MX World

27/07/2020 10:18 - geplaatst door Stingray

"Dirk is gisteravond, op vakantie, plots overleden....." Dat bericht knalde vorige week keihard binnen. We hebben dat nieuws sober gebracht, wij zoeken geen sensatie, brengen wel nieuws.  Dat betekent niet dat we het heengaan van een topcrosser en een mooi mens zomaar laten voorbij gaan. Neen, we behoorden zeker niet tot de intimi rond Dirk Geukens en zijn familie. Maar toch spraken we hem regelmatig. Daarom, onder Thor een portret van Dirk Geukens, zoals wij hem voor altijd zullen herinneren.

Maar ik wil tegelijkertijd ook een dikke merci zeggen aan Photographic Art. Stefan Geukens, naamgenoot van, en een heel klein beetje familie, verraste mij met de foto op zijn FB-pagina. Daar werd ik gewoon stil van, dat beeld, dat shirt dat zoveel meer zegt dan één miljoen letters...... En nogmaals dank aan Stefan om ons de kans te geven om Dirk Geukens in een eregalerij te plaatsen.

Woensdag wordt afscheid genomen van Dirk Geukens. Daar zullen familie, vrienden en kennissen hun opwachting maken. Uit sereniteit gaan wij passen voor een bezoek. Dirk gedenken doen we op onze manier....

Lees verder onder Thor...

Dirk Geukens…. een  schone mens.

Het is een moeilijke opgave, een passend afscheid te formuleren over een schone mens. Een mens als Dirk Geukens. Ik schrok donderdagmorgen, toen ik al vrij vroeg het onthutsende bericht op mijn GSM zag verschijnen. MXWORLD is een nieuwssite. Een site voor leuk én minder leuk nieuws. Aanvankelijk hielden we het bij de droge mededeling over het plotse heengaan van motorcrosser Dirk Geukens.

We postten het op onze nieuwssite met een stemmige foto van Dirk er bij. Wij zoeken geen sensatie. Dirk maakte tijdens zijn carrière als motorcrosser heel wat los bij de vooral Kempense aanhang en verdient een waardig afscheidsbericht.

Maar nu, nu de emoties bij ons wat minder scherp werden, want we hadden Dirk echt graag, zou ik hem passend eer willen betuigen.

Het eerste dat me opviel, was dat Dirk zo een buitengewone ‘gewone’ mens was. Vreemd eigenlijk, want Dirk slaagde er in om bij mij een gevoel los te weken. Zo eentje van: “Dirk Geukens die had ik wel als vriend willen hebben”! We zagen mekaar meermaals, de afgelopen jaren. Dirk en zijn Gerda. Of de crossende zoon Nick. Wellicht hebben we ook dochter Lien wel gekruist maar sorry Lien, het is ons ontgaan dat ook jij de oogappel was van pa en ma.

Ik kreeg van Gilbert Bruynooghe, op eenvoudige vraag, een uitgebreid palmares van de crosser Dirk Geukens. Maar heel vreemd maakte het sportieve minder in mij los dan het menselijke. Nochtans, Dirk mocht plaats nemen in de onmiddellijke schaduw van de Belgische wereldkampioenen. Twee uitslagen springen in het oog: Dirk werd - samen met Marnicq Bervoets en Stefan Everts - twee keer tweede in de MXoN. De eerste keer in Vimmerby (1990 Zweden), en de tweede keer in Valkenswaard (1991). In de Noord-Brabantse gemeente (1989) won Dirk ook een van zijn twee GP’s. De andere hoofdvogel werd afgeschoten in Hawkstone Park (1991).

In 1990 behaalde Geukens brons in het WK 500 cc achter wijlen Eric Geboers en Kurt Nicoll. Brons ook het jaar daarop, dit keer achter wijlen Georges Jobé en Jacky Martens. Het is dus gemakkelijk raden welke de topjaren waren van de ‘Shoekonfex’-rijder.

Hoe dan ook, los van die schitterende prestatie op de motor was ik geïntrigeerd door de man Dirk Geukens. Dirk heb ik eigenlijk pas beter leren kennen in de nadagen van zijn carrière. Het was mooi om zien hoe hij probleemloos werd opgenomen bij de amateurs. ‘Den Dirk’ had geen vedetteallures. Hij was gewoon Dirk Geukens, uit Hulsen. Ne goeie crosser, ook bij BLM. Een Dirk die het heel gewoon vond om na een indrukwekkende loopbaan als professioneel motorcross gewoon de werkkledij aan te trekken bij ‘den Daf’. Wederzijdse kennissen van Dirk beaamden na zijn overlijden wat wij al wisten: een crème van ne mens.

Neen, Dirk Geukens was geen harde roeper. Maar hij was altijd bereid om met je te babbelen, op zijn geijkte, kalme wijze. Zelden ontviel hem een kwaad woord, bijna altijd primeerde het positieve. En neen, we zijn geen huwelijksexpert. Maar dat het tussen hem en zijn Gerda en de kids goed zat, dat droop er van af. Vier gelukkige mensen, harmonieus, én graag samen. Om positief jaloers op te zijn….. iets wat je iedereen toe wenst.

Dirk liet de motorcross niet los. Hij bleek de geschikte terreinbaas bij KMC Mol nieuwe stijl. Waar hij ook meteen vriendschap sloot met het nieuwe bestuur. Deelt ook graag zijn ervaring, met een knaap uit de streek, op weg om een hele grote te worden.

En dan, zo plots, onverwacht is daar Dirks’ laatste pedaalslag …..op 22 juli 2020.

Gerda, Nick en Lien, ik weet zeker dat als het kon elk van zijn vrienden een stuk van de pijn zou willen overnemen. Maar helaas, het blijft bij woorden.

Toch zou ik heel kort willen afsluiten.

Want den Dirk? Dat was ne schone mens!