MX World

01/09/2019 19:50 - geplaatst door Stingray

De tweede Belgische GP voor zijspannen werd gereden op de ruime omloop van Hof te Wijngaard in Gooik, te midden in het land van Pieter Breughel. Of van Urbanus, zo U dat verkiest. De lange zaterdagse aanloop - de FIM zou dit beter eens herschikken - veranderde tijdens de zondagwedstrijden in een echt feest. In beide reeksen bleek al snel dat Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart  tot de tanden gewapend waren om in eigen huis spijkers met koppen te slagen. Dat lukte prima, en iedereen beaamde de suprematie van de regerende wereldkampioenen.

Foto: "Waar is dat feesje? Hier is dat feesje…." was de enorme ontlading met een staande langdurende ovatie voor de drie spannen op het podium. Credtis: FB Vanluchene.Het scheelde natuurlijk een slok op de borrel dat Vanluchene-VDB (sorry we zijn ook een beetje moe) de holeshot opeisten. Even leek het erop dat vader Brown met Josh Chamberlain dat zouden doen, maar die raakten in onbalans en moesten passen. In bocht twee raakten ze dan ook nog eens verzeild in filevorming. Zo wisten Arne Dierckens en Robbie Bax de tweede plaats te veroveren, maar ze werden gecounterd door de verrassend sterk rijdende Italiaan Zeno Compalatie met Bastien Chopin in de bak. En Etienne Bax-Kaspar Stupelis dan? Wel die zaten op de tweede rij na een mindere start. En eer ze voorbij hun rivalen waren reden Vanluchene-VDB een kwart minuut voorop. Bax ging er voor, reed enkele snellere ronden, maar dat volstond niet om de koplopers bij te benen. Die twee mooie ererondes reden en vervolgens onder oorverdovend gejuich de eerste reeks wonnen. Voor Bax en Compalati. Verderop kregen we Gert van Werven met Kenny Van Gaalen en de jongste Brown, Jake dus, met Joe Millard. Veldman-Janssens en Dierckens-Bax werden respectievelijk zes en acht.

Dat die overtuigende reekszege geen lucky shot was zou de tweede reeks uitwijzen. Dierckens ging aan voor alweer Compalati en Brown junior. Vanluchene ging na twee ronden leiden en twee ronden later veroverde Bax ook de tweede plaats. Er werd gegokt of Bax er nu wel in zou slagen om Vanluchene te achterhalen. Maar wat het'Red Plate' duo ook probeerde, ze moesten ronde na ronde Vanlcuhene  laten wegrijden. Want Marvin en Ben pakten met zwaar meesterschap uit op de licht lopende piste . Ze werden reeks- en eindwinnaar. Zeer tegen de zin van Bax, maar die was wel zo sportief om te zeggen dat ze van de beste verloren. Etienne Bax: "Rekenen? Dat doen we nooit. We hebben echt ons stinkende best gedaan om bij de leiders te geraken. Misschien reden we te krampachtig, te fel en ging het ritme er een beetje uit. Nee nee, we zijn op onze waarde geklopt." Mooie woorden van Bax, maar die levert slechts zes punten in van de voorsprong van 71 stuks. In Dardon-Guegnon kunnen Etienne en Kaspars de titel veilig stellen. Terug naar de wedstrijd dan. Compalati raakte snel door zijn fysiek heen en zou terug zakken naar de tiende plaats. Brown-Millard reden een berensterke reeks en werden derde, zowel in de race als in de einstand; Het is hun eerste podiumplaats ooit. Veldman-Janssens reden van de achtste naar de vierde plaats voor Wilkinson-Humpreys en Hermans-Musset. Die kenden echt wel een pechweekeinde. Zaterdag twee keer pech en dus via de last chance naar de race. Om in de eerste reeks weer uit te vallen met materiaalbreuk. Ze zijn nu ook viruteel out voor de titel, al reden ze een zesde plaats bijeen in de finale. Vader Brown moest weer van heel ver komen maar finishte toch als zevende voor Dierckens-Bax. In deze tweede reeks haalde Glen Vanderschralen het einde niet. Hij reed met Jens Mans, de bakkenist van Kelly Debruyne, die vanop de commentaarpositie zat te sterven. Niet van haar blessures, maar van de prestaties van haar vriend Ben. Het gaat overigens de goede kant op met Kelly.

De mening van de rijders was dan ook positief. Misschien de moeilijkheidsgraad iets verhogen en dan wordt Gooik een top-circuit. Jason 'Backflip' Vandaele won de support reeks voor zijspannen met veteraan Sven Verbrugge in de bak. De 250-klasse was voor Mark Boot en in de 500 cc ging de zege naar Daymond Martens voor clubpiloot Donny Schmidt.