MX World

14/09/2020 19:03 - geplaatst door Stingray

Het circuit St-Pierre in het grensstadje Condé sur L’escaut was het toneel voor de finale van het Noord-Franse circuit. Een pak piloten op de afspraak waardoor er in bijna alle categorieën ochtendkwalificaties moesten rijden. Het werd een hyperspannende dag waarbij de titel in de koninginnenklasse pas in de laatste bocht werd beslist in het voordeel van Daymond Martens.

Meer onder Thor. Foto Kristof Van Vaerenbergh (FB).

85 cc
Belgisch kampioen Hugo Stiennes had tot nu toe het seizoen gedomineerd maar in deze finale kwam de TM-rijder minder goed voor de dag. De thuisrijder Tom Brunet domineerde de volledige dag in Condé en de topper kreeg de meeste tegenstand van de kleine Belg Hugo Buchelot. De strijd was meer dan hevig maat Brunet haalde toch tweemaal zijn slag binnen voor Buchelot. Hugo Stiennes leek lange tijd op weg naar de derde plaats tot zijn motor het in de voorlaatste ronde begaf. Gelukkig had het Waaltje voorsprong genoeg opgebouwd om na het BK nu ook een Franse titel te pakken. Bij de 'cadets' een dubbel Belgisch succes met Hugo Buchelot als winnaar voor Hugo Stiennes. Troy Verburgh miste net het podium als vierde. Bij de miniemen een logische zege voor Tom Brunet terwijl Tom Duckerts mooi derde werd. Jeremy De Kerpel maakte zijn Frans debuut op een zesde plaats.

125 cc
Het kampioenschap kreeg hier een nieuwe deelnemer want Vincent Marty was het land doorkruist om in Condé te starten en de Yamaha-toprijder reed de tegenstand gewoonweg in de prak. Marty reed van start tot finish aan de leiding. De Kampioenschapsrijders kregen een pak voor de broek en beste of the rest werd Alexandre Viltard. Voor de Belgische fans zorgde Emiel Soens voor de verrassing van de dag want de West-Vlaming reed zich knap in de top vijf in de eerste reeks en werd schitterende tweede in de slotreeks. Ook Leopold Lefevre, Noa Fornier en Travis Verburgh vinden we terug in de top tien. Voor het kampioenschap werd het stevig rekenen waarbij de regelmatigste Aurelien Declercq de titel pakte maar de absolute verrassing werd Emiel Soens die door zijn superwedstrijd de derde plaats pakte in het kampioenschap.

MX2
Met nog vier piloten die op nauwelijks tien punten van elkaar stonden, werd het bloedstollend spannend in Condé. Daarbij was ook eliterijder Simon Depoers komen opdagen waardoor de zenuwen nog meer gespannen stonden. Depoers zou de beide reeksen winnen na een hard duel met Kristof Van Vaerenbergh. De tegenstand moest dus alle hens aan dek roepen om Van Vaerenbergh van de titel te houden en na de eerste reeks was Antoine Fondu reeds afgevallen in de strijd om de titel. Na de slotreeks zou ook Raphael Blond door het ijs zakken zodat Jean-Lou Lepan in het kampioenschap nog vier puntjes overhield op Kristof Van Vaerenbergh die vice-kampioen werd. Een pak Belgen in de top tien hier met een vijfde plaats voor Jerome Biets voor Amandine Verstappen en Avo Tack. Cyril Labie werd mooi negende voor Yann Meulemeester.

