MX World

12/10/2020 13:45 - geplaatst door Stingray

De 12de ronde van het WK MXGP was er voor JM Honda Racing rijder Dylan Walsh één om vlug te vergeten. Walsh was erop gebrand om te bevestigen na zijn stunt van vorige zondag in Mantova maar kwam vandaag niet tot scoren. Teammaat Artem Guryev pakte wel twee WK punten, zijn eerste van het seizoen, op het gloednieuwe Intu Xanadu circuit.

Thor! Credits: Bavo.

Voor de MXGP rijders was de nieuwe omloop in de buurt van Madrid een stap in het onbekende. In tegenstelling tot alle vorige GP’s dit seizoen ging het immers om een onuitgegeven baan met kleigrond, technische obstakels en vooral veel sporen. Door de geringe ‘track time’ voor de reeksen kregen Walsh en Guryev maar weinig gelegenheid om het circuit te leren kennen. In de tijdstraining zette Dylan de 18de tijd neer, Artem deed het voorzichtig aan en eindigde 22ste.

Hoewel het ondertussen steeds meer een gewoonte is geworden schoot Walsh ook nu ijzersterk uit de startblokken. De jonge Nieuw-Zeelander stuurde zijn krachtige JM Honda Racing CRF450R naar de derde stelling bij het insturen van de tweede bocht. Vervolgens zou hij tien minuten in de top-10 post vatten. Helaas raakte de Britse MX2 kampioen een steen in één van de sporen waardoor het tandwiel achteraan beschadigd raakte en de ketting los kwam. Hierdoor zat er voor Dylan niets anders op dan op te geven.

Na een degelijke start rond de 15de plaats kwam Guryev ten val. De #555 JM Honda Racing was van dan af op achtervolgen aangewezen toch sleepte hij zijn allereerste WK punt van het seizoen uit de brand. Ook de tweede manche begon veelbelovend voor Walsh. Van net buiten de top-10 klom hij op naar de 8ste plek maar in de waves ging het helaas fout. Dylan bezeerde zijn hoofd maar gelukkig zonder al te veel te erg.

Ondanks zijn ongunstige positie achter hek stormde Guryev naar zijn beste start van het seizoen. De kracht van de CRF450R-HGS uitlaat combinatie sprak boekdelen want Artem lag aanvankelijk zelfs 10de. Door een oponthoud achter twee gevallen rijders verloor hij echter heel wat kostbare tijd. De gedreven Rus deed echter wat hij kon en sleepte zo zijn 2de WK punt in de wacht.

JM Honda Racing zal de volgende drie rondes thuis afwerken als het FIM wereldkampioenschap motorcross naar het Belgische Lommel afzakt.

Dylan Walsh: "Ik heb eigenlijk niet zo veel te melden na vandaag... Hoewel ik het hier op zich een heel leuke baan vond. De eerste manche ging best goed tot ik dat probleem met mijn ketting had. In het begin van de tweede manche zat ik net achter Desalle die 7de lag toen het verkeerd ging. Eerst leek het er op dat ik een hersenschudding had maar het valt gelukkig wel mee. In ieder geval niet hoe ik mijn dag hier wilde afsluiten, volgende week zijn er nieuwe kansen.”

Artem Guryev: “Eindelijk mijn eerste punten! Laten we hopen dat we daar vanaf nu een gewoonte van kunnen maken. Niet de gemakkelijkste dag, want het circuit was erg lastig en heel anders dan in de vorige races. Het was jammer dat ik achter twee gevallen rijders vroeg in de tweede manche aan reed. Ik verloor er veel tijd mee, maar mijn start was deze keer echt goed. De Spaanse GP was een stap in de goede richting, maar ik zou nog blijer zijn als ik elke GP punten kan scoren!"