MX World

30/04/2020 19:00 - geplaatst door Stingray

We hadden het nooit gedacht dat een griep de hele maatschappij ondersteboven zou keilen. Ons crossers kon toch niks overkomen zekers. Ho maar, dergelijke situaties heb ik in mijn  bijna driekwart eeuw nog niet mee gemaakt. Crossen? Niks van! Trainen? Niks van! GP's en klassiekers? Afgelasten en/of opschuiven die handel. Na goed twee maand lijkt een versoepeling in zicht. Tenminste toch in Nederland

Voor Vlaanderen (België) zit ik te popelen om gelijkaardige nieuws te mogen brengen. Het zit inde pijplijn, maar we zijn er nog niet.

Voor de Nederlanders: verder lezen onder Thor voor het MON-bericht.

Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding weer samen trainen in de buitenlucht. Gelukkig valt daar ook de motorsport onder. Dat betekent dat in ieder geval rijders tot en met 18 jaar weer mogen starten met trainen.
Zoals jullie zullen begrijpen kan dit echter alleen onder bepaalde voorwaarden, wat betekent dat er een speciaal protocol is dat gevolgd moet worden. Onze clubs hebben dit protocol inmiddels ontvangen. Voor rijders is het van groot belang om onderstaande uitgangspunten en aanvullende eisen in acht te nemen.
We moeten ons allemaal realiseren dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om te laten zien dat wij deze situatie als motorsport aan kunnen. Enkel door alle maatregelen op te volgen, kunnen we voorkomen dat trainingen toch weer verboden worden. Voor clubs geldt dan ook; start niet met trainingen tot er vanuit jullie gemeente toestemming is gegeven voor deze trainingen.

Uitgangspunten
Trainingen zijn enkel toegestaan voor houders van een MON-licentie tot en met 18 jaar, welke woonachtig zijn in Nederland, en geldt uitsluitend voor trainen op MON goedgekeurde circuits. Het protocol is niet van toepassing op zijspancombinaties en op overige licentiehouders ouder dan 18 jaar. Kidsandsidecar rijders die allebei 12 jaar of jonger zijn, mogen wel trainen.
Richtlijnen van het RIVM zijn te allen tijde leidend.
Beperk het reizen tot een minimum en ga naar het dichtstbijzijnde circuit.
Hygiëne van gebruikers staat voorop.
Tot nader order van toepassing op alle activiteiten georganiseerd op het circuit. De organisator van een activiteit zal de circuitexploitant assisteren bij de handhaving en naleving van de maatregelen.
Ter voorkoming van samenkomst van grote groepen mensen worden toeschouwers/bezoekers tot nader order niet toegelaten tot de activiteiten.
Strikte controle en handhaving is van essentieel belang om een succesvolle implementatie van de code te garanderen.
Iedere rijder moet zich vooraf aanmelden bij de club! Slechts rijders die aangemeld zijn mogen toegang toe het circuit verleend worden.
De volgende aanvullende eisen zijn tot nader order van kracht:
Permanent toezicht is een verplichting tijdens alle trainingen. Dit betekent toezicht door de club op; welke personen het gehele crossterrein betreden, welke rijders in het circuit/op de baan zijn en toezicht op het naleven van de regels van het RIVM.
Per deelnemer wordt maximaal 1 ouder/voogd toegelaten op het terrein.
Iedere rijder moet zich kunnen identificeren middels een licentie en een geldig identiteitsbewijs.
Vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar is op geen enkel moment toegestaan. Dit betekent dat er een splitsing gemaakt moet worden tussen rijders tot en met 85cc kleine wielen en rijders vanaf 85cc grote wielen.
Kantines blijven gesloten.
Bij de centrale receptie kunnen deelnemers voor uitsluitend pinbetalingen en vragen terecht. De ruimte is dusdanig ingericht dat deelnemers altijd op minimaal 1,5m afstand van elkaar staan, evenals van de circuitmedewerker die achter de balie van het circuit werkzaam is. Met duidelijk op de grond aangebrachte, zichtbare lijnen zal de 1,5m afstand worden aangegeven. Ter extra bescherming wordt een plexiglasscherm boven de balie aangebracht.
Het doen van contante betalingen is niet mogelijk. Faciliteiten dienen vooraf te zijn betaald, dan wel per pin (zoveel als mogelijk contactloos) of directe bankoverschrijving te worden gedaan.
Deelnemers zullen voor hun voertuig een plek op het rennerskwartier in de buitenlucht krijgen toegewezen. Per voertuig zal een vrije oppervlakte van minimaal 60m² worden gereserveerd.

Succesvolle toepassing van de in dit protocol opgenomen maatregelen is alleen mogelijk wanneer alle betrokken partijen zich volledig bewust zijn van de noodzaak van de getroffen maatregelen en zich daar ook naar gedragen om deze op te volgen.
Wij wensen de jeugdrijders veel succes en hopen uiteraard met jullie mee, dat trainingen voor de overige rijders snel zal worden toegestaan door de overheid.