MX1
De Fransen waren massaal komen opdagen om hun nieuw chouchou, Jermey Haucquier als kampioen te vieren maar dat zou op een anti-climax uitlopen. De Belgisch topper Daymond Martens begon vrij kansloos aan de finale maar de BUD-Kawasaki rijder deed het onmogelijk. Nochtans ging de eerste reeks naar Thibault Maupin die het EK even ruilde voor deze Ligue-race. Victor Brossier leek op weg naar de tweede plaats tot hij hard in botsing kwam met een ontketende Daymond Martens. Maupin won vlot de opening voor Haucquier en Martens zodat er bij de KTM-mannen nog geen vuiltje aan de lucht was. Matteo Puffet verloor alle kansen op de titel door mechanische pech.
In de slotreeks zette Martens de reeks meteen naar zijn hand terwijl Jeremy Haucquier volledig verkrampt rondreed en nauwelijks in de top vijf raakte. Maupin, Puffet en Mattis Meerschout zaten vlakbij en dus geen spoor van Haucquier die pas in de laatste vijf minuten op dreef kwam. De top drie was voldoende voor de titel in de laatste ronde kwam Haucquier aansluiten bij een zwijmelende Thibault Maupin. De aanval in de laatste bocht mislukte echter zodat Daymond Martens de zege pakte voor Matteo puffet en Thibault Maupin. In het kampioenschap pakt Martens zo de titel met twee puntjes voorsprong op een ontgoochelde Jeremy Haucquier.

Results
Miniem 85 cc 1.Tom Brunet 2.Simon Deruyter 3.Tom Duckerts (B) 6.Jeremey Dekerpel (B)
Cadet 85 cc : 1.Hugo Buchelot (B) 2.Hugo Stiennes (B)3.Tom Caneele 4.Troy Verburgh (B)
Kampioenschap Cadet : 1. Hugo Stiennes (B) 4.Troy Verburgh (B)5.Hugo Buchelot (B)
Kampioenschao Miniem : 1.Tim Langue 7.Tom Duckerts (B)8.Mayron Roth (B) 11.Jeremy Dekerpel (B)
125 cc : 1. David Marty 2.Alxandre Viltard 3.Aurelien Declercq 4.Emiel Soens (B) 5.Leopold Lefevre (B) 8. Noa Fornier (B) 9. Travis Verburgh (B) 20Lucas Wauthier (B) 21.Brit Van Muylem (B)
Kampioenschap : 1.Aurelien Declercq 2.Alexandre Viltard 3.Emiel Soens (B) 8.Noa Fornier (B)10.Junior Bal (B)17.Noa Deboutez (B)18.Travis Verburgh (B)35.Brit Van Muylem (B) 36. Lucas Wauthier (B)
Mx2 : 1. Simon Depoers 2.Kristof Van Vaerenbergh (B) 3. Rafael Blond 5. Jerome Biets (B) 6. Amandine Verstappen (B) 7. Avo Tack (B) 9. Cyriel LAbie (B) 10.Yann Meulemeester (B) 13.Maxime Lurkin (B)
Kampioenschap 1. Jean-Lou Lepan 2.Kristof Van Vaerenbergh (B) 3.Antoine Fondu 6.Avo Tack (B)8. Yann Demeulemeester (B) 10.Cyril Labie (B) 11.Ugo Moors (B) 12.Amandine Verstappen (B)13.Maxime Lurkin (B) 14.Arnaud Herinne (B)18. Pako Destercq (B)19.. Jerome Biets (B) 34.Kevin Tamo (B) 35.Lowie Soens (B)
MX1 : 1.Daymond Martens (B) 2.Thibault Maupin 3.Jeremy Haucquier 4.Jeremy Coen (B) 5.Mattis Meerschout (B) 6.Killigan Delroeux (B)7.Ryan Bonnewijn (B)8.Bastien Houche (B) 9.Matteo Puffet (B) 11.Mathieu Van Der beke (B)14.Arnaud Blairon (B) 21.jason Franssen (B)
Kampioenschap : 1.Daymond Martens (B) 2.Jeremy Haucquier 3.Matteo Puffet (B) 5.Jeremy Coen (B) 6.Ryan Bonnewijn (B) 8.Mattis Meerschout (B) 10.Killigan Delroeux (B)11.Mathieu Van Der Beke (B)13.Bastien Houche (B) 15.Erik Willems (B) 19.Jason Franssen (B) 21.Dennis Van Hul (B) 22.Arnaud Blairon (B)27.Thomas Cadron (B)