MX World

05/10/2020 10:54 - geplaatst door Stingray

Toen de poort voor de eerste MXGP-race van de dag viel, was het Jorge Prado van Red Bull KTM Factory Racing die voorop reed, terwijl Tim Gajser van Team HRC, Romain Febvre van Monster Energy Kawasaki Racing Team en Dylan Walsh van JM Honda Racing hem volgden. Er was drama in de eerste ronde toen Prado en Febvre ten val kwamen, waardoor Walsh de eerste plaats in handen kreeg en behoorlijk lang leiden. Gajser werd tweede met zijn teamgenoot Mitch Evans en Antonio Cairoli van Red Bull KTM Factory Racing vlak achter hem.

Meer onder Thor, credits Infront.

Walsh leidde het veld vervolgens in de tweede ronde van de race, terwijl Gajser op zoek was naar een weg langs de Australiër, met Evans, Prado, Cairoli en Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory Racing in zijn spoor. Febvre probeerde te herstellen en moest over  teamgenoot, Clement Desalle. Voorin werd het spektakel verzekerd.  voor de 7e plaats in de race, terwijl het voorin steeds warmer werd toen Walsh Gajser op afstand probeerde te houden. Gajser werd ongeduldig toen Wals hem een paar keer blokeerde blokkeerde. Prado, ondertussen voorbij Evans zette Gasjer onder druk, tot die er in slaagde om Walsh toch te passeren na dik vier ronden.  De strijd in de top 10 was waanzinnig, beklijvend, met veel actie en veel positiewijzigingen.  Walsh zakte terug en gaf later op met een opgestookte koppeling. Gajser breidde vervolgens zijn voorsprong uit naar 3.041 seconden, terwijl Seewer aandrong om Evans te passeren, hoewel hij op zijn hoede moest blijven, want ook Febvre, Standing Construct GasGas MXGP's Glenn Coldenhoff en Cairoli kwamen dichterbij. Febvre crashte en verloor zijn 5e plaats, terwijl Evans Prado moest laten gaan. Seewer werd gepasseerd door Coldenhoff en Cairoli en zakte naar de 6e plaats in de race. Ook Prado kwam onder druk te staan ​​van Coldenhoff. De Nederlander wist de Spanjaard uiteindelijk te passeren en reed zelfs het kloofje dicht op de met arm pump geplaagde Gajser. 

In race twee maakte Prado weer een goede start met Gajser en Cairoli in de top 3. Gajser verspilde geen tijd en kwam. Een beetje later crashte Prado, en daarmee gingen de boeken toe voor een podiumplaats. Sensatie voorin toen Gajser een beetje stom ten val kwam en Cairoli kans zag om de leiding - en belangrijker nog - 3 punten in te lopen op de WK-leider. Ondertussen zat Seewer in he spoor van Febvre, op vier. Het was/bleef close racing, maar de spanning van de eerste reeks werd niet geëvenaard, omdat er na halfwedstrijd omzeggens niks meer wijzigde. Gasjer kon het tempo van leider Cairoli aan, maar daar bleef het bij. Opschudding kwam er toch wel, toen buiten beeld, Seewer er in slaagde om alsnog de derde plaats aan Febvre te ontfutselen. 

Wat het podium betreft, Tim Gajser behaalde zijn eerste eindzege van het seizoen, terwijl Cairoli de 2e stek bezette en Coldenhoff opnieuw zijn rentree op het podium maakte. 

Tim Gajser: "Ik heb dit jaar veel reeksen gewonnen, maar ik kon tot vandaag nog geen GP winnen. De eerste race had ik een beetje armpump, maar daarna voelde ik me goed; de tweede race had ik een erg goede start en kon ik Jorge Prado onmiddellijk passeren in de eerste of tweede ronde en neem ik de leiding. Toen ik leidde, maakte ik een foutje en ik viel. Tony passeert me. Na we een heel mooi gevecht om de overwinning eindigde ik als tweede maar ik won wel de GP. Ik kijk er echt naar uit om naar Spanje te gaan, want het is een nieuwe baan en een nieuw evenement."

Antonio Cairoli: “Ik ben natuurlijk blij om de reeks te winnen. Toch voelde ik me het hele weekend niet zo goed. Mijn knie bezorgt me nog steeds veel problemen. Vrijdag moest ik naar het ziekenhuis. Daar werd vocht afgenomen en vet ingebracht. Hoe dan ook, ik moet verder en ik zal wel zien of ik hard kan pushen tot het einde."