MX World

07/09/2020 11:49 - geplaatst door Stingray

Tijdens de Grand Prix van Italië behaalde Jeffrey Herlings van Red Bull KTM zijn vierde algemene overwinning uit zes ronden in 2020 met zijn 450 SX-F (en zijn eerste 1-1) in hete en zomerse omstandigheden op het hardpack Monte Coralli-circuit in Faenza. Fiet: de Nederlander rijdt de tegenstand niet in de vernieling. Hij puurt gewoon 100 procent rendement uit zijnprestaties. Herlings pakt de vierde overwinning van 2020, zijn 90e overwinning in zijn carrière en breidt de voorsprong in het kampioenschap uit. Cairoli behaalt het derde podium van het seizoen en zijn 168e sinds 2004 en Vialle houdt op rode MX2-plaat met 3e plaats.

Verder alles onder Thor.

Credits: Ray Archer.

Het WK-event streek voor het eerst sinds 2012 en voor de eerste van drie evenementen in één week terug naar het compacte en heuvelachtige circuit in Faenza in Oost-Italië. De smalle en harde lay-out had een rondetijd van bijna twee minuten en benadrukte het belang van een goede start. Red Bull KTM Factory Racing parkeerde een week in de paddock van Monte Coralli met rode kentekenplaten als respectievelijke leiders van de MXGP- en MX2-klassen.

Jeffrey Herlings zette zijn tweede pole position van het seizoen neer in de tijdtraining. Tijdens de openingsrace klom hij van een top vijf-start naar leider  Jorge Prado en passeerde die vijf ronden voor tijd. Hij scoorde zijn 172ste manche-overwinning in zijn carrièr, de vijfde van 2020. In de slotreeks moest hij opnieuw voorbij Prado om vervolgens een vastberaden aanval van Jeremy Seewer in de laatste ronden te weerstaan. Hij heeft nu een voorsprong van 60 punten op Cairoli in het MXGP-kampioenschap.

Tony Cairoli, negenvoudig wereldkampioen won de vorige Grand Prix van de koningsklasse op Monte Coralli in 2012. Hij begon sterk in de eerste manche en maakte deel uit van een toonaangevend kwartet met zijn twee teamgenoten. Cairoli kon de rush van Seewer voor de 2e plaats niet counteren, maar eindigde als 3e, iets meer dan een seconde achter de Zwitser. In de tweede race zat hij opnieuw vooraan en behaalde een 3-3 scorekaart voor zijn derde trofee van het seizoen, waarmee hij Tim Gajser in het kampioenschap passeert.

Jorge Prado, de dubbele MX2-wereldkampioen bepaalde het tempo tijdens de eerste MXGP-manche, maar werd ingelopen door zijn teamgenoten Herlings en Tony Cairoli. Prado bleef tot de laatste ronde dicht bij Herlings maar maakte toen een fout en zakte terug naar de 4e plaats. De Spanjaard produceerde een soortgelijk verhaal in de tweede manche: hij leidde in totaal 24 van de 34 ronden in Faenza. Hij kwam als 6e over de streep voor de 5e plaats algemeen. De rookie uit de koningsklasse staat 8e in de MXGP-puntentabel.

Jeffrey Herlings: “Ik voelde me de hele dag goed. De snelheid van de top tien is ongelooflijk hoog. Iedereen zit zo dicht bij elkaar en de starts waren echt de sleutel. Het was moeilijk om Jorge te passeren omdat hij in de verdedigingsmodus reed. Ik kreeg de kans in beide manches toen hij een beetje moe begon te worden. Het wordt een spannende week, denk ik. De baan kan nog ruiger worden om meer passingsmogelijkheden te creëren. Er werd prima gesproeid en het was veilig, wat het belangrijkste is. Ik kijk uit naar woensdag. "

Tony Cairoli: “Ik startte vanaf de 8e plaats in de eerste manche en ik zag Jorge en Jeffrey vooraan. Het tempo was hoog, maar ik kon dichterbij komen al was Jeremy Seewer was ook erg snel vandaag. Ik kreeg won een plaats toen Jorge aan het einde crashte. Mijn start was beter in de tweede manche en ik werd 4e, hoewel ik in de eerste ronde een grote fout maakte en bijna ten val kwam. Ik herstelde maar bouwde veiligheid in omdat de omdat de baan een beetje moeilijker werd. Ik probeerde in de laatste ronden aan te vallen, maar over het algemeen ben ik blij met de derde plaats omdat dit soort baan niet echt een van mijn favorieten is. We moeten hier nog twee races rijden, dus ik hoop te verbeteren. ”

Jorge Prado: "Ik ben best tevreden met mijn rijstijl. Ik had een kleine dip in de eerste manche en Jeffrey gebruikte dat om mij te passeren. Seewer en Tony vielen toen heel fel aan, maar ik bleef Jeffrey bij tot de laatste ronde. Ik kwam in een geul terecht. Toen ik op het gas wilde, viel de geul in, waardoor ik ben gecrasht. Het was een geval van pech. In de tweede manche begon ik goed en reed goed tot het einde toen Jeffrey weer doorkwam. Ik heb een aantal fouten gemaakt en wat focus verloren. De vijfde overall is redelijk, maar ik mik op meer. Nadat ik de man was die vandaag de meeste ronden leidde, is het jammer om niet op de box te staan, maar we komen er wel. Ik voel me goed."

Tom Vialle pakte in de MX2 de holeshot en leidde de helft van de race. Een fout deed de Fransman in een intense strijd om de 3e positie belanden. Vialle werd 4e, slechts 0,3 seconde achter landgenoot Mathys Boisrame. In de tweede reeks reed hij steeds op minimale afstand van leider Maxime Renaux. Opnieuw was het verschil slechts 3/10 seconde. 

Tom Vialle: “In de eerste manche voelde ik me redelijk goed, maar toen maakte ik een fout die zo snel gebeurde dat ik niet echt begreep wat de oorzaak was. De voorkant brak uit. Ik herstelde en pakte de vierde plaats. In de tweede manche reed Max Renaux heel goed en sloeg hij in het begin een gat op ons. Ik bleef werken en raakte in een heel goed ritme. Ik heb de laatste vijf ronden zoveel als mogelijk druk gezet. De baan was moeilijk, met veel sporen en ik kon er geen weg door vinden. Over het algemeen was het geen slechte dag. "