MX World

10/09/2020 08:26 - geplaatst door Stingray

Woensdag werd de zevende wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP verreden op het gladde en harde circuit van Faenza. Dit maakte het voor de rijders zeer uitdagend. Na een sterk optreden van Alessandro Lupino op zondag, begon hij met vertrouwen aan de dag en presteerde nog beter dan op zondag. In de kwalificatie zette hij een scherpe negende tijd op de klok en dit zorgde ervoor dat hij een goede startplaats had voor in de manches. Op een baan waarop het moeilijk is om in te halen, is dit zeer belangrijk om een goed resultaat te behalen.
Verder onder Thor.
Credtis: Eric Laurijssen.In de eerste manche kwam Lupino op een sterke achtste plaats uit de eerste ronde en kon hiermee voor de eerste keer dit jaar de snelheid van de rijders aan de kop ervaren. De Italiaan vloog over het circuit en wist zich in de beginfase zelfs op te werken naar een zesde plaats en begon in te lopen op MXGP kampioen, Tim Gajser. Dit liet zien dat Lupino een enorm hoog tempo aan het rijden was. Uiteindelijk kwam hij op een fantastische zevende plaats over de finish en liet hiermee zien waartoe hij in staat is. Ook Calvin Vlaanderen pakte een redelijk goede start maar kreeg af te rekenen met harde onderarmen en dit is verre van ideaal op een circuit zoals deze. Tegen het einde van de wedstrijd vond hij zijn ritme en wist er een twaalfde plaats uit te halen. Voor Thomas Covington was het een teleurstelling dat hij met een 21ste plaats niet tot scoren kwam omdat hij de snelheid had om in de top twintig te kunnen finishen.
 
Toen het starthek in de tweede manche viel, kwam Lupino minder goed weg en kwam net buiten de top vijftien uit de eerste bocht. Op een baan waarop hij zich duidelijk thuis voelde, kwam hij gedurende de wedstrijd terug naar voren. De Italiaan kwam op een goede twaalfde plaats over de finish en werd hiermee tiende in de daguitslag. Voor Lupino is dit een fantastisch resultaat in het sterke MXGP deelnemersveld. Vlaanderen pakte een goede start maar aan het einde van de eerste ronde kwamen er twee rijders vlak voor hem ten val waardoor hij geen kant meer op kon en vast kwam te staan. Hierbij verloor hij veel tijd maar hij ging in de achtervolging en probeerde nog zover mogelijk terug naar voren te komen. Hij strandde uiteindelijk op een 22ste plaats maar het was goed om tijd op de motor door te brengen en niet zomaar de wedstrijd te verlaten ondanks dat hij zover vanuit het achterveld moest komen. Het was een goede wedstrijd voor Thomas Covington die vanaf een vierentwintigste plaats terug kwam naar een zeventiende positie, net achter de voormalige MX2 wereldkampioen, Jordi Tixier. Hij heeft op het moeilijke circuit veel progressie geboekt en kan tevreden zijn over hoe het nu gaat.
 
Commentaar Alessandro Lupino (10e in het dagklassement): ‘’Ik ben heel tevreden over mijn Grand Prix want beide manches waren erg goed. Vanaf hier moeten we verder bouwen. In de eerste manche was ik heel erg snel en ik had niet verwacht dat ik zo snel zou zijn. In de tweede manche was mijn start niet zo goed en moest ik van buiten de top vijftien terug komen. Ik was bang om fouten te maken waardoor ik het tempo iets heb laten zakken maar uiteindelijk heb ik de Grand Prix op een goede manier af weten te sluiten. Ik kan hier alleen maar tevreden over zijn. Ik wil het team bedanken en de mensen die achter mij staan want zij maken dit mogelijk voor mij.’’
 
Commentaar Calvin Vlaanderen (16e in het dagklassement): ‘’De Grand Prix zit erop. Ik ben blij dat ik er heelhuids uit ben gekomen en dat ik me toch weer een klein beetje heb verbeterd. Ik had een goede kwalificatietijd. Ik zette een tiende tijd op de klok, wat een goede verbetering was ten opzichte van zondag. In de eerste manche pakte ik een goede start en kwam rond de tiende plaats uit de eerste bocht. Ik begon wat verkrampt te rijden en kreeg daardoor in de eerste tien minuten last van harde armen. Ik probeerde te herstellen, goed te ademen en het onder controle te krijgen. Tegen het einde van de wedstrijd werd het iets beter. Ik ben op een twaalfde plaats geëindigd, een positie waar ik niet tevreden mee ben maar het was ok. In de tweede manche pakte ik opnieuw een redelijke start en zat net buiten de top tien. Echter tijdens de eerste ronde kwamen er twee rijders vlak voor mij ten val in een afdaling. Aangezien ik in hetzelfde spoor zat, kwam ik vast te staan. Hier ben ik erg teleurgesteld over. Ik heb de wedstrijd uitgereden om meer gevoel met de motor te krijgen en ervaring op te doen. Op vrijdag gaan we weer trainen met het team en we gaan proberen om nog een paar dingen te verbeteren. Hopelijk komt dit op zondag tot uiting.’’
 
Commentaar Thomas Covington (19e in het dagklassement): ‘’Ik voelde me vandaag een stuk beter en ik heb kleine stapjes voorwaarts gemaakt. Het is nog niet waar ik qua resultaten wil zijn maar ik ben heel blij met de progressie die we maken. Ik kijk uit naar de laatste wedstrijd in Faenza op zondag.’’