MX World

23/02/2020 08:23 - geplaatst door Stingray

Het JM Honda Racing team van Jacky Martens kwam gisteren bij elkaar tijdens hun traditionele lanceringsevenement. Het topteam uit Lommel begint ondertussen alweer aan zijn 26ste(!) WK seizoen. Julien Lieber, Benoit Paturel, Artem Guryev, de voltallige teamstructuur, sponsors en media maakten er een gezellige avond van in Restaurant De Engel in het Belgische Zandhoven.

Na een MX2-vicewereldtitel in 2019, vier MX3-wereldtitels, verschillende EMX- en junior-wereldtitels gaat JM Racing een nieuw tijdperk in. De komende MXGP-WK cyclus staat immers niet alleen in het teken van de overstap naar de koningsklasse want dit najaar verruilden Martens en co. Husqvarna voor Honda.

TV-commentator Leon Van Gestel lichtte aan het begin van de avond de enorme veranderingen achter de schermen toe. De afgelopen vier maanden waren voor de oud 500cc wereldkampioen -op z'n zachtst gezegd- dan ook erg intens. Zelfs het voorbestaan van het team op het hoogste niveau hing even aan een zijden draadje. Dankzij de steun van een trouwe groep sponsors, een nieuwe fabrikant en het heilig vuur van Jacky en zijn nieuwe teamleden werd een ambitieus nieuw project opgestart.

Meer uitleg en een knappe fotoreeks, onder Thor.



Jac

ky Martens: "Het is een heel heftige periode geweest, we zijn dan ook voluit gegaan om een compleet nieuw team op te bouwen met allemaal nieuwe mensen. Die uitdaging was enorm. Zonder dezelfde gedrevenheid die je nodig hebt om als rijder voor de wereldtitel te gaan, was dit nooit gelukt. Sowieso wordt het een zwaar jaar, maar ik ben erg trots op wat we met deze groep samen al hebben bereikt!"

Het is niet gemakkelijk om het tegen de besten ter wereld op te nemen en in korte tijd een MXGP-motor te ontwikkelen! Maar de 2020 Honda CRF450R is als basis geweldig goed. We nemen het straks op tegen 14 fabrieksrijders, het niveau is zondermeer hoger dan ooit! Onze eerste missie is daarom om de top-10 te halen hoewel Benoit Paturel en Julien Lieber allebei het potentieel hebben om voor de top-5 te gaan."

Voormalig MX of Nations kampioen Benoit Paturel zei: "Ik kende twee heel moeilijke eerst jaren in de MXGP, daarom ben ik super dankbaar dat ik deze kans krijg bij JM Honda Racing. Eerlijk gezegd dacht ik, voordat Jacky me belde, dat ik zou moeten stoppen als professioneel crosser. Mijn wintervoorbereiding met mijn trainer Joël Roelants is erg goed verlopen en alles evolueert in de goede richting. Het is heel zwaar om opnieuw aan de top te komen, maar daar werkt iedereen voor, van Jacky (Martens) over onze teamcoördinator Björn tot de monteurs en de sponsors. Ik kan niet wachten om volgende week aan het seizoen te beginnen in Matterley Basin!"

De Belg Julien Lieber staat aan de vooravond van zijn derde MXGP-campagne. De 25-jarige piloot uit Malmedy liet al verschillende podiumplaatsen in de MX2 optekenen terwijl hij ook in de MXGP zijn kunnen al toonde.

"Mijn aanpassing aan de Honda verliep zeer vlot, ook wat de conditie betreft heb ik een degelijke voorbereiding achter de rug. Helaas kamp ik nog een beetje met een oude polsblessure. We moeten dus uitzoeken hoe we daar mee het best kunnen omgaan. Ik wil blijven bouwen tijdens het seizoen om terug te keren naar het niveau dat ik vorig jaar behaalde voor mijn kwetsuur. Finaal is het doel is om richting de top-5 te gaan in de tweede helft van het seizoen."

Artem Guryev had vorig jaar zijn eigen team in de MXGP, maar begin december sloot de jonge Rus aan bij JM Honda Racing: "Ik ben erg blij dat ik deel uit maak van het team. Onze samenwerking is eigenlijk nog vrij pril toch hebben we al vooruitgang geboekt met de motor en mijn manier van rijden. Het is moeilijk om tegen de wereldtop te strijden, maar ik kijk er naar uit om te laten zien waar ik kan en om een goed seizoen neer te zetten." De 23-jarige Rus zal zich richten op de Europese MXGP-rondes en de Dutch Masters of Motocross. Artem's vriendin Irina zal het team bovendien ondersteunen op het vlak van videografie en social media.

Naast JM Honda Racing's MXGP trio kwam ook Yentel, de zoon van Jacky Martens, aan het woord. Sinds enkele seizoenen richt "Y-Mart" zich met succes op de Franse strandraces. Yentel zal het team helpen waar hij kan maar blijft zelf actief voor het Franse Dafy Michelin Wonderbike, eveneens een Honda team.

Tot de voorbereiding van het nieuwe strandraceseizoen begint in de zomer mag je Martens Jr. vooral verwachten in Franse internationale wedstrijden aangevuld met races in België en Nederland. Ten minste van zodra Martens hersteld is van de sleutelbeenbreuk die hij opliep in Hawkstone Park. "De operatie is heel goed verlopen daarom verwachten we dat het niet lang meer zal duren vooraleer ik de motortraining weer mag beginnen. In de Enduropale van Le Touquet had ik dit jaar pech maar uitstel is geen afstel. Volgend jaar gaan we er wéér voor," aldus Yentel Martens.