MX World

13/08/2020 11:06 - geplaatst door Stingray

De temperaturen waren aanzienlijk lager dan in het weekend toen het kampioenschap voor de tweede keer in vier dagen terugkeerde naar het veeleisende circuit op een uur rijden van de Letse hoofdstad Riga.

Lees het  Kawasaki MXGP én MX2-rapport onder Thor, credits Juan Pablo Acevedo. 

Een moeilijke kwalificatie zorgde ervoor dat Romain slechts een twaalfde startkeuze verdiende. Hij was in staat om moeilijkheden te vermijden in de eerste bocht en eindigde als dertiende en begon een opmerkelijke rit naar voor. Negende na vijf minuten zat hij enige tijd later zesde in het spoor van zijn teamgenoot Clement Desalle. Dan reed hij drie ronden van het einde naar de derde plaats en in de voorlaatste ronde naar de tweede.

Als elfde in de tweede bocht van race twee maakte Romain opnieuw snelle stappen richting top tien.  Tot hij werd uitgeschakeld na een brutale aanval van Gasjer die hij al gepasseerd was, waardoor de Fransman terugviel naar de vijfentwintigste. Op de halve afstand was hij dertiende en tien minuten voor het einde elfde, maar toen hij de inspanning van twee zware races voelde, moest hij genoegen nemen met die positie bij de finishvlag. Als vijfde overall in de GP staat hij nu elfde in het klassement ondanks het missen van de eerste twee GP's door een blessure.

Romain Febvre: “Vanmorgen was de baan ruig en ik wilde geen risico's nemen en te veel pushen. Hoewel ik twaalfde eindigde, was ik nog maar net iets meer dan anderhalve seconde van de pole. De eerste start was vreemd toen Prado dwars door het peloton sneed en ons dwong het gas in de eerste bocht af te sluiten, anders waren we gecrasht. Mijn starts waren gemiddeld in beide manches, maar in de eerste race had ik een goed ritme en kon ik terugkomen naar de tweede plaats. Dat was een geweldig resultaat en ik had vertrouwen in de tweede manche. Prado reageerde weer vreemd bij de start. Ik reed een goede eerste ronde en kon verschillende rijders te passeren. Maar tijdens de tweede ronde raakte Gajser me en ik crashte. Het peloton zat nog dicht bij elkaar, dus het kostte me veel posities. Ik kwam terug naar de elfde plaats, maar het is gewoon jammer dat ik de GP-overwinning heb gemist door deze crash, want mijn snelheid was erg goed tijdens beide manches. "

Clement Desalle zette zondag een teleurstellende GP achter zich met twee beslissende ritten naar de zesde plaats in elke manche en ook het algemeen GP-klassement. Achtste in de kwalificatie schoof de Belg snel naar de top tien in de eerste ronde van race één en schoof na tien minuten op naar de zesde plaats, een positie die hij vasthield tot op de streep, na een intense strijd met vele andere leidende spelers. Achtste bij de start van race twee schoof hij opnieuw binnen acht minuten naar de zesde plaats om een ​​solide dag te voltooien die zijn zevende plaats in het klassement consolideerde, slechts elf punten verwijderd van de vierde plaats.

Clement Desalle: “Het was een behoorlijke dag, veel beter dan afgelopen zondag. Mijn eerste start was OK, maar toen maakte ik een kleine fout en verloor een aantal posities tijdens de eerste ronde. Ik was achtste maar kwam met een goed ritme terug naar de zesde. Mijn tweede start was vergelijkbaar, maar opnieuw maakte ik een fout tijdens de eerste ronde. Deze race was mijn beste sinds we hier aankwamen. Ik had een goed ritme, een goed gevoel en sloot de dag af met twee top zes resultaten, dus ik ben blij met de verbeteringen. ''

En dan nog even de quote's van de MX2-rijders die he meer dan behoorlijk deden....

Roan van de Moosdijk: “Onze tweede geweldige GP in vier dagen tijd voor weer een dubbel podium voor Mathys en mijzelf! Ik pakte de eerste pole position van mijn GP-carrière,  nam twee goede starts van binnenuit en won twee leuke gevechten met Mathys. Ik had een goede flow in race twee en we kwamen allebei terug op Geerts. Op een gegeven moment dacht ik dat ik een run op hem kon maken voor de overwinning. Dat bleek gewoon een te groot risico. Ik heb net mijn eerste overwinning gemist, maar we krijgen er binnenkort een. Het hele team is zo ondersteunend en we probeerden sinds zondag gewoon te ontspannen met fietsen en gemakkelijke dingen. Het hele team werkt zo hard, in het bijzonder onze trainer Marc de Reuver. Na de eerste manche loopt hij de hele baan, neemt foto's om ons advies te geven en nog veel meer; zonder hem zou het zoveel moeilijker zijn. "

Mathys Boisrame: “Het was een heel goede dag voor mij. Ik werd al tweede in de training en daarnaa in de reeksen twee keer derde, goed voor het podium.  In de tweede race had ik een mooie strijd met Roan. Ik heb geprobeerd hem beide races te passeren, maar we zijn zo gelijk en op deze baan is zo moeilijk te passeren. We hadden eveneens een mooie strijd in de tweede race maar uiteindelijk begon ik een paar kleine foutjes te maken. Dat kostte me veel energie dus het was verstandiger om het podiumresultaat veilig te stellen. De baan was ruig, maar dat vind ik leuk: hoe hobbeliger hoe beter. We herstelden maandag goed, dus het was geen probleem om voor de tweede keer in vier dagen te racen. Mijn dank gaat uit naar het team dat ons alles biedt wat we nodig hebben om goede resultaten te boeken. Marc werkt altijd met ons samen; het is de eerste keer dat ik een trainer heb en ik ben blij dat ik op de baan kan laten zien dat dit pakket gewoon perfect is. "

Mikkel Haarup: “Deze GP bracht absoluut verbetering. Ik had een betere kwalificatie dus ik zat vandaag meer naar de binnenkant van het starthek. Toch wil. Ik had de goede snelheid om naar voor te rijden. In de laatste ronde van de eerste race kon ik Vialle en Olsen voor me zien uitrijden. Ik wilde aanvallen, maar gleed weg en ging onderuit.  Ik kon snel hernemen en bleef zesde. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Mijn techniek is goed, dus ik moet gewoon voorkomen dat ik te veel fouten maak. Als dat lukt wil ik in de top drie staan ​​met mijn teamgenoten. Het schema met drie races in een week is perfect voor mij. Er was genoeg tijd voor herstel en het is fijn om het zo snel te kunnen wisselen als je een slechte race hebt gehad. Ik kijk nu al uit naar zondag! "