MX World

05/11/2020 09:22 - geplaatst door Stingray

Tim Gajser van Team HRC heeft zijn vierde wereldkampioenschap motorcross in slechts zes jaar gewonnen. Zijn titel anno 2020 veroverde hij op het circuit van Trentino in Italië, de thuisbasis van veel goede herinneringen voor de Sloveense rijder. Hier stelde Gajser de titel veilig met nog drie manches te gaan na een seizoen van snel, gecontroleerd rijden. Deze titel brengt hem nu naar de top van de lijst van HRC-wereldkampioenen, met namen als Dave Thorpe, Eric Geboers, Georges Jobe en Andre Malherbe. Het bevestigt zijn plaats als een van de beste rijders ooit in de motorcrossgeschiedenis.

Thor, end e fotos zijn van Bavo.

In wat een moeilijk seizoen was als gevolg van de wereldwijde pandemie, heeft de # 243 consequent laten zien dat hij de snelste rijder op de baan is.  13 races en 4 overalls won hij  (vóór de MXGP van Pietramurata) op weg naar dit historische moment. Gajser begon het jaar in maart met moto-overwinningen in Matterley Basin (GB) en Valkenswaard (Nederland). Gajser liet meteen zien dat hij een bedreiging vormde voor overwinningen op welke ondergrond ze ook reden. die vorm bezat hij nog steeds ​​toen hij de eerste race terug won bij deherstart in Kegums, Letland.

Met het nieuwe eendaagse format was de kwalificatie slechts een getimede sessie van 25 minuten na 20 minuten vrije training. Terwijl andere rijders moeite hadden om zich aan te passen, toonde Gajser opnieuw een van de snelste trainers. Goede gate-picks leidden tot goede starts en holeshots en het betekende ook dat de Honda-rijder meer ronden heeft gereden en in meer races heeft geleid dan enige andere rijder in het veld.

Hoewel raceoverwinningen vaak kwamen, bleef een GP zege lang uit. Pas in ronde 11 slaagde Gajser erin om twee sterke manches te rijden en op de bovenste trede van het podium te komen tijdens de MXGP van Europa in Mantova, Italië. Het was niets meer dan hij verdiende en het stelde hem in staat zijn positie aan de top van de rangschikking te versterken. Sinds dat moment is hij steeds sterker geworden: podiumplaats in 12 races op rij en zijn voorsprong uitgebreid tot meer dan 70 punten. Dit werd benadrukt tijdens de triple-header in België, waar Gajser twee van de drie GPP's won en 142 van van 150 punten pakte in het diepe zand van Lommel, de zwaarste race op de motorcrosskalender.

Vanuit Lommel was het terug naar Italië voor de seizoensfinale van drie rondes in Trentino, de locatie waar Gajser in 2015 zijn allereerste wereldkampioenschap overall won. De plaats ook waar zijn 2019-campagne op gang kwam na een epische ontmoeting die eindigde toen hij ging een-een, een zege die geweldige feestelijke scènes oproept. Helaas mochten fans geen getuige zijn van het succes van dit jaar. De steun van over de hele wereld is enorm en laat zien wat een populaire figuur ‘Tiga243’ is binnen de motorcrossgemeenschap en daarbuiten. Met nog één ronde te gaan, is er nog een kans om nog een GP toe te voegen aan zijn verbazingwekkende palmaares. Voorlopig viert Gajser het winnen van zijn vierde wereldkampioenschapstitel.

Bravo!