MX World

26/02/2019 10:43 - geplaatst door Stingray

In mijn eigenste dorp zitten toch wel een paar rare gasten. Jonge ondernemers, met lef. Hun leitmotiv: "Work hard, play hard." De vlag dekt de lading, we kennen ze. Het zijn MX-liefhebbers, steunen vaak ook de lokale clubs. Bovendien zitten ze zelf vaak op de motor. Met deze dagen zou je verwachten dat ze er een korte ski-trip bij nemen. Maar Joris Van Mechgelen, de zaakvoerder van onder andere Solar Pro verraste ons toch met het onderstaande verhaal en foto's. Het gaat om sneeuw, het gaat om après… Maar het gaat NIET om ski's!

Thor!

Dit vertelde Joris: "Stingray, het heeft niks met - of ja toch wel wat - met motorcross te maken. Maar afgelopen dagen hebben wij een unieke ervaring beleefd. En ik wil die absoluut delen met anderen. "

"Vorige week zijn wij met 7 vrienden naar Roemenië op vakantie geweest. Je kent ze bijna allemaal wel: Nick Janssens, Benny Coenraerds, ikzelf,  onze Pieter, Joey Smet, Koen Maes en Kevin Standaert. Niet om te crossen of om met de enduro te gaan rijden. Wel om met een snowbike te gaan rijden. De idee was afkomstig van mijn broer Pieter Van Mechgelen."

"Niemand van ons had daar enige ervaring mee. Iedereen was natuurlijk super benieuwd wat dit zou betekenen. We zijn per vliegtuig naar Roemenië togen. Vanuit Boedapest was het nog een autorit van 2 uurtjes richting Borsa. Daar aangekomen wachtte ons een warm welkom in een zeer mooi hotel. Zwembad, spa en fitness mogelijkheden,het was er allemaal."

"De volgende dag zijn we meteen naar de lokale skipiste gereden. Daar stonden de motoren, voorzien van een snowtrack systeem, al op ons te wachten. Het zijn in principe klassieke enduromotoren, nieuw nog. Op de as van het voorwiel is een ski gemonteerd. Achter is de aandrijving wel grondig aangepakt met een soort rupsband. De (Nederlandse) gis Bastiaan heeft ons kort uitgelegd wat de bedoeling was en we zijn vertrokken. We hebben zelf allemaal wel voldoende offroad ervaring, dat moet ik er wel bij vertellen. We gingen vervolgens gewoon de verse sneeuw in. Ver in de bergen, ver weg van alles en iedereen. De eerste ervaring was gewoon bangelijk. Vol gas door de poedersneeuw. Dat kan je niet in woorden beschrijven."

"We hebben zowel over enorme vlaktes gereden als geslalomd tussen de bomen. We scheurden voer vlakke baantjes, maar even vaak ging het bijna loodrecht naar boven of naar beneden. En toch, je moet gene toprijder zijn om dit aan te kunnen. De motoren laat zich in de diepe sneeuw makkelijk besturen. Dorodat vooraan een smalle ski zit, snijdt die als het ware de bocht mee aan. Niet zoals met een logge sneeuwscooter waarvan de voorkant te breed is om  kort om te zetten of een helling te nemen zonder afglijden.
Zelfs de meest steile hellingen zijn geen probleem."

"Tijdens de middag konden we even eten, terwijl de motoren werden motoren bijgetankt. Rond 17.00u begon het donker te worden en zat de dag op de snowbiken erop.
Dit hebben we zo’n 3 dagen gedaan. Veel gelachen met de vrienden. Kortom zalige vakantie. Nog leuk om te weten is dat de snowbikes gehuurd worden. Dit waren gewoon nieuwe motoren. Geen afgereden motoren. Gewoon nieuw. Top om mee te vertrekken. En handverwarming was zeker aanwezig. Ik denk zelfs dat  er minder slijtage aan de motoren komt. Er is geen spatje slijk dat zich vastzet. 's Avonds gewoon goed  laten drogen, olie er op waar nodig, maar vele systemen zijn gesloten. Zelfs de kouwkleumen onder ons konden zichv ewarmen. Daar spreken dan weer andere foto's voor".

"Omdat we zo goed ontvangen zijn geweest had ik aan Bastiaan Nijen Twilhaar beloofd hier iets kort over te schrijven. En belofte maakt schuld natuurlijk. Voor meer info kan je steeds terecht op zijn website.: https://www.countryhill.nl/activiteiten/snow-mx. Ik hoop dat MXWORLD hier iets mee kan."

Joris, dat kunnen wij.