competitie komen rijden. Maar er werd ook wel vastgesteld dat rijders van 23 jaar en meer in feite bleven  hangen of terug keerden naar de EMX250. Zo nemen ze de plaatsen in van jonge talenten. Daarom wordt een leeftijdsmaatregel ingevoerd en mag men tot zijn 23ste deelnemen aan het ELX250. En dat met ingang van volgend seizoen.

Er komt een nieuwe klasse: de EMX 2-takt, bestemd voor tweetakt motoren van 250 cc. De EMX300 vervalt. De nieuwe klasse zou dan de rijders kunnen opvangen die te oud zijn voor de EMX250 en/of deze die niet competitief genoeg zijn voor de GP zelf. De klasse zal door de promotor zwaar publicitair ondersteund worden om goed in de kijker te komen. Er is geen leeftijdsbeperking.

Daarom  wordt ook de leeftijdsbeperking van de EMXoN op 23 gebracht (ipv 21).
De leeftijd in de EMX85 cc wordt op maximum 14 jaar gebracht, om gelijk te komen met de 85 CC-rijders die deel nemen aan het Junior WK 85 cc. 

Eddy Herd (de man met de baard) is voorzitter van de FIM Europe MX-commissie. "Ik geloof oprecht dat dit de juiste weg is om vooruit te gaan en de EK's te verbeteren. FIM Europe moet zich focussen op de ontwikkeling van de jeugd en de jonge rijders. Zoals we dat al doen, om de toekomst van de MX2 en MXGP te verzekeren."

Persoonlijk zie ik daar gene graten in. Hier en daar wordt gemopperd dat de maatregel te laat bekend raakte. De winterstop moet nog beginnen. Dus zien we daar niet echt een probleem. We hadden eerder al aangekaart dat rijders zoals een Mel Pocok - om er een te noemen - hun keuze maar moeten maken. Ofwel GP ofwel eens tapje lager.