MX World

10/04/2019 17:55 - geplaatst door Stingray

Het Grizzly Yamaha Junior Team heeft de eerste ronde van de EMX-kwalificatiereeks afgelopen weekend in Slowakije sucessvol weten af te sluiten. Sacha Coenen wist op zijn YZ85 met een 1-2 de dagoverwinning te pakken, terwijl Ashton Boughen in de 65cc 3e werd. Ook Lucas Coenen (5e in de 85) en Jayson van Drunen (9e in de 65) wisten flink wat punten te scoren op de fraaie baan van Velke Uherce.

Meer onder Thor.

Het weer werkte niet helemaal mee op de zaterdag, waardoor er een ingekort programma werd afgewerkt en de 85 slechts gedeeltelijk en de 65 zelfs helemaal niet in actie kwam. Het aangepaste programma op de zondag betekende dat er een gecombineerde tijd-/kwalifcatietraining werd gereden. Lucas klokte hierin een 2e tijd, en ook Sacha zette zijn groep een 2e tijd neer, waardoor de broers zich verzekerd wisten van een prima plekje achter het hek.

Sacha kende een redelijke start in de 1e manche, en begon binnen de top-10 aan de wedstrijd. Omdat de baan erg verraderlijk lag, waren er meer dan genoeg mogelijkheden om in te halen en het duurde dan ook niet lang voordat hij zich aan de leiding genesteld had. Omdat de mannen achter hem wat foutjes maakten, wist hij de eerste manche met grote voorsprong te winnen. De 2e manche was hij wederom prima weg, en werd de top-4 gevormd door een mooi Yamaha-treintje waarin Sacha lang 3e lag. Toen eerst de 2e man, en daarna ook de kopman onderuit schoven, kwam Sacha op kop te liggen en lange tijd leek hij op een dubbele manchezege af te gaan, tot hij twee ronden voor het eind werd teruggepakt en als 2e eindigde Zijn 1-2 was echter voldoende voor de dagzege, waarna Sacha de bovenste trede van een volledig Yamaha-podium mocht betreden.

Lucas kende een mindere start in de 1e manche, en moest zich van buiten de top-10 terug naar voren vechten. Aangekomen op plek 5 schoof hij even onderuit, waarna hij wederom een inhaalrace moest rijden. Uiteindelijk wist hij nog knap 7e te worden. De 2e manche was zijn start een stuk beter, en kon hij de top-3 gedurende de eerste paar ronden goed volgen. Juist toen hij de aanval leek te gaan inzetten op zijn broer, maakte hij een foutje en viel terug naar de 8e plek. Uiteindelijk kwam hij nog als 5e binnen en eindigde hiermee ook overall als 5e.

Nadat Ashton op zaterdag door de regen niet gereden had, ging hij er zondag direct goed voor zitten en klokte de 2e tijd achter een Tsjechische rijder die het hele weekend duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld was. Toch was Ashton zelf niet ontevreden, want zijn snelste ronde in de kwalificatie was maar liefst 10 seconden sneller dan de nummer 3.
Ondanks zijn goede uitgangspositie miste Ashton de eerste manche de start volledig. Aan binnenkant van de eerste bocht kon hij zich echter nog aardig herstellen, en hij begon rond de 5e plek aan de wedstrijd. Al snel had hij zich opgewerkt naar de 2e plek, maar na toen hij na een foutje even van zijn motor moest, kwam de 3e man (vrouw 😊) hem weer voorbij. Het duurde echter niet lang voordat dat Ashton haar weer had gepasseerd, waarna hij de manche op een 2e plaats wist te finishen.
De 2e manche was de start weer niet wat hij moest zijn, en moest Ashton wederom van ver komen. Hij bouwde zijn wedstrijd echter rustig op, en wist keurig terug te rijden naar de 2e plaats. Na de finish raakten de gemoederen echter wat verhit toen degene die 4e was geworden meende dat dit het gevolg was van het springen onder geel door Ashton en de nummer 3, waarna een protest werd ingediend. Toen dit protest op opmerkelijke wijze werd toegekend werd Ashton’s 2-2 een 2-4 en eindigde hij overall niet als 2e maar als 3e. Nog steeds een resultaat waar hij op zijn eerste EMX-wedstrijd erg blij mee was!

Jayson moest in de ochtend nog wat wennen aan de baan, het duurde lang voordat hij in zijn ritme kwam, maar in de laatste ronde van de training wist hij toch nog een knappe 10e tijd te rijden.  De 1e manche had Jayson een nog steeds wat lastig. De baan in Slowakije was dan ook wel enorm tricky met de kleine wieltjes van de 65, en omdat hij toch wat te verkampt reed kwam Jayson niet verder dan een 11e plek.
Maar dan de 2e manche… Jayson pakte een superstart en begon als 5e aan de wedstrijd. In de eerste bochten moest hij een paar plaatsjes prijsgeven, maar vervolgens reed hij een ijzersterke manche en wist als 7e te finishen! Met een 11-7 werd hij overall 9e, waarmee hij met een goed gevoel terugkeerde naar Eindhoven.