MX World

06/10/2020 08:40 - geplaatst door Stingray

De GP van Europa eindigde na drie races in één week op het moeilijke zandcircuit van Tazio Nuvolari in Mantova. Tony Cairoli won zijn tweede manche van het seizoen en pakte daarmee de 2e plaats algemeen. In de MX2 scoorde Tom Vialle een moto-overwinning en werd tweede: hij heeft steeds een marge van 46 punten aan de top van het kampioenschap.

Verder lezen onder Thor.

Ondanks de beperkingen rond het MXGP-seizoen 2020 slaagde het FIM Wereldkampioenschap Motocross erin om de 21e en 22e manche van het jaar (en de vijfde en zesde in een week) op zondag in Mantova te organiseren. De zanderige lay-out vertoonde slechts kleine aanpassingen in vergelijking met de twee vorige uitstapjes in de afgelopen zes dagen. Hevige regenval op vrijdag hielp enkele hobbels te verzachten. Opnieuw moesten rijders snelheid en voorzichtigheid in balans houden met solide starts en moeilijke omstandigheden om in te halen op het smalle parcours.

MXGP

Tony Cairoli - viervoudig winnaar in Mantova - maakte deel uit van een selecte groep die in de eerste manche in de top vijf circuleerde. Cairoli, die nog steeds kampt met het ongemak van een geblesseerde linkerknie en een gebroken neus, slaagde erin om uiteindelijk Jeremy Seewer te verslaan om zich als 5e te klasseren. In de tweede manche maakte hij een goede start met zijn KTM 450 SX-F en streed meteen om de leiding. Toen Tim Gajser kot crashte, nam Cairoli de controle over en hield de Sloveen op afstand om zijn tweede geblokte vlag van het seizoen te verdienen. De 2e plaats van de 35-jarige vertegenwoordigde zijn 170e podium in zijn carrière en de vijfde van 2020. Hij staat op slechts 11 punten van Gajser in het MXGP-kampioenschap.

Een nieuwe holeshot voor Jorge Prado leverde geen resultaat op in de openingsronde van de eerste manche, omdat de Spanjaard een fout maakte door zijn motor te blokkeren en daardoor de leiding verloor aan Dylan Walsh. In een race waar de zes beste rijders slechts een paar seconden van elkaar verwijderd waren, vocht de voormalige MX2-wereldkampioen terug naar de 2e plaats en werd hij pas laat gepasseerd door Glenn Coldenhoff om als 3e te eindigen. In de tweede manche schoof hij snel weer naar de 2e positie, maar crashte in de derde ronde en kreeg een klap tegen zijn rechterheup. Prado kon weer opstijgen en met een licht beschadigd voorwiel behaalde hij nog vier punten. De 19-jarige staat 4e in de MXGP-tabel.

Tony Cairoli: "Ik ben natuurlijk heel blij met de overwinning, maar ik voelde me dit weekend niet zo geweldig. Mijn knie heeft me problemen gegeven. Ik reed een beetje stroef. We hebben wat veranderingen aan de motor aangebracht en ik voelde me niet zo goed. De 5e was oké in de eerste manche, maar dat is niet wat we willen voor het kampioenschap. Ik heb alles gegeven in de tweede manche en het was een goede race. We moeten nog een maand blijven pushen en naar onze doelen kijken. "

Jorge Prado: “De dag begon redelijk goed, maar ik gaf mezelf wat werk toen ik de fiets stopte; vijf jongens passeerden me en ik moest ze terughalen om uiteindelijk als derde te eindigen, wat goed was. Ik voelde me goed, maar we hebben een paar dingen veranderd voor de tweede manche en tijdens de sighting lap dacht ik ‘dit is mijn race’ omdat ik me fit voelde, volledig herstelde en de motor voelde beter aan. Ik had een perfecte start, maar Tim Gajser passeerde me. Even later werd ik verblind. Ik kon geen rand op de berm zien die na de chicane kwam. Ik raakte die met mijn achterwiel en kwam ten dal. Daarbij sloeg ik met mijn heup tegen het stuur  en raakte met mijn hoofd de grond. Ik was de laatste toen ik opstond en probeerde opnieuw op te starten. Er was een probleem met het voorwiel omdat het bij sommige sprongen en in sommige bochten een beetje blokkeerde. De voorrem was ook beschadigd, dus ik kon hem niet gebruiken. De rest van de race was moeilijk. Ik heb gedaan wat ik kon."

MX2

Tom Vialle was 7e na de ochtend training. Gebruikmakend van alle snelheid van zijn KTM 250 SX-F om zijn 13e holeshot van 2020 te behalen, bouwde hij een voorsprong op op titelrivaal Jago Geerts. Maar de Belg sloot al snel tot binnen een seconde van zijn achterwiel. In de laatste drie ronden bleef Vialle kalm en wist weg te rijden van de dreiging om zijn tiende race van 2020 te winnen. Vialle en Geerts kwamen in de tweede manche tegenover mekaar te staan. Dit keer was Vialle de achtervolger maar kon niks forceren. Het gat was wel minder dan een seconde aan de finish. De overwinning van Geerts leverde hem de eindzege op. Vialle wist dit jaar zijn tiende podium te halen uit elf Grands Prix en behoudt een voorsprong in het kampioenschap."

Vialle: " Ik heb een paar fouten gemaakt op het wave gedeelte waardoor Jago me kon pakken. Ik wist dat ik wat meer snelheid had en ik was heel blij om alsnog te winnen. In de tweede manche haalde ik Ben Watson vrij snel in en toen was Jago er weer. Ik heb echt geprobeerd om de laatste drie ronden te pushen en aan het eind was ik redelijk dichtbij. Hoe dan ook, een tweede plaats was vandaag genoeg en we pakten meer punten voor het kampioenschap. ”