MX World

03/11/2019 21:37 - geplaatst door Stingray

"Daar heddem weer, dieje Stingray. Nen bal gehakt, waar komt em weer mee af....", ik hoor ze al commentaar geven. En toch gaat hetover een bal gehakt. De Dutch Supercross draait louter op vrijwilligers. In Zuidbroek op heel veel vrijwilligers. Want het is gemakkelijk infrastructuur buiten op te zetten en uit te baten, dan een circuit naar binnen te halen en uit te baten. En toch slaagt men daar in Zuidbroek in, met veel, heel veel helpende handen. Dat weten ze daar best te appreciëren. Vrijdag warm eten, zaterdag warm eten, zondag warm eten, en in de pauze's altijd een 'bak' koffie of fris. Maar de zaterdag sloeg alles. Toen iedereen op zijn tandvlees zat vanwege een lange dag van 's middags af, kwamen een stelletje leuke meiden langs bij elke helper. "Lusten jullie ook een bal gehakt? Met of zonder saus?" Ja die lusten wij. Niet dat het zo'n geweldige bal was, maar het feit dat ze daar om 22.45 nog aan denken om iedereen een attentie te bezorgen, dat is de max. Zuidbroek, ik ben jaloers op jullie team. 

Foto: podium SX2 zondag: Justin Starling, Boris Maillard en Greg Aranda, credits Paulina Patricia Wrobel.

Oh ja, er werd gecrosst ook. Maar dan met U Thorren als U dat wil lezen.

De formule was op zondag gelijk aan die van zaterdag behoudens dat er wat vroeger werd begonnen. Het is een héél druk programmde, maar dat werd vlekkeloos gedraaid al dienden er enkele herstarts te gebeuren.

In de SX2 gignen de series naar Calvin Fonvieille,Brian Hsu en Kevin Moranz, zeg maar een doorslag van gisteren. In de eerste halve finale was Hsu sneller dan Moranz en in de tweede won Anthony Bourdon van Pierre Lozzi. Eigenaardig genoeg moest Fonvieille zich voor de finale plaatsen via de last chance. Een supergemotiveerde Brian Hsu - hou hem in de gaten in het WK - pakte meteen alleman in, bij de start van die slotren. Moranz probeerde mee te gaan, ging over zijn toeren en viel zwaar terug. Een favoriet minder dus. Bourdon die de maat had genomen van Fonvieille kreeg de tweede plaats in handen, maar enkele ronden voor tijd zette Fonvieille de tweede plaats veilig. Bourdon werd derde voor Pierro Lozzi en Haakon Fredriksen.

Kleur bekennen deden de SX1-rijders overigens wel meteen met Greg Aranda, Justin Starling enTyler Bowers met reekswist. In de eerste halve finale drong Bowers niet aan bij Aranda. Overigens omdat Ryan Breece hem op de 'vessen' zat. Justin Starling zette het duel met Charles Lefrancois en Julien Lebeau naar zijn hand in  de tweede. In de finale ging de winnaar van 2017 er gelijk uit. Bowers viel en gaf op. Vooring liet Aranda  alles los en reed verbijsterend snel van de rest weg. Maar de weerbots van de snelle start kwam er wel op het einde. Het signaal kwam van Justin Starling die over Lefrancois was gegaan, de verzwakkende Aranda aanviel en in de steek liet. Maar ondertussen stond het volk recht op de banken voor Boris Maillard. Hij reed een foutloze finale die hem van de vijfde naar de derde plaats bracht. In een razend slotoffensief bedwong hij eerst Aranda met een superieur binnendoor manouvre. Om  in de laatste ronde nog eens toe te slaan en Starling voor voldongen feiten te zetten. 

Brian Hsu werd de Prins van Zuidbroek. In het interview was het bijna tastbaar, de oplichting van Hsu. "Ik heb twee rotjaren achter de rug. Materiaalproblemen en blessures, het was om moedeloos van te worden. Ik denk dat ik nu op mijn plaats zit en met deze zege ga ik vol vertrouwn naar 2020 en het WK  MX2 toe.

Justin Starling zorgde voor een primeur. HIj is de eerste rijder die zowel in de SX2 als in de SX1 Prins en Koning van Zuidbroek kon worden.

De Dutch Supercross 2019 was een'millesime'.