MX World

06/01/2020 17:49 - geplaatst door Stingray

Ik had het filmpje al gezien, maar stond er niet bij stil waar het in feite over ging. Tot Werner Castelijns opnieuw een stukje van de film postte. Ik heb hem ondertussen al een keer of drie gezien. 

Maar kijk eerst naar deze film over de brommerscross 1962, met in beeld Dessel (een stukje) en Arendonk. Lees onder Thor mijn bemerkingen bij dit filmpje. Want ik was daar als kind van 7 of zo, op die wedstrijd aanwezig. Ik herken ook heel veel mensen.

DIT is de link naar de volledige film

Wie nog zo'n pareltjes in huis heeft: warm aanbevolen.

foto: De Flandria crossbrommer van Gust Daneels. Onder Thor een foto van Julien De Roover, een klasse apart, credits onbekend, FB Johnny Claes. Bij gebrek aan foto's van de Arendonkse brommercrossers.

Bij het zien van deze beelden wordt ik sprakeloos. Eerst en vooral omdat ik op die cross aanwezig was. Voor het eerst. Met mijn vader zaliger, die wellicht in zijn leven maar ooit één cross gezien heeft. Het 'crossplein' lag in de Reenstraat, helemaal op het einde. Nu staat er al jaren een villa. Honderden keren heb ik nadien met de fiets over dat plein gereden met vrienden, ik kon er niet van weg blijven. Ik zie op de film de drie bergjes: gereden met de fiets. Er zat ook een diepe kuil in. In de beelden vooraf is er een opname van de Vrijheid in Arendonk, het toenmalige Ouwmannenhuis, en de Vrijheid zelf richting kerk. Op de beginbeelden herken ik vermoedelijk Hector Verhavert, als grote rijkswachter. Dat beeld is gemaakt op de Huiskens, waar nu de inrit van de KMO-zone is. De kleine rechts, die op de put van de splitsing van de Reenstraat en Heirbaan mee schrijft is Michel Ger(r)its, toen ook rijkswachter (zjendarm) en ik denk voorzitter van de club. Ik weet niet of die toen al De Zwaluw noemde, want het lokaal was mijns inziens toen in café Autobus op de Vrijheid. Wie herken ik nog: Rik Martens, de man met de pijp die een paar keer in beeld komt. Mil Van Wuytswinkel en Suske Weyts, de veldwachter en de politieagent die later nog mijn collegae zouden worden. Ik heb er toch nog een aantal jaren mee samen gewerkt, hoewel ik pas in 1976 dus 14 jaar later bij de politie ging; Maar ja, toen gingen ze op 65 met pensioen. Vermoedelijk is daar ook nog de vrouw van Willy Maes te zien en haar zus Maike Martens die wel meer in beeld komt. Kijk de film uit en zeg nog welke bekend je zag. Ik zelf sta wellicht ook ergens op de beelden, maar ik was toen ne snotter van 7 jaar. Man, man, de brommerscross. Een plein in de Reenstraat, dan ook een waar ik pas later over fietste in de Wippelberg, het 'Bos Open en Neer' en dan nadien op de Berendonk, waar nu he industrieterrein ligt. De bond was denk ik de NBB, later BMV geworden. Pas veel jaren later werd de motorcross gereden in Arendonk, van de toenmalige BLM en later de BMB. Maar dit is pure nostalige, omdat het mijn eerste was.