MX World

10/11/2018 20:31 - geplaatst door Stingray

Wat een organisatie, wat een spektakel! Ongelooflijk hoe in Nederland dergelijk evenement wel op poten kan gezet worden op het meest eerbiedwaardige strand van Scheveningen-Den Haag. Jeffrey Herlings was er wel. Mocht blijkbaar niet starten en deed dan maar een rondje bij Sebastien Loeb in de WK Peugeot. Hij zou zijn ploegmaatje Glenn Coldenhoff kunnen zien winnen hebben. Helaas, Nathan Watson, broer van MX2-rijder Ben Watson slaagde er in de finale in om 600 rijders achter zich te houden.

More door te klikken op Thor.

Credits: CCS, Yentel Martens.


Watson, die overigens in de kwalificatierace een  bloedstollende eindspurt inzette en alsnog op de finish de  - voor niks tellende - zege pakte. Anderhalve seconde was hij sneller dan Milko Potisek. De Belgen hadden hun kaarten voor zich gehouden en reden zowat als onbekenden door dat eerste uur heen. Jeffrey Dewulf was achtste, en vlak na hem volgden Daymond Martens, Greg Smets, Yentel Martens en Axel Van De Sande.

De eigenlijke race zelf, over twee uur ging opnieuw naar Watson. Glenn Coldenhoff startte heel scherp en leek vlot naar de zege te rijden. De Belgen tekenen nu wel maximaal present en Yentel Martens bezette zelfs de tweede plaats. Tot Watson zijn KTM de sporen gaf. Martens moest er aan geloven. En op een onbewaakt ogenblik  fietste Nathan hij ook Coldenhoff voorbij. Voor het oog van 16 camera's, maar niemand had het gezien. Het was nochtans realiteit en het openen van de X-loop deed daar weinig van af. Vooraan viel nog Milko Potisek uit, vermoedelijk 'zonder naft' gevallen. Watson won afgetekend voor Coldenhoff en Yentel Martens. Nog Belgen op de eerste kolom: Axel Van De Sande (8), Jeffrey Dewulf (9), een verbluffend goed rijdende Greg Smets werd dertiende. Steve Ramon zagen we de laatste ronden uit de wedstrijd verdwijnen, hij reed op een ereplaats. Idem dito voor Daymond Martens.

De dijk in Scheveningen zag zwart van het volk. Letterlijk, je kon met plaatsen over de koppen lopen. En toch blijven we met een sportief wrang gevoel zitten. In de start van de kwalificatie kwam het tot een opstopping. Zoals het echte crossers betaamt werd er afgesneden, tot zelfs de kabels van de camera's kapot gereden. Spectaculair, maar wel onsportief. Bovendien was er een joker-ronde, maar je kon niet zien wie die nu wel of niet gereden had. Dus een maat voor niets. De de met veel bombarie aangekondigde X-loop, een mijnenveld met heuvels en boomstammen, bleek een maat voor niks. Na een paar ronden werd door de rijders zelf een bypass gecreëerd en  reed niemand nog door  de twee lanes die het verschil moesten maken. Een deel van de voorsprong van Watson werd hierdoor bekomen. Al greep Coldenhoff dat niet aan als excuus. Als je dergelijke zaken inlast, moet je afdwingen dat iedereen er door gaat, ofwel via een detectielus, ofwel door het zaakje waterdicht af te bakenen. Het goede was dat de organisatie dat zelf ook op merkte.

Nog inde marge was deze Red Bull Knock Out race de finale van de WESS, de World Enduro Super Series. In onze voorbeschouwing haalden we al aan waarover het ging. Wel, leider William 'Billy' Bolt was met zijn 12de plaats respectievelijk drie en vier plaatsen sneller dan Manual Lettenbichler en Josep Garcia Montana. Lettenbichler bleef tweede maar Josep Garcia werd van de derde plaats geveegd door winnaar Watson.  Bolt is de eerste winnaar van de WESS.

Alle uitslagen: HIER KLIKKEN.