MX World

23/07/2020 19:56 - geplaatst door Stingray

De JM Honda Racing rijder praat over zijn overwinning in Zwitserland, de pre-season races in Nederland en de herstart van de MXGP.

Benoit Paturel begon sterk aan zijn tweede helft van het seizoen. De voormalige MX of Nations kampioen pakte namelijk de eindzege (1-2) in de Charity Race X in Rogneux-Bullet (Zwitserland). Paturel won er voor thuisrijder Arnaud Tonus en regerend Frans kampioen Maxime Desprey.

Credits: Jey Crunch.

Lees verder onder Thor.

Vooraf keek Paturel enorm naar zijn terugkeer in competitie. De door Benoit Thevenaz georganiseerde wedstrijd bood de Fransman voor het eerst sinds begin maart, toen de Nederlandse MXGP-ronde in Valkenswaard plaats vond, weer een kans om achter het starthek plaats te nemen.

Met een aantal sterke rijders op het technische, harde parcours én het goede doel achter het evenement (red. het inzamelen van fondsen om Killian Auberson en Brian Moreau te helpen) koos Benoit specifiek voor Charity Race X om zijn 2020-raceseizoen opnieuw op gang te trekken. Na de tweede plaats in de kwalificatie achter Tonus liet de JM Honda Racing-piloot een krachtige indruk na in de eerste manche.

Paturel stuurde zijn CRF450R naar de holeshot en reed samen met Tonus stelselmatig weg van de rest van het veld. Uiteindelijk won hij met een voorsprong van meer dan 15 seconden op Tonus. “Het gevoel was echt goed, de hele dag lang, maar de eerste race had niet beter kunnen verlopen. Na de start voorin kon ik mijn eigen race rijden, de hele reeks reed ik op kop en ik won met een comfortabele voorsprong. Ik was zelf een beetje verbaasd dat ik zo gemakkelijk mijn ritme vond op een harde baan omdat ik de laatste maanden alleen in het zand heb gereden!”

De tweede manche bood Benoit een grotere uitdaging. Gestart in zesde stelling vocht hij zich terug naar de tweede plaats. Inhalen was echter moeilijk op het compacte parcours en Paturel kwam te laat om leider Desprey aan te vallen. “Oké, twee overwinningen zouden nòg beter zijn geweest, maar het belangrijkste was om een competitieve training af te werken samen met snelle rijders. Ik ben ook iemand die enkele manches en starts nodig heeft voordat het serieus wordt. Daarom ben ik ook heel blij dat we dit weekend de racetraining in Arnhem hebben en volgend weekend de tweede voorbereidingsrace in Axel. Het niveau zal telkens hoog zijn, beide wedstrijden zijn ook in het zand en ze zijn dicht bij mijn basis in Lommel. Dat maakt deze races tot de perfecte minicampagne om goed voorbereid naar Letland te trekken als het wereldkampioenschap op 9 augustus weer begint."

Paturel nam vier jaar geleden al deel aan de Charity Race X en was blij om terug te keren. “Natuurlijk paste dit evenement toevallig goed in mijn timing voor mij, maar ik ben blij dat ik hun goede doelen kon steunen. Ik ken Killian (Auberson) niet echt, maar Brian (Moreau) is iemand die ik heel goed ken omdat hij een vriend van mij is. Dat maakte het dus nog specialer voor mij maar de race had ook een hele leuke sfeer met een goede organisatie.”

Hoewel Kegums een wedstrijd van een heel ander kaliber zal zijn -én op een compleet andere ondergrond- wordt het interessant om te zien tot waartoe de voormalige GP-winnaar in staat is met zijn huidige vorm. “Ik kijk echt uit naar de herstart van het MXGP-seizoen! Het team heeft veel verbeteringen aan de motor aangebracht en samen met mijn trainer Joël Roelants ben ik heel hard blijven werken. Ik weet dus dat we zeker vooruitgang hebben geboekt, ik kan niet wachten om te zien wat we kunnen doen in de komende MXGP-races," besluit Benoit.

RESULTATEN CHARITY RACE X - Rogneux Wheels Park

Race 1: 1.Benoit Paturel, 2. Arnaud Tonus, 3. Valentin Guillod, 4. Evgeny Bobryshev , 5. Maxime Desprey, 6. Xavier Boog, 7. Jimmy Clochet, 8. Josh Gilbert, 9. Zach Pichon, 10. Kim Schaffter

Race 2: 1.Maxime Desprey, 2. Benoit Paturel, 3. Arnaud Tonus, 4. Evgeny Bobryshev, 5. Zach Pichon, 6. Valentin Guillod, 7. Josh Gilbert, 8. Mike Gwerder, 9. Cyril Scheiwiller, 10. Alain Schafer

Eindstand: 1. Benoit Paturel 47, 2. Arnaud Tonus 42, 3. Maxime Dresprey 41, 4. Valentin Guillod 35, 5. Evgeny Bobryshev 32, 6. Zach Pichon 28, 7. Josh Gilbert 27, 8. Mike Gwerder 24