MX World

16/06/2019 18:19 - geplaatst door Stingray

Poeh, wat een wedstrijdverhaal in Kegums. Bij de inleidende beelden zagen we Ruben Tjreluren en Joël Smets trekken en sleuren aan Herlings' motor. Even later kregen we een beeld van de gevallen Herlings, die - het beeld was zo weer weg - geraakt werd door de achteropkomende Arminas Jasikonis. Verder dus niks aan de hand en de eerste reeks ging gewoon van start mét 'The Bullet'. Daar bleef het vooralsnog bij.

Lees verder onder Thor.

Credits: MXGP.com

Het werd een leuke wedstrijd met Antonio Cairoli die met een holeshot zijn blazoen oppoetste, gevolgd door Herlings, Arnaud Tonus, Gajser en Febvre die meteen door stootte naar de vierde plaats. Tonus, in topvorm rolde de matten ven Herlings én van Cairoli op. Dan brak het moment van Jasikonis aan. die reed echt heel sterk.....tot zijn Husvarna de geest gaf. Jeremy Seewer werd zo vierde voor Gajser die echt geen goede indruk maakte en op de huid werd gezeten door Jeremy Van Horebeek. En plotseling werd Tonus uit zijn ritme gehaald. Dat had Herlings snel in de gaten en prikte meteen door de verdediging van de Zwitser die de Nederlander gelaten moest laten gaan. Probeerde nog wel een tegenaanval, maar Herlings won. Voor Tonus, Cairoli - die wat punten pakte op Gajser - Febvre en Seewer. Dan kwam het obligate finish interview waarin Herlings blij was dat hij won, maar er direct aan vast knopte dat hij  heel veel pijn aan zijn voorheen gekwetste voet had en dat hij graag zo snel mogelijk een radiografie wilde...…. Enige tijd later zette hij het bericht op de social media dat iedereen verbijsterde. Jeffrey had een breuk aan de enkel opgelopen en zou niet meer start! Foto bijgevoegd!

We dachten eerst nog dat het een lapsus was, maar Herlings stond niet meer aan het starthekken. De start van de tweede reeks was de voorbode van een onuitgegeven wedstrijd met een splijtende ontknoping. at kwam omdat Jeremy Seewer voor het eerst in zijn MXGP-carrière de wedstrijd mocht leiden voor Tonus, Gajser en Monticelli. Pardon, even terug naar de eerste meters van de slotreeks: Cairoli zat er ook bij als derde na de start, maar hij werd gelijk aangevallen en gepasseerd door Tonus. Om vervolgens zijn KTM dwars te zeten en zwaar ten val te komen. Hij greep meteen naar de schouder en strompelde van het circuit. In het KTM-kamp zag men dit met lede ogen aan,  maar Dirk Gruebel kon ook niet meer vertellen dan wat hij op de beelden had gezien. Seewer leidde dus voor Tonus, Gajser en Van Horebeek die over Ivo Monticelli en Jasikonis was gegaan. Was het een verzwakkende Tonus, of werd Gajser opgepompt door het wegvallen van  zijn voornaamste belager Cairoli? Feit is dat hij de HRC Honda de sporen gaf en Zwitser nummer 4 in de steek liet. Dat hij vervolgens de kloof op Seewer dicht reed.  En vervolgens ook de broek van Zwitser 91 op deed. Het was allemaal zo boeiend dat we niet eens zicht hadden op een mogelijk podium maar dat Tonus wel zeker virtueel winnaar leek. Ho maar, daar oordeelde een Fransman anders over. Romain Febvre reed een ijzersterke finale. Eerst veroverde hij terrein op Van Horebeek, die al in de rug van Tonus keek. Ook Arnaud had geen verhaal tegen een ontketende Febvre. Ook Seewer niet en we maken ons sterk dat met een ronde er bij Febvre door de reekszege zou mee gedongen hebben. Nu bleef ze bij Gajser. Bij de telling bleek dat Gajser winnaar werd van de GP. Met ezvenveel punten als de tweede en de derde. He zilver vanFebvre zorggde er wel voor dat hij Seewer van het podium duwde. Een oerdegelijke Van Horebeek die heel die tijd het tempo van de kloplopers kon volgen werd vijfde.

Julien Lieber, gevallen in de start van de eerste reeks werd nu negende, en zestiende algemeen. Na twee slechte starts was Kevin Strijbos nog negentiende geworden in de eerste reeks, maar in de finale bleef hij puntenloos. Jeffrey Dewulf was ook vroeg aan de kant gegaan in de eerste reeks en hij pakte nipt langs het laatste puntje in de finale.