MX World

07/10/2019 12:56 - geplaatst door Stingray

De organisatie zegt zelf dat ze het grootste Supermoto evenement ter wereld organiseren. We gaan het volgend weekeinde zien of dat klopt. In elk geval wordt in Mettet - op en langs het Circuit Jules Tacheny - de 33ste Editie van de Coyote Superbiker georganiseerd.

We hadden vooraf een gesprek met de organisatie en wat we daarvan onthouden hebben leest U onder Thor.Supermoto is een mix van motorcross, dirt-track en snelheid. De motoren waren zeker in de beginfase omgebouwde crossmotoren. Speciale verhoudingen ketting/tandwiel, aangepaste banden enz.... De oorsprong lag in Frankrijk, was ook hier in België even populair. Dergelijk event wordt gereden op verhard/onverhard in wilsselende verhoudingen, meestal 70/30. Momenteel wordt bij ons een Belgisch/Nederlandse kalender afgewerkt die een dozijn wedstrijden telt. De Belgische kampioen 2019 is gekend. Kevin Viellevoye haalde het voor Lionel Deridder en Sebastien Bouillon. Er wordt een World Cup gereden, gewonnen door Thomas Chareyre en een Europees kampioenschap, eveneens  verguld door Chareyre.

Maar de Coyote Superbiker in Mettet trekt zich van deze competitie geen barst aan.

Voorzitter RUMESM Fred Tacheny: "We zijn door niets gebonden. Grotendeels volgen we de reglementen en BMB staat in voor de praktische zaken. Wat wij in Mettet bieden is een totaalspektakel. Het publiek dat naar Mettet komt mag zich geen seconde vervelen. Onze scenario's zijn zo uitgewerkt dat er op elk ogenblik wel iets te beleven valt. De vrijdag is onze inloopdag, om alles op punt te zetten en sportief ligt de klemtoon op de trainingen. Op zaterdag is het menens van 's morgens vroeg. De wedstrijden volgen mekaar zeer strak op. In de pauze's die we moeten inlassen is er overal vertier met onder meer stunt shows van het Katana team en een demo Freestyle MX. Als de laatste race op zaterdag is gereden trekken we alle registers open met de After Race Party in Paddock A. We zetten daarvoor wereldvermaarde DJ's in als Dave Lambert, Yves De Ruyter en Jelle Van Dael. De zondag is dan de perfecte mix van topsport en spektakel. Supermoto reeksen, de Legends, de Quads, de superspannende afvallingswedstrijd 'Course Américaine. Daarna volgen de sportieve apotheoses met de finales voor de Junior Superbiker, de Senior Superbiker, de slotreeks van de Legends, de Superquader. We sluiten af met de Superbiker, waarin de beste rijders ter wereld mekaar treffen over 25 minuten plus twee ronden. Maar we werken niet alleen met de beste rijders ter wereld, maar ook met de meeste. We gaan zeer breed en van Junior tot Elite, ze komen hier allemaal aan bod. Vandaar dat we drie dagen lang de supermoto voorrang geven."

Zelden hebben we iemand zo begeesterd horen spreken over de Coyote Supermoto...….

Mettet is vrij snel bereikbaar, een uurtje rijden vanuit Brussel. Het commentar in Mettet is drietalig: Frans, Nederlands en Engels, dus niemand zal zich verloren voelen.

De sportieve kant nu. Bij de absolute kanshebbes moeten we antuurlijk de Prestige klasse rekenen. Liefst 17 rijders bevestigden hun deelname met Wereldbeker w<innnaar en meervoudig Europees kampioen Tomas Chareyre op kop. Belgisch kampioen Viellevoye ontbreekt niet met secondanten  Bouillon en Deridder. Xavier Simeon hersteld wonderwel van zijn schouder en hand-blessure en zal klaar zijn voor Mettet. Verder tweevoudig winnaar Marc-Reiner Schmint en de nummer twee van het EK en Wereldbeker Markus Class. Vergeet niet dat ze in de finale gezelschap krijgen van diegenen die door de kwalificaties raakten...….

Wie treffen we bij de Legends die zullen rijden op de TM 300 SXM? Micky Dymond bijvoorbeeld, tweevoudig Amerikaans 125 cc kampioen. Jeff Ward werd liefst 7 x winnaar van de MXoN met het Amerikaanse team en evenveel nationale titels in de SX en Nationals. Daarn stapt Jeff ovcr naar de autosport waar hij ook het podium haalde. Gilles Salvador stond in de jaren  90 enkele keren op het podium en werd ook Europees kampioen in 1997. Vervolgens de Amerikaan die ons leerde supercrossen. Broc Glover liet mijn mond open vallen bij de Hardcross in Antwerpen.

Bovendien kijk ik ook uit naar de Juniores. De maximum leeftijd is 15 jaar en ze rijden met een moto variërend tussen de 65 cc en 150 cc 4-takt.

Alle info kan je nalezen op Coyote Superbiker Mettet.