MX World

14/09/2020 11:05 - geplaatst door Stingray

In de eerste MXGP-race was het Jorge Prado van Red Bull KTM Factory Racing met alweer een FOX Holeshot. Hij leidde vervolgens voor zijn teamgenoot Antonio Cairoli en Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Calvin Vlaanderen en Alessandro Lupino van Gebben Van Venrooy Yamaha Racing kenden beiden een geweldige start in de openingsrace en werden vierde en vijfde in de openingsronde.

Verder lezen onder Thor.

Tim Gajser van Team HRC schoof vervolgens door naar de top vier, terwijl hij zocht naar een snelle manier om Cairoli te passeren, hoewel dat niet werkte omdat de twee elkaar raakten en Gajser neer ging. Prado bleef toen voorop met Seewer, Cairoli en Lupino. Ondanks dat hij een ronde eerder crashte, herstelde Gajser sterk toen hij in de tweede ronde de top 10 bereikte. Terug bij de leiders was het gat tussen Prado en Seewer 2 seconden. Lupino kwam echter onder druk van Mitch Evans van Team HRC voor de vierde plaats, en de Australiër nam de positie niet lang daarna in. Gajser bleef vooruitgang boeken terwijl hij naar de 6e plaats klom, terwijl Arminas Jasikonis van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing een weg zocht langs Clement Desalle van Monster Energy Kawasaki Racing Team om naar de 9e plaats te komen. Met 10 minuten plus 2 ronden op de klok was het verschil tussen Prado en Seewer slechts 0,5 seconde, toen de fabrieksrijder van Yamaha aan zette voor de overwinning. Het gat tussen eerste en tweede bleef voor de rest van de race onder een halve seconde, totdat Seewer een fout maakte en crashte toen hij voor de vierde maal Prado probeerde te passeren op dezelfde plaats. Door die crash verloor hij gelukkig maar één positie aan Cairoli. Prado pakte zijn allereerste MXGP-manche overwinning uit zijn carrière, met Cairoli als tweede en Seewer als derde.

In race twee bewees Prado opnieuw dat hij de meester van de starts was, want hij voegde nog een FOX Holeshot toe aan zijn steeds groter wordende aantal. Evans kwam over de Fox-meet door als tweede plaats, met Gautier Paulin en Gajser van Monster Energy Yamaha Factory Racing ook in de top 4. Seewer stond op de zesde plaats. Gajser verspilde opnieuw geen tijd en werd hij tweede, gevolgd door zijn teamgenoot Evans, met Cairoli en Seewer in de buurt. Paulin kwam vervolgens onder druk te staan ​​van Glenn Coldenhoff van Standing Construct GasGas MXGP en Romain Febvre van Monster Energy Kawasaki Racing Team. Febvre was toen de snelste man op de baan terwijl hij Coldenhoff bleef achtervolgen. Ondertussen mikte Seewer op de vierde plaats van Evans voor de vierde plaats, gezien Coldenhoff en Febvre ook snel dichterbij kwamen. Arminas Jasikonis van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing crashte toen op de 10e plaats en eindigde de race uiteindelijk op de 13e positie. Toen Seewer vierde werd, was Gajser in slag met Prado voor de leiding. De twee raakten mekaar ei zo na, maar de move van Gajser loonde en hij werd de nieuwe raceleider. Prado begon toen onder druk te komen van Cairoli en een ronde later passeerde de # 222 de jonge Spanjaard op exact dezelfde plek als Gajser. Seewer dacht zich de derde plaats van Prado op te eisen, maar Febvre besloop hem binnen door en stal de vierde plaats van Seewer. Febvre ging achter Prado, en passeerde hem op dezelfde plaats als Cairoli en Gajser. Even vocht Prado terug maar Febvre reageerde en eindigde opnieuw als derde. En het werd niet beter voor Prado, die werd ingehaald door Coldenhoff. Hierdoor zakte Prado naar de 6e plaats in de race. Terwijl Evans en Paulin streden om de 8e plaats, werd het gat tussen Gajser en Cairoli kleiner. Het zag er naar uit dat de Italiaan zou aandringen voor de reeks overwinning. En Febvre liet ook een hoog tempo zien in de race toen hij met nog drie ronden te gaan naar de tweede plaats ging. Maar er kwam geen verrandering. Gajser won de tweede race. Cairoli werd tweede, Febvre derde, Seewer vierde en Coldenhoff vijfde.

Na die twee consistente ritten was de eindzege voor Antonio Cairoli. Hij wordt ook de nieuwe leider in het kampioenschap. Tim Gajser werd tweede overall, met Jorge Prado als derde. Cairoli heeft nu een voorsprong van 7 punten op Gajser in het MXGP-kampioenschap, met Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing nog steeds op de derde plaats.

Antonio Cairoli: “Natuurlijk ben ik vandaag heel blij. Elke race voel ik me een beetje beter met de omstandigheden. Vanmorgen in de training was het moeilijk. Ik was drie en een halve seconde verwijderd van een goed tempo. Dat was zeker geen goede motivatie voor de race. Ik maakte aan het begin van de race een fout, en verdraaide mijn knie draaien. Het was moeilijk, maar met de ervaring die ik heb weet ik hoe ik met deze situaties moet omgaan. Ik wens Jeffrey een snel herstel, het is jammer dat hij er niet is. Ik ben niet zo goed begonnen, maar nu wil ik voor het kampioenschap gaan en dit is mijn doel. Ik ben erg blij met mijn presteren in het kampioenschap. Ik ben super blij dat ik nog steeds met de jongens strijd om de titel. Nu ben ik 35 jaar oud. Dit is iets waarvan ik nooit had verwacht dat ik op deze leeftijd nog zo goed zou zijn. Hoe dan ook, elke keer dat ik rijd geniet ik op de baan. ”

Tim Gajser: "Eigenlijk had ik geen goede starts in beide races. In het begin probeerde ik snel te passeren. In de eerste ronde van de eerste race raakte ik  Tony en viel. Daarna kwam ik terug naar de vijfde plaats. Ik was een beetje teleurgesteld. In de tweede ren kende ik een betere start en kon ik de leiding nemen, mijn voorsprong van drie seconden behouden en de race controleren. Zoals Tony al zei, Jeffrey was dit jaar erg snel en we wensen hem een ​​snel herstel toe. Maar nu staan we heel dicht bij Tony. Zelfs Seewer en de andere jongens zijn niet zo ver verwijderd in de WK-stand. Ik denk dat het een interessant seizoen gaat worden en ik zal gewoon mijn best doen en van elke GP proberen te genieten.”

Jorge Prado: “Ik voel me momenteel goed met de motor. Ik denk dat het qua snelheid best goed is de eerste vijfentwintig minuten. Maar ik ben blij dat ik mijn eerste reeks overwinning kon behalen, ook al was het een zware dag, ik ben erg blij. Ik gebruikte veel energie in de eerste race, maar ik wilde echt die overwinning. Ik geef in elke race het maximum. De tweede race begon ik eigenlijk al met een lege tank. Gisteren was ik ziek. Ik voelde me erg slecht en bleef vrijwel de hele dag in bed. Ik ben erg blij dat ik op het podium sta. Het is normaal dat ik me vandaag machteloos voel, dus ik denk dat ik in deze omstandigheden zeer goede resultaten heb behaald.”