MX World

27/02/2019 13:09 - geplaatst door Stingray

We hadden onze eerste pagina in Wordpress al geopend toen een ping een inkomend bericht aanduidde. Het was een persbericht van Jan Boer (perschef MXGP Valkenswaard) omtrent de GP van Valkenswaard, over dik een maand. Bij nader inzien was he meer een preview voor Argentinië. Waarom het warm water nog eens uitvinden dachten we, en we nemen bijgevolg Jans' werk als leidraad met toevoeging van de Belgen.

Thor!

Credits: Desalle FB.


Komend weekend wordt in het Argentijnse Neuquen afgetrapt voor het GP-seizoen 2019 van de motorcrossers. Aan de start komen de klassen MXGP en MX2.

Afgelopen jaar verliep voor Nederland enorm succesvol door het optreden van Jeffrey Herlings. Hij won de openings-GP in Argentinië en bleef het daarna voortreffelijk doen. Ondanks het missen van één GP vanwege een sleutelbeenbreuk kon hij in Assen bij de voorlaatste GP de wereldtitel MXGP binnen halen. Door een eind januari bij een trainingsongeval in Spanje opgelopen breuk van zijn rechtervoet kan Herlings er bij de start van het seizoen 2019 niet bij zijn. Hij is geopereerd en zit met zijn voet in het gips. Op 11 maart gaat zijn arts kijken hoe het met de voet is gesteld. De kans dat Herlings in de tweede GP (24 maart in Engeland) van start kan gaan lijkt niet al te groot te zijn, want de blessure is zodanig ernstig dat die volledig moet zijn genezen wil Herlings weer gaan rijden. Hopelijk kan hij er in het laatste weekend van maart in Valkenswaard wel bij zijn.

Nederlands nummer twee in de MXGP, Glenn Coldenhoff, heeft zich slecht kunnen voorbereiden op de Argentijnse GP. Hij liep in december verwoningen op bij een val en heeft pas onlangs zijn trainingen kunnen hervatten. Zonder enig wedstrijdritme staat Coldenhoff dit weekend achter het starthek.

Brian Bogers is wel fit. De fabrieksrijder van Honda stond nagenoeg het hele seizoen 2018 aan de kant vanwege een zware voetblessure. Daarvan is hij nu volledig hersteld, zodat hij fit aan de start kan komen.

Negenvoudig wereldkampioen Tony Cairoli reed in 2018 ijzersterk, maar had de pech dat Jeffrey Herlings nog net even iets sterker was. De Italiaan heeft dit jaar al een paar prima wedstrijden gereden en verzekerde zich van de internationale Italiaanse titel. Bij afwezigheid van Herlings is hij de uitgesproken favoriet voor de winst in Argentinië. Zijn belangrijkste opponent lijkt Tim Gajser te zijn. Of doenw e hiermee te kort aan Romain Febvre, zondag nog winnaar in Lacapelle. En geloof met, de afwezigheid van Herlings doet anderen g roeien. Een goeie Anstie kan de wereld aan. Een fitte Jasikonis kan zichzelf verbazen. Wat te denken van de Wilvo mannen Tonus en Paulin? en dan is daar nog de overgekomen Pauls Jonass….. Missen we iemand?

De Belgen dan: een wedstrijd is niet voldoende om te weten hoe ver de Kawasaki-rijders staan.  Op geen enkel ogenblik zochten Clement Desalle en Julien Lieber de publiciteit. Voorbereiding in stilte, maar zeker ook niet schitteren in de enige wedstrijd die ze reden. Ik twijfel of dit de ideale voorbereiding is. Bij Clement hopen we op wat meer 'grinta'. Ik hou niet van de Desalle die rijdt om zijn derde plaats te consolideren. Ik hou van de Desalle die gaat voor GP's. Zijn eindstand interesseert me maar matig, in de wetenschap dat de wereldtitel voor hem met het jaar moeilijker wordt. Lieber krijgt van ons nog één jaar krediet. We zien geen wereldkampioen in hem, maar wel eentje die met lef aan de wedstrijden begint. Helaas, al te vaak het decor op zoekt. Maar een Lieber die er op blijft: spektakel verzekerd.

Jeremy Van Horebeek begint aan een nieuw hoofdstuk. In extremis - en als beloning voor een puike Enduropale - werd hem een passend voorstel gedaan om toch de MXGP te rijden. Van Horebeek die in MX Inside duidelijk liet blijken dat hij  het nite meer pikte dat hij zo respectloos aan de kant werd gezet. Nu de frisse Honda wind door de haren strijkt, wel ja verdorie, hij is top vijf waard. Als hij tenminste van die kwaaltjes gespaard blijft. Want de geruchten daarom waren al te vaak het enige wat we - via via - van Jeremy te horen kregen. Dat hij er dit jaar maar eens voor gaat en ons blij maakt.

In Argentinië zullen enkele Belgen er niet bij zijn. zoals de gekwetste Kevin Strijbos en Jeffrey Dewulf. Zelfs Nathan Renkens staat niet op de Argentijnse Entry-list.

In de MX2 is de Zuid-Afrikaan (met ook een Nederlands paspoort) Calvin Vlaanderen de belangrijkste Nederlandse deelnemer. Vlaanderen is in de MX2 de enige fabrieksrijder van Honda. Davy Pootjes zat er afgelopen jaar tot halverwege het seizoen goed bij. Bij een val in Indonesië liep hij een schouderblessure op, die ernstiger bleek te zijn dan zich aanvankelijk deed aanzien, waardoor hij de tweede helft van het seizoen niet aan de GP’s kon deelnemen. Bas Vaessen is de derde Nederlandse deelnemer in de MX2.
Jorge Prado verdedigt zijn vorig jaar behaalde wereldtitel. De Spanjaard heeft de afgelopen weken aangetoond al vroeg in een goede vorm te verkeren. Hij lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn voor de winst in Argentinië en is tevens de belangrijkste titelkandidaat in deze categorie.

België gaat twee man sterk aan de MX2 beginnen. Een nieuw merk en een nieuwe kans voor Herentalsenaar Brent Van doninck. Die moet nu het tij definitief in de goede richting kunnen keren. We duimen voor hem. Blijft Jago Geerts. De bescheiden Balenaar doet het prima. Stond een keertje op het podium. En we verwachten van hem ook dat hij dat het komende seizoen nog wel gaat doen. Geen mens die weet waar de groeicurve van Jago  ophoudt met evolueren. Wij ook niet, maar we hopen dat die nog heel lang crescendo stijgt.