MX World

03/03/2019 23:17 - geplaatst door Stingray

Feit nummer een: Julien Lieber (Monster Energy Kawasaki) pakte twee keer de holeshot. Fact nummer twee: de via een achterpoortje in de MXGP teruggekeerde Jeremy Van Horebeek (Honda SR Motoblouz) bleek in  Villa La Angostura de beste Belg én op het podium. Fact nummer drie: Tim Gasjer (Honda HRC) durft nogal eens een foutje maken. Fact nummer vier: ook Febvre (Monster Energy Yamaha) durft nogal s eens een foutje maken. En last but not  fact nummer 5: vergeet een goede kwalificatie. Is voor niks nodig..... Of we uit onze nek lullen?

Bijlange niet, lees maar verder onder Thor.

Foto: Jeremy Van Horebeek, derde van links naast Febvre en Gajser, was onze beste man in Argentinië. Credits mxgp.Vice-wereldkampioen Antonio Cairoli (Red Bull KTM) was gisteren met pech uitgevallen in de kwalificatie. Een niet zo overtuigende kwalificatie want toen de pech toe sloeg zat hij niet eens bij de top tien. En toch zou Toni op zondag  twee keer ijzersterk uit pakken. Slechts Bobryshev (Bos Kawasaki) moest nog na hem naar het hekken rijden. Maar dat belette Cairoli niet om helemaal buitenkant de bocht in te gaan en om na een ronde als leider terug de start op te jumpen. Voor Febvre, Desalle, Gajser en Lieber. Febvre bleef heel dicht in de buurt van Cairoli. Gajser  maakte wel spel en verdrong na 7 ronden Desalle van de derde plaats. En zat plotseling aan het wiel van Febvre. Febvre: "Op een ritmesectie maakte ik twee keer een fout en knalde met mijn...… op de benzinetank. Daardoor ging het ritme er uit." En kwam het er in bij Gajser. De met rust gelaten Cairoli won voor Gajser, Febvre en Desalle. Verder op kwamen Gauthier Paulin (Wilvo Yamaha). Die bleef het grootste gedeelte van de race buiten bereik van Van Horebeek die in de vierde ronde  Lieber van de zesde plaats verdreef. Ondertussen was Arnaud Tonus zwaar gevallen, maar zou toch hernemen, in tegenstelling tot Bobryshev.

In die tweede reeks letten we echt op Cairoli, die nog eens hetzelfde kunstje flikte. Buitenom blijven gassen. De kopstart was weer voor Lieber, maar die verachterde in de eerste ronde. Febvre leidde nu de dans voor Gasjer en Cairoli. Het was de aanzet naar tien superboeiende minuten in de slotreeks. Op een gegeven ogenblik zaten de drie in dezelfde seconde. Daarachter Van Horebeek die ook vrij snel over Tommy Searle (Bos Kawasaki) raakte. Desalle was er (nog) niet bij. De Waal kwam pas als zestiende door maar zou niet berusten. Terug vooraan dan. Cairoli drukte door en rekende meteen af met de twee snotneuzen Gajser en Febvre. Voor Febvre  sloeg dit waarschijnlijk op zijn systeem en de vriendelijke Fransman  ging na een verschrikkelijke highsider zwaar tegen de grond en had geen zin meer om verder te rijden. Zo bezette Van Horebeek meteen de derde plaats En die gaf recht op het podium. Ondertussen maakte Desalle  reuzenstappen. Maar hij was vergeten dat Paulin aan zijn achterwiel kleefde. Paulin maakte gebruik van het duel tussen Searle en Desalle om beide heren in te pakken. Zo werd hij vijfde achter Max Anstie (Standing Construct KTM). Helaas, Max was in de eerste manche met pech uitgevallen.

Jeremy Van Horebeek was zo mogelijk nog gelukkiger dan winnaar Cairoli. Dat liet hij ook blijken in het slotwoord  van de utizending: "Ik ben sprakelooos....."

Zonder de gekwetste Herlings is er dus niet zo veel veranderd. Cairoli is dan wel zowat de veteraan van de bende, maar vorig jaar reed hij als tweede in het WK de rest op afstand. Laten we dat niet uit het oog verliezen heren Gajser, Desalle en co. En voor ons zou het wel heel goed uitkomen mocht Van Horebeek de Argentijnse lijn nog een flink stuk in het seizoen kunnen door trekken. Terwijl ook Julien Lieber ons weeral eens verraste i de goede zin. Matterley Basin volgt over drie weken.