MX World

07/10/2020 09:26 - geplaatst door Stingray

Soms hoef je je niet af te vragen waarom appels niet ver van de boom vallen. Dat is zeker zo in de familie Roelants. Vader Walter, ik verbeter, 'De Wakke', was in zijn tijd een meer dan verdienstelijk crosser. Vooraleer zijn zonen Joël en Axel gingen crossen had de 'Wakke' er al een carrière op zitten. De nu 60-jarige bedrijfsleider uit Grobbendonk (schildersbedrijf TRIS, gespecialiseerd in o.a. hoogspanningsmasten) werd Belgisch kampioen bij de toenmalige BLM, en reed nadien enkele jaren BMB. Tot de zonen begonnen te crossen.

Meer onder Thor.

Walter zat al een tijdje terug op de enduro motor, maar dan werd hij plots gebeten door de rally-raid. Helaas, omwille van het 'beestje' werd zijn debuut, de Abu Dhabi Challenge, uitgesteld. Maar vandaag neemt Walter de start in de Andalucia Rally. Niet zo maar een beginnersgeval. Hoewel dit evenement wellicht zijn roots vond in de Transpaña rally, begin jaren 90. Dat was de wieg waarin veel Nederlanders en Belgen  deel namen om nadien door te stoten naar de grote rally Raids zoals de Dakar en de Pharaoh's.  Persoonlijk maakten we toen over het team Marc Lauwers-Jan Verbergt-Herman Verboven destijds een reportage die integraal op VTM werd uitgezonden.

Walter gaat rijden met een Husqvarna en zal zich meteen geplaatst zien tegenover een heel peloton vermaarde rijders. Drie wereldkampioenen rally raid komen aan de start met Toby Price, Matthias Walkner en titelverdediger Sam Sunderland. Bij de auto's al evenzeer een top affiche met Carlos Sainz, Nasser Al-Attyah en de kampioen der kampioenen Stéphane Peterhansel.

De rally is gelokaliseerd rond het bivak in Villamartin (Andalusië), 50 km noord-oost van Jerez de la Frontera. De rally start vandaag met een superspecial gevolgd door vier etappes. De deelnemers zullen in totaal  1345 km afleggen met maar liefst 1030 km aan specials. Met slechts 324 km verbindings kilometers zullen de rijders elke dag heel snel kunnen koersen. Het zwaartepunt ligt op vrijdag met een totale afstand van 434 km, waarvan 134 km (heen en weer) liaison. De Andalucia Rally is dus een sprintwedstrijd. Gelet op de magere rally raid kalender is dit de enige mogelijkheid om zich voor te bereiden op de Dakar 2021.

Je kan de rally volgen, hopelijk komen de resultaten HIER op de website.

Walter finishte als