MX World

05/08/2019 18:31 - geplaatst door Stingray

Hoe we het draaien of keren, we moeten konsekwent blijven. En dat betekend dat Jorge Prado Garcia - Red Bull KTM -de beste was in Lommel. Ja maar, hoor ik U al zeggen, hij pakte twee keer de kopstart. Wel dat onderschrijft mijn stelling: wie goed is, laat niks liggen.

Thor.

Credits Jago Geerts: mxgp.com.En dat deed Prado. Bovendien lieten enkel van zijn belagers wel wat liggen. TK Olsen bijvoorbeeld met een puntenloze eerste reeks. Hij herpakte zich wel de Rockstar Energy Husqvarna rijder door vijfde te worden. De rest deed er niet echt toe. Of toch? Jawel, want Tom Vialle, de revelatie van 2019 reed verdomd hard in het zand, op karakter..... En hij werd beloond want hij nam de derde plaats in de WK-stand in. Ook al haalde hij geen podium. Ook Calvin Vlaanderen, Vialle's zwarte beest in Loket, was goed bezig. Hij bezette zowaar de tweede plaats in de eindstand. en he is toch wat met de F&H rijders. Adam Sterry puik derde in de eerste reeks knalde in de twee pardoes op de motor van de gevallen Henri Jacobi. Geen opzet en ging boksmatch dit keer, niemand had hier schuld aan. Tot slot Ben Watson. Tot donderdag was de Kemea Yamaha rijder nog onzeker, maar de pijn was op de ultieme training te harden.  Dat geeft de burger moed. Watson reed zijn beste cross van het jaar en werd derde.

U voelt hem al komen hé, tien regels ver en nog geen woord over de Jago. Wel, Geertske verdient een apart item. Tot onze grote spijt, en tot die van de rode T-shirt brigade lag Geerts in de eerste bocht van de eerste reeks  putten te graven. Miljaarde, de man op wie we onze zinnen hadden gezet om eens flink uit de bol te gaan, op de perfecte geluidsinstallatie. Ik dacht: 't Is naar de kloten." Alleman op de talud dacht: 't Is naar de kloten...." Iedereen dus, behalve de 193 zelf. Man man, wat ging Jago te keer. Werkend, zwoegend, snijdend door de voorlopers, later door de gedubbelden. Vol overgave. En het werkte. De vonk sloeg over op ons, op zijn achterban. En Geerts realiseerde 'bijna' het ongelooflijke. Bijna, want enkel Jorge Prado  reed nog voor hem uit.

Eerlijk gezegd, we rekenden nu op een rechtstreeks duel tussen Prado en Geerts. Het zou de Heeserbergen in brand kunnen zetten. Maar dat gebeurde niet. Jago was niet zo best weg, tegenover Prado. Oh ja, hij zat in een wip en een vloek in tweede stelling. Olsen, Watson, Vlaanderen, Vialle, ze waren geen partij voor Geerts. Maar we zagen wat we zagen: de ronde tijden liegen niet, nooit. Eens in tweede stelling kon hij slechts in een paar secties de tijd van Prado overbluffen. Maar, heij, we waren begot stinkend content dat Jago tweede zou worden. We beseften wel dat hij er door zat na die fenomenale eerste reeks. Hij zou de enige Belg op het podium worden. En wij dus op weg naar dat podium voor de ceremonie protocollaire. En net toen ik boven was, hoorde ik het ongelooflijke bericht van de opgave van Jago Geerts. En dat terwijl ik de climax had willen voeren voor de Balenaar. Het feit dat Prado ook nog eens viel in de slotronde was nu voor mij maar een fait-divers. Want 'The Jag' werd niet beloond voor zijn prestaties. Een of ander schakeltje of boutje of draadje in de Yamaha verhinderde het zo verdiende moment van glorie. Motorsport, vaak hard, keihard!

Ach er was best wel een lichtpuntje. De clan van Cyril Genot kon in Lommel rijden, dankzij de hulp van Tanel Leok. En Cyril deed zijn stinkende best, en reed zijn beste WK-wedstrijd ooit: de zevende plaats in de eindstand.

Hei Stingray, en hoe zit het dan met Brent Van doninck? Wel, u weet dat die zaterdag in de tijdstraing gevallen was. Heel erg kwam men ons zeggen. Niks erg luidde het een half uur later. Zondagmorgen troffen we hem in de pitlane, in burgerkloffie. Brent:"Ik mankeer niks. Gisteren heb ik na de val een black-out gehad, en dat schrikte blijkbaar wat mensen af. Vandaag kreeg ik geen starttoelating van de dokter. Maar er valt niks meer aan te veranderen."