MX World

09/08/2019 09:05 - geplaatst door Stingray

Jeffrey Dewulf blikt vooruit naar grootste Belgische endurowedstrijd

Dit weekend worden de 12 uur van La Chinelle, de grootste endurowedstrijd van België verreden in het Waalse Franchimont. Onder de gegadigden die hun zinnen hebben gezet op de 40ste jubileumeditie vinden we onder andere het ijzersterke KTM België team van Antoine Magain, Jeffrey Dewulf en Cedric Grobben. Samern met Dewulf kijken we vooruit naar een boeiend weekend.

Thor!

Credits: Oceane Gelard.


De "12 Heures de LA Chinelle" zijn het geesteskind van motorcrosslegende Joël Robert. Deze magische off-road motorrace zag in 1980 het licht maar heeft sindsdien nog niets van zijn glans verloren. De formule is nochtans simpel. In de topcategorie bestaat een team in regel uit drie rijders, al mag deelnemen ook met twee of alleen, die elkaar afwisselen op dezelfde motor. Na de start precies om middernacht op zaterdag is het de bedoeling om zoveel mogelijk rondjes te rijden tot de finishvlag valt op zondagmiddag om 12 uur. Jaarlijks zakken meer dan 30.000 enthousiaste toeschouwers af naar deze zomerse beproeving voor mens en machine.

Naast de vele amateurs dromen ook professionals er van om minstens één keer La Chinelle te winnen. KTM Belgium’s sterkhouder Antoine Magain geldt als een rijzende ster aan het endurofirmament. Magain heeft snelheid en ervaring maar wil na verschillende podiumplaats in La Chinelle zondag eindelijk op het hoogste schavot staan. De ambitieuze endurorijder krijgt voor deze gelegenheid het gezelschap van motorcrossers Cedric Grobben en Jeffrey Dewulf. Die traden het voorbije weekend nog aan in de GP van België motorcross. Privérijder Dewulf werd er in de tweede manche knap 12de.

“Oké, ten opzichte van een motorcross is het een heel ander soort wedstrijd waarin uithouding en regelmaat centraal staan,” legt Dewulf uit. “Toch is snelheid ook erg belangrijk. Een goed constant tempo, fouten vermijden en een ervaren team om je heen, dat zijn zowat de doorslaggevende factoren.”

Om een goed compromis te vinden tussen kracht en wendbaarheid kozen Jeffrey en zijn teamgenoten voor de KTM 350 EXC-F. “Die motor is licht en makkelijk te hanteren om in het bos hindernissen te nemen terwijl hij toch krachtig genoeg is op snelle stukken.”

Vorig jaar reed Jeffrey zijn eerste La Chinelle, het werd een leerrijke ervaring. Valpartijen en een gebrek aan voorbereiding kostten ‘m toen een mooie eindnotering. “Bij mijn eerste deelname moest ik in géén tijd het circuit leren kennen én op zoek naar de juiste afstelling van de motor. (grijnst) Dat zorgde toch voor flink wat stress! Voor deze editie heeft teammanager Mickaël Despontin alles piekfijn geregeld. We hebben twee nachttrainingen achter de rug en we hebben een sterk, gemotiveerd team. Ook ter plaatse wordt aan alles gedacht: eten, drinken, massages en een plaats om te rusten. De voorbereiding is dus uitstekend. Sommige aspecten van de wedstrijd moet je echter gewoon nemen zoals ze komen. ’s Nachts een sportieve topprestatie leveren wanneer je anders normaal rust. Evident is dat niet maar de adrenaline, het publiek en de show rond de baan houden je wel bij de les!”

In 2015 pakte KTM voor het laatst de overwinning in La Chinelle. De trainingen hebben Jeffrey alvast het gevoel gegeven dat hij met twee erg competitieve teammaten aan de start staat. “Natuurlijk willen we winnen maar er zijn veel sterke teams! Bovendien moeten we afwachten hoe het in de wedstrijd gaat voor Cedric (Grobben). De nachttrainingen waren in ieder geval veelbelovend want hij paste zich snel aan het rijden in het donker aan. In zo’n speciale race als La Chinelle kan echter veel fout lopen en de balans zoeken tussen aanvallen en fouten vermijden, is erg delicaat!”