MX World

03/07/2020 11:05 - geplaatst door Stingray

Als het nare beestje en de overheid geen roet in het eten gooien krijgen we een 'heet' motorcross najaar. Bovendien, het gerucht dat de ronde deed over 3 Belgische wedstrijden, wordt waarheid. Lommel zal over 9 dagen liefst drie MXGP's organiseren: op zondag-woensdag-zondag, naar analogie met de Amerikaanse SX-wedstrijden dus.

Lees er alles over ( en met aandacht) onder Thor!

We vatten voor U het persbericht van promotor Infront Motor Racing samen. Onderaan treft U de integrale weergave.

 • Er werd de afgelopen maanden op alle vlakken onderhandeld: FIM, nationale federaties, organisatoren, en altijd in overleg met de lokale besturen. Dit om uiteindelijk besluiten te treffen over de heropstart van het EK en WK motorcross. Met in het achterhoofd om zoveel mogelijk wedstrijden te realiseren als mogelijk, om de geloofwaardigheid van het kampioenschap niet aan te tasten.
 • De situatie is nog niet duidelijk maar er is licht aan het einde van de tunnel. De planning is nu zo dat we een geconcentreerd kampioenschap krijgen over 4 maanden. Een periode met veel evenementen die spannende races voorspellen.
 • We hervatten het seizoen met drie wedstrijden op rij in Kegums, Letland. Deze regio werd niet zwaar getroffen door het Corona virus. Er zal gereden worden op 8/9 augustus, 11/12 augustus (midweek) en 15/16 augustus. De omloop zal voor elke wedstrijd aangepast worden. De deelnemers zullen drie verschillende omlopen voor de wielen krijgen. Er zullen 1.000 toeschouwers toegelaten zijn, behalve als de situatie verbetert. Dan is de kans op meer kijkers mogelijk.
 • De MXGP in Tsjechië, Zweden en Finland worden uitgesteld tot 2021. Finland (Lahti Events) en Infront Moto Racing kwamen overeen voor een driejaars MXGP-contract, dus nu van 2021 tot en met 2023, een verlenging van een jaar, als gevolg van de huidige annulering.
 • De MXGP van Duitsland, Indonesië en Azië worden eveneens verwezen naar 2021. In Italië wordt twee weken na mekaar gereden in Faenza, namelijk de MXGP van Italië en deze van Emilia Romana. Dat gebeurt in het weekeinde van 5/6 september en anderhalve week later een midweek op 15/16 september. We maken dan een tweede beurt in Matterley Basin in het weekeinde van 26/27 september. Daar wordt een MXGP én de MXoN gereden. Hoe dat zal gebeuren is nog onduidelijk. Infront end e FIM kunnen nu al mee delen dat er in de MXoN wedstrijden ook WK-punten te verdienen zijn. Rekening houdende met de geest van de MXoN.
 • We beginnen oktober met een MXGP van Lombardije (Mantova) op 3/4 oktober, een weekend later gevolgd door de debuut MXGP in Spanje, Arroyomolinos.
 • Dan volgt een sterk Belgisch hoofdstuk. Op 17 en 8 oktober, op 20 en 21 oktober en tenslotte ook op 24 en 25 oktober wordt op de Heeserbergen een epische MX-week georganiseerd met drie wedstrijden binnen een bestek van 9 dagen!
 • In het weekeinde van 31/10 & 01/11 gaan we voor de vierde Italiaanse wedstrijd naar Trentino. De baan in Piëtramurata is te mooi om te negeren.
 • Voorlopig staat ook vast dat de overzeese GP van Argentinië in Neuquen op 21/22 november kan gereden worden. Nu als finale van het WK. Bovendien zijn er ook nog opties om alsnog Portugal (Agueda) en Rusland (Orlyonok) nog te laten rijden indien mogelijk. 
 • De opmerkelijkste wijziging is het wegvallen van de MXoN in Ernée. Die krijgt daar zijn herneming in 2023. Het was dit jaar niet mogelijk met de huidige beperkingen voor massabijeenkomsten. Vandaar de opzet om in Matterley Basin een MXGP én een MXoN te laten rijden.
 • Het is mogelijk dat er beperkingen gaan zijn inzake de toegelaten toeschouwers. Maar  indien de situatie verbetert  kan het mogelijk zijn dat er meer publiek mag toegelaten worden op de wedstrijden. Momenteel heeft elk land nog zijn eigen bepalingen rond de Corona epidemie. Infront Motor Racing zal tijdig informeren over de geldende maatregelen en beperkingen.
 • Met zoveel wedstrijden over een korte tijdspanne en mekaar snel opvolgend zal het programma op één dag afgewerkt worden. 's Morgens rijden de deelnemers een vrije training en chronoritten. Vanaf 12.00 uur wordt er dan geraced. Als er EK-wedstrijden of WK Dames op de agenda staan, dan zullen die op zaterdag gereden worden. 
 • De MXGP, MX2, EK-wedstrijden en WK Dames zullen uitgezonden worden op MXGP-TV. Er zal informatie bekend gemaakt worden over de nieuwe TV- package en over de uitzendingen van de TV-partners (Telenet Play Sports in Vlaanderen).

Wat niemand merkte is dat er een boel werk verzet is achter de schermen. Ongetwijfeld zal de kritiek nu losbarsten langs alle kanten. Daar gaan we niet aan mee doen, louter wat bemerkingen mee geven. Het is een gigantische administratieve en organisatorische klus om dit voor mekaar te krijgen.  Als dit lukt slaagt Infront Motor Racing alsnog voor een seizoen dat leuk begon, maar door een onzichtbaar beestje (bijna) naar de kloten werd geholpen. Alle krediet gaat hier naar de promotor, de federaties en vooral de organisatoren. Ga er maar eens aan staan. En van de stuurlui aan de wal: hou u asjeblief in met ongefundeerde kritiek. Al de rest mag, zeker positieve.

De officiële persmededeling van Infront Motor Racing:

MONACO (Principality of Monaco) 3rd July 2020 – It is with great pleasure that Infront Moto Racing can finally reveal the updated 2020 FIM Motocross World Championship calendar, as the series will make its much-anticipated return following a four month break due to the COVID-19 outbreak.

During the last four months, Infront Moto Racing alongside the FIM, National Federations and Organisers have been continuously in contact and weekly discussions with local governments have taken place, in order to determine the best way to re-start the FIM Motocross World Championships and the Motocross European Championships. The common goal has remained to preserve the maximum number of events in order to make a credible Championship, supporting all the stakeholders with the aim of saving the jobs of everyone in our sport.

Now even if the situation has not yet become completely clear with regards to COVID-19 our sport starts to see the light at the end of the tunnel, and with the calendar announced today MXGP will concentrate very intense Championships in 3 months managing to run all the classes with a very good number of events and ensuring an exciting racing.

The season will resume with a triple race in Kegums for the MXGP of Latvia, Riga and Kegums, with the first event scheduled on the 8-9 of August, followed by a mid-week special on the 11-12 of August, and the final Latvian stop concluding on the 15-16 of August. The Latvian circuit will undergo changes for each event, providing the riders with 3 completely different racetracks. As it stands, in Latvia there will be a total of 1,000 spectators permitted, with a promise that if the situation improves, we could see this number increasing.

The updated calendar will unfortunately see the cancellation of the MXGP of Czech Republic, the MXGP of Sweden and MXGP of Finland from the 2020 MXGP calendar with all being postponed to 2021. While this year we will have to miss the Finnish Grand Prix, Infront Moto Racing and Lahti Events Ltd. are pleased to confirm the continuing agreement that will foresee the MXGP in Finland next season in 2021 and present there until 2023, meaning a one year extension compared to its initial set term.

The MXGP of Germany, previously as TBA, as well as the MXGP of Indonesia and Asia scheduled to be held in November have been also postponed to 2021 while the MXGP of Emilia Romagna changed the venue hosting a double-race in Faenza – MXGP of Italy and MXGP of Emilia Romagna – and an additional race in Mantova for the MXGP of Lombardia have been included together with a triple race in Lommel, Belgium as the Monster Energy MXGP of Flanders, MXGP of Limburg and MXGP of Lommel. The 2020 MXGP Calendar then foresees the MXGP of Trentino scheduled at a later date and the MXGP of Patagonia-Argentina as penultimate and final event respectively. The MXGP of Russia and the MXGP of Portugal are part of the FIM Motocross World Championship calendar as TBC for the moment depending on the ongoing national conditions.

Unfortunately, the Monster Energy FIM Motocross of Nations in Ernée, France has been postponed to 2023 due to the high restrictions for COVID-19 which forbid mass public gatherings in France. Infront Moto Racing are now working with Steve Dixon to bring the 2020 Monster Energy FIM MXoN to Matterley Basin (UK); the event, which is nearly 3 months away will conform to the outdoor event guidance regulations.

From September onwards, at almost every event we can have spectator number limits in place, but we hope that by then the situation will be much better, and we will have the possibility to welcome larger crowds. Every country has different protocols concerning the COVID-19 restrictions, therefore prior to each event we will inform all the stakeholders, media and fans concerning the specific restrictions they will need to follow.

With many events running consecutively one after the other, in order to provide the riders with a better recovery period, the MXGP and MX2 race action will be concentrated into one day, with free/timed practice taking place in the morning and the main races starting from 12h00 into the afternoon. Whereas the day before each event the European Championship and/or the Women’s World Championship will be run.

At the Monster Energy FIM MXoN the participants will take points for the MXGP and MX2 World Championships, Infront Moto Racing and FIM are working on the regulations keeping in mind the format, the principle and the soul of the MXoN to be maintained.

As always, fans will be able to follow all the race action of each MXGP, MX2, European and Women’s Championship race on the MXGP-TV.com, with more information on the new packages to be given shortly, and also via all our TV broadcasters.

It has been an extremely demanding task to put together this new calendar and Infront Moto racing would not have been able to do so without the support of the manufacturers, partners, riders, teams and fans and we would like to thank you all for your patience, understanding and support throughout this period. Now we look forward to making a return to racing and continuing the much-anticipated 2020 season.