MX World

10/04/2019 10:08 - geplaatst door Stingray

Ben jij er klaar voor? Dutch Masters of Motocross gaat nu écht beginnen! Na het door noodweer verzetten van de race in Axel is 13 en 14 april in Oss de eerste ronde van DMoMX 2019! De deelnemerslijst is indrukwekkend. Het maakt de serie ook dit jaar weer tot een van de sterkste motocrosscompetities ter wereld.
Door het ontbreken van de geblesseerde MXGP-wereldkampioen Jeffrey Herlings ligt de strijd bij de 500cc in Oss helemaal open. En gelukkig is Nederland in Oss alsnog sterk vertegenwoordigd. Met Glenn Coldenhoff op de Standing Construct KTM bijvoorbeeld. Na zijn zware crash in de winter maakt Glenn een pittig begin van het seizoen mee. Desondanks finishte hij al twee keer in de top tien in de MXGP. In Oss gaat hij voor de winst. In de 500cc zien we verder Brian Bogers (HRC Honda) die in Valkenswaard liet zien een stevig tempo te kunnen rijden.
In de 250cc houden onder andere Calvin Vlaanderen (HRC Honda) en Davy Pootjes (Diga Pro Cross Husqvarna) de Nederlandse eer hoog. Daarnaast barst het van de talenten, zoals rookies Raivo Dankers en Raf Meeuwissen.

Alle info onder Thor...………..

Credits: Yamaha Racing.


Veel Belgen

Niettegenstaande er zondag een BK-wedstrijd gereden wordt in Haacht is komen er veel Belgen naar Oss. Vooral in de 85 cc is dat het geval, aangevoerd door Sacha Coenen. Die werd zondag winnaar van de Slovaakse selectiewedstrijd voor het EK85 cc. Dat is ook het geval voor Liam Everts en zijn maatjes. In de 125 cc komt zowat het hele Europese deelnemersveld van Pietramurata opdagen. In de klasse 250cc pronken we natuurlijk met titelverdediger Jago Geerts en Brent Van doninck, en mogelijk Cyril Genot als voornaamste. in de 500 cc zijn dat Greg Smets en Dietger Damiaens. Ook ingeschreven waren Jeffrey Deuwlf en Nathan Renkens, maar die likken hun wonden. We hebben niet alle ingeschreven Belgen vermeld. Voor de volledigheid kan je de online deelnemerslijsten raadplegen op de website van de Dutch Masters.

Internationale toppers

Ook de andere grote namen op de deelnemerslijst van de Dutch Masters of Motocross 2019 liegen er niet om. Er start wereldtop in alle klassen: Max Anstie, Gautier Paulin, Arnaud Tonus, Pauls Jonass, Henry Jacobi, Tom Vialle, Adam Sterry, Jago Geerts (2018 250cc-klasse winnaar), leider in het WK – MX2 Thomas Olsen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Jong talent

Als rookie in de 125cc begon Kay de Wolf ijzersterk aan 2019. Zo werd de Dutch Masters 85cc-kampioen van vorig jaar afgelopen weekend in Valkenswaard al vierde totaal in de EMX 125cc. In tweede manche lag hij zelfs lange tijd aan kop; hij werd tweede. Dat belooft heel wat voor Oss. Maar cadeau krijgt hij het niet in een deelnemersveld met talent Kjell Verbruggen en meer debutanten zoals Liam Everts (inderdaad ‘de zoon van’) en Kay Karssemakers.

Nieuw wedstrijdformat

Tijdens voorgaande edities kwalificeerden rijders zich voor de Dutch Masters via de Open Nederlands Kampioenschappen. In sommige gevallen veroorzaakte dit wat verwarring of was het niet helemaal eerlijk. Daarom introduceert de KNMV voor de race in Axel nu een soortgelijk concept als in de MXGP. De rijders moeten zich op zaterdag tijdens de kwalificatie bewijzen en bij de veertig (250cc en 500cc) of vijftig (85cc en 125cc) snelsten eindigen. Alleen dan kwalificeren zij zich voor de wedstrijddag. Dit betekent meer actie en een eerlijker startveld! De wereldtop is al verzekerd van een plek achter het starthek.
Bij de tweede wedstrijd in Axel (5 mei) en de derde wedstrijd in Rhenen (30 mei, Hemelvaartsdag) zijn de beste tien rijders uit de DMoMX-tussenstand én de beste veertig rijders uit het ONK Motocross gekwalificeerd. Voor de finale tijdens de Zwarte Cross (19 en 21 juli) wordt in iedere klasse de top veertig in de DMoMX-tussenstand uitgenodigd.

Deelnemerslijsten

In Oss verschijnen op de zaterdag ruim 280 nationale en internationale rijders aan de start, verdeeld over vier klassen. Wil jij weten welke MXGP-helden, nationale toppers en veelbelovende talenten dat verder zijn? Check de deelnemerslijsten! Dat kan via de website van de Dutch masters op DEZE link.

Actie in Oss
De eerste ronde van Dutch Masters of Motocross 2019 start op zaterdag 13 april in Oss met de kwalificaties om 13:00 uur. Zondag 14 april starten 8:30 uur de trainingen, om 11:30 uur de wedstrijden.

Hier staat het hele tijdschema